Ухвала
від 01.04.2024 по справі 726/2633/23
САДГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЧЕРНІВЦІВ

САДГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ЧЕРНІВЦІ

Справа № 726/2633/23

Провадження №1-в/726/15/24

Категорія

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.04.2024 м. Чернівці

Садгірський районний суд м. Чернівці у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання: ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду подання Садгірського районного сектору філії ДУ «Центр пробації» у Чернівецькій області про розстрочку виплати несплаченої суми штрафу засудженому ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , призначеного вироком Садгірського районного суду м. Чернівці від 06.11.2023 року, -

ВСТАНОВИВ :

Вироком Садгірського районного суду м. Чернівці від 06.11.2023 ОСОБА_3 визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.309 ч. 1 КК України і за його вчинення призначено йому покарання у виді штрафу у розмірі тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 17000 грн. (сімнадцять тисяч грн.) в дохід держави. Вирок набрав законної сили 06.12.2023 року.

У встановлений законом місячний строк уповноважений орган з питань пробації не отримував від засудженого ОСОБА_3 документа про сплату штрафу.

Провідний інспектор Садгірського районного сектору філії ДУ «Центр пробації» у Чернівецькій області ОСОБА_4 на підставі ч. 3 ст. 26 КВК України звернувся до суду з поданням, в якому порушено питання про розстрочку виплати несплаченої суми штрафу стосовно засудженого ОСОБА_3 .

Засуджений ОСОБА_3 належним чином повідомлений, про дату, час та місце розгляду справи, у судове засідання не з`явився.

Відповідно до вимог п. 2 ч. 5 ст. 539 КПК України, неявка в судове засідання осіб, які належним чином повідомлені про місце та час розгляду подання, не перешкоджає проведенню судового розгляду.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов до наступного висновку.

Встановлено, що вироком Садгірського районного суду м. Чернівці від 06.11.2023 ОСОБА_3 визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.309 ч. 1КК України і за його вчинення призначено йому покарання у виді штрафу у розмірі тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 17000 грн. дохід держави. Вирок набрав законної сили 06.12.2023 року.

25.12.2023 року прийнятий до виконання Садгірським районним сектору філії ДУ «Центр пробації» у Чернівецькій області. На час розгляду подання засудженим штраф не сплачено.

Так, відповідно до вимог ч. 1 ст. 26 КВК України засуджений зобов`язаний сплатити штраф у місячний строк після набрання вироком суду законної сили і повідомити про це відповідний суд шляхом представлення документа про сплату штрафу.

Згідно з ч. 3 ст. 26 цього Кодексу у разі несплати засудженим штрафу у строк, передбачений частиною першою цієї статті, суд розглядає питання про розстрочку виплати несплаченої суми штрафу або заміну несплаченої суми штрафу покаранням у виді громадських, виправних робіт або позбавлення волі відповідно до закону, у разі несплати засудженим штрафу у строк, передбачений частиною першою цієї статті, суд розглядає питання про розстрочку виплати несплаченої суми штрафу або заміну несплаченої суми штрафу покаранням у виді громадських, виправних робіт або позбавлення волі відповідно до закону.

У відповідності до ч. 4 ст. 53 КК України з урахуванням майнового стану особи суд може призначити штраф із розстрочкою виплати певними частинами строком до одного року.

Розстрочка виплати штрафу припустима у випадку, якщо неможливість сплати штрафу обумовлена об`єктивними причинами: відсутністю роботи, заробітної плати, грошових заощаджень, інших прибутків, відсутністю майна, на яке може бути звернено стягнення, якщо засуджений ухиляється від сплати штрафу.

Однак, в матеріалах подання відсутні будь-які дані щодо майнового стану засудженого ОСОБА_3 , який не дозволяє йому сплатити штраф, а також прохання самого засудженого про розстрочку виплати штрафу певними частинами на певний строк.

В даному випадку суд позбавлений можливості вирішити питання про розстрочку виплати несплаченої суми штрафу за відсутності об`єктивної можливості з`ясування причини несплати призначеного судом покарання у виді штрафу, а також чи бажає дана особа розстрочити призначене йому покарання у виді штрафу.

За змістом ч. 5 ст. 539 КПК України наслідком розгляду клопотання (подання) є його задоволення, або відмова.

Таким чином, враховуючи викладені обставини в їх сукупності, суд дійшов висновку про відсутність правових підстав для задоволення подання та розстрочки виплати несплаченої суми штрафу стосовно засудженого ОСОБА_3

Керуючись ст. 53, 56, 57 КК України, ст. 537, 539 КПК України, ст. 8, 26 КВК України, суд

УХВАЛИВ :

У задоволенні подання провідного інспектора Садгірського районного сектору філії ДУ «Центр пробації» у Чернівецькій області про розстрочку виплати несплаченої суми штрафу засудженому ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , призначеного вироком Садгірського районного суду м. Чернівці від 06.11.2023 рок - відмовити.

Ухвала протягом 7 діб з моменту її проголошення може бути оскаржена до Чернівецького апеляційного суду через Садгірський районний суд м. Чернівці.

Головуючий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118061451
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про розстрочку виплати несплаченої суми штрафу

Судовий реєстр по справі —726/2633/23

Ухвала від 17.05.2024

Кримінальне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Байцар Л. В.

Ухвала від 01.04.2024

Кримінальне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Байцар Л. В.

Вирок від 06.11.2023

Кримінальне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Байцар Л. В.

Ухвала від 01.11.2023

Кримінальне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Байцар Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні