Рішення
від 26.03.2024 по справі 133/2339/23
КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 133/2339/23

Провадження № 2/133/344/24

РІШЕННЯ

Іменем України

26.03.2024 м. Козятин

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області у складі:

головуючого судді Кучерук І.М.,

за участю секретаря Корбут Ю.А.,

розглянувши у судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Самгородоцької сільської ради Хмільницького району Вінницької області про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 , Самгородоцької сільської ради, в якому просить визначити їй додатковий строк для прийняття спадщини.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач вказала, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_3 . У встановленийзаконодавством строквона незверталася донотаріальної конториіз заявоюпро прийняттяспадщини узв`язкуіз тим,що післяотримання свідоцтвапро смертьматері,їй роз`ясненощо начас воєнногостану унеї є10місяців наоформлення спадщини,а томутермін закінчується19.07.2023.Звернувшись 04.07.2023до нотаріуса,позивач отримаввдмову узв`язкуз пропущеннимтерміном наподання заявипро прийняттяспадщини.

Враховуючи наведені вище обставини, позивачу необхідно визначити додатковий строк для прийняття спадщини в судовому порядку.

Позивач у судове засідання не з`явився, надав суду заяву, в якій позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить справу слухати у його відсутність.

Відповідачі у судове засідання не з`явились, надали до суду заяву, в якій позовні вимоги визнають та просять справу слухати за їх відсутності.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача ОСОБА_3 .

ОСОБА_1 , як спадкоємиця за заповітом після смерті спадкодавця звернулася до приватного нотаріуса Хмільницького районного нотаріального округу Безбаха Ю.А. із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом. Однак їй було відмовлено через пропуск встановленого законом строку для подання заяви про прийняття спадщини.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини; спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою; для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ст.ст.1220,1222,1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (ч. 1ст.1269 ЦК України).

Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Статтею 1272ЦК Українипередбачено, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважних причин, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Позивач пропустив строк для прийняття спадщини з поважних причин, тому суд вважає, що позивачу слід визначити додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини, а саме терміном два місяці після набрання рішенням законної сили.

З урахуванням викладеного вище, а також зважаючи на те, що відповідачі визнали позов у повному обсязі, що не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Керуючисьст. 1272 ЦК України, ст. ст.259,263-265 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк терміном два місяці після набрання рішенням законної сили для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду може бути оскаржене протягом 30 днів з дня складання повного судового рішення до Вінницького апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , адреса: АДРЕСА_2 , РНОКПП невідомий.

Відповідач: Самгородоцька сільська рада, адреса: вул. Миру, 48, с. Самгородок Хмільницький район Вінницька область, ЄДРПОУ 04328418.

Суддя І.М. Кучерук

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118061983
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —133/2339/23

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Кучерук І. М.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Кучерук І. М.

Ухвала від 29.08.2023

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Кучерук І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні