Рішення
від 29.03.2024 по справі 333/8423/23
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Єдиний унікальний номер № 333/8423/23

Провадження № 2/333/994/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 березня 2024 року м. Запоріжжя

Комунарський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого судді Піх Ю.Р., за участю секретаря судового засідання Гудіна І.В., представника позивача ОСОБА_1 розглянувши в судовому засіданні в залі судув порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , треті особи Департамент реєстраційних послуг Запорізької міської Ради, Орган опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Хортицькому району, Районна адміністрація Запорізької міської ради по Комунарському району як орган опіки та піклування про надання дозволу на реєстрацію місця проживання дитини за зареєстрованим місцем проживання матері без згоди батька,

ВСТАНОВИВ :

27.09.2023 року до Комунарського районного суду м. Запоріжжя надійшла позовна заява ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , треті особи Департамент реєстраційних послуг, Орган опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Хортицькому району, Районна адміністрація Запорізької міської ради по Комунарському району як орган опіки та піклування про надання дозволу на зняття з реєстрації місця проживання малолітньої дитини та реєстрації малолітніх дітей за зареєстрованим місцем проживання матері без згоди батька, а саме: АДРЕСА_1 .

В січні 2024 року позивач подала позовну заяву про зменшення позовних вимог, в якій просила надати дозвіл на реєстрацію місця проживання малолітньої ОСОБА_4 за зареєстрованим місцем проживання матері без згоди батька.

Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що 27.10.2017 року сторони уклали шлюб. Від шлюбу мають дітей ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 і ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Сімейні стосунки між сторонами не склалися, і з листопада 2021 року сторони мешкають окремо. Відповідач ухиляється від виконання своїх обов`язків щодо забезпечення та виховання дітей, 08.05.2023 року у судовому порядку було стягнуто аліменти з нього на утримання дочок.

Після фактичного припинення шлюбних відносин відповідач виїхав за межі м. Запоріжжя в іншу місцевість, припинив спілкування з дітьми та позивачем, місце його перебування чи проживання позивачу не відоме, що виключає можливість звернення до батька для отримання згоди на реєстрацію за адресою матері. Через недобросовісну поведінку батька, позивач позбавлена можливості зареєструвати місце проживання дочки.

Позивач зверталася з заявою про реєстрацію дитини, проте отримала відмову від департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради по Хортицькому району через відсутність згоди батька на реєстрацію дитини за адресою зареєстрованого місця проживання матері.

З метою дотримання законних прав малолітньої дитини, позивач звертається з вказаним позовом.

Ухвалою суду від 28.11.2023 року у якості третьої особи було залучено районну адміністрацію Запорізької міської ради по Комунарському району як орган опіки та піклування.

Представник позивача, адвокат Кара Ю.М. в судовому засіданні підтримала позов, наполягала на його задоволенні.

Відповідач у судове засідання не з`явився, про час, дату та місце проведення судового засідання повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив, відзиву не надав.

Представник третьої особи Департамент реєстраційних послуг Запорізької міської Ради, Орган опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Хортицькому району, Районна адміністрація Запорізької міської ради по Комунарському району як орган опіки та піклування у судове засідання не з`явились, про час, дату та місце проведення судового засідання повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомили.

Зі згоди позивача суд вважає можливим ухвалити заочне рішення, що відповідає положенням ст. 280-281 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши пояснення позивача суд вважає, що позов я підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи на підставі доказів, поданих учасниками справи. В судовому засіданні досліджені всі докази, подані учасниками справи. Клопотання про витребування і дослідження інших доказів до суду не надходило. Суд постановляє рішення на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні. Згідно з ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 і ОСОБА_3 перебувають в зареєстрованому шлюбі.

Згідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 06.10.2021 року вбачається, що сторони по справі є батьками малолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно копії витягу з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання ОСОБА_2 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 з 18.02.2005 року.

Згідно заяви позивачки від 06.09.2023 року вона звернулась до департаменту реєстраційних послуг відділу з питань реєстрації місця проживання / перебування фізичних осіб по Хортицькому району з питанням реєстрації місця проживання дитини за адресою: АДРЕСА_1 .

В задоволенні заяви було відмовлено, в зв`язку з відсутністю письмової згоди батька дитини (п. 11 Постанови Кабінету Міністрів України Правил реєстрації).

Відповідно до ч.3 ст.29 ЦК України місцем проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров`я тощо, в якому вона проживає, якщо інше місце проживання не встановлено за згодою між дитиною та батьками (усиновлювачами, опікуном) або організацією, яка виконує щодо неї функції опікуна.

Згідно з ч.1 ст.242 ЦК України батьки є законними представниками своїх малолітніх та неповнолітніх дітей.

Статтею 161 СК України визначено, що місце проживання дитини, яка досягла десяти років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини. Якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватись органом опіки та піклування або судом. Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов`язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров`я та інші обставини, що мають істотне значення.

Відповідно до ч.1 ст.33 Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Вимогами статей 6, 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» визначено обов`язок протягом тридцяти календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання.

Реєстрація місця проживання і зняття з місця реєстрації особи за заявою законного представника здійснюється за згодою інших законних представників.

Пунктом 18 Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою КМУ від 2 березня 2016 року № 207 передбачено, що у разі реєстрації місця проживання батьків за різними адресами місце проживання дитини, яка не досягла 14 років, реєструється разом з одним із батьків за письмовою згодою другого з батьків у присутності особи, яка приймає заяву, або на підставі засвідченої в установленому порядку письмової згоди другого з батьків (крім випадків, коли місце проживання дитини визначено відповідним рішенням суду або рішенням органу опіки та піклування).

Відповідно до п.2.3 Порядку реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні та зразків необхідних для цього документів, затвердженого наказом МВС України 22 листопада 2012 року № 1077, відомості про дітей віком до 14 років, місце проживання яких реєструється з батьками, вноситься до заяви одного з них. При проживання батьків за різними адресами для реєстрації місця проживання дитини, яка не досягла 14 років, разом з одним з батьків надається письмова згода з батьків та довідка територіального підрозділу або адресно-довідкового підрозділу територіального органу ДМС за місцем його проживання про те, що дитина не зареєстрована разом з ним. У разі якщо місце проживання другого з батьків зареєстровано в межах обслуговування адміністративно-територіальної одиниці територіального підрозділу, яким розглядається заява про реєстрацію місця проживання дитини, інформація перевіряється цим територіальним підрозділом або надається адресно-довідковим підрозділом відповідного територіального органу ДМС.

Пунктом 3.3 Порядку передбачено, що у разі реєстрації місця проживання батьків за однією адресою при знятті з реєстрації одного з батьків разом з дитиною/дітьми до 14 років другий з батьків надає письмову згоду на зняття дитини/дітей з реєстрації місця проживання.

Відповідно до п.26 Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою КМУ «Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру» від 2 березня 2016 року №207, у разі реєстрації місця проживання батьків за різними адресами зняття з реєстрації місця проживання дитини, яка не досягла 14 років, разом з одним із батьків здійснюється за письмовою згодою другого з батьків у присутності особи, яка приймає заяву, або на підставі засвідченої в установленому порядку письмової згоди другого з батьків (крім випадків, коли місце проживання дитини визначено відповідним рішенням суду або рішенням органу опіки та піклування).

Відповідно до Порядку реєстрації місця проживання та перебування фізичних осіб в Україні та зразків необхідних для цього документів, затвердженого наказом МВС України від 22 листопада 2012 року №1077 (із змінами та доповненнями), реєстрація місця проживання особи може бути здійснена з одночасним зняттям з реєстрації з попереднього місця проживання, але якщо батьки дитини, яка не досягла 14 років, проживають за різними адресами, для реєстрації її місця проживання разом з одним із батьків надається письмова згода другого з батьків та довідка територіального підрозділу або адресно-довідкового підрозділу територіального органу ДМС України за місцем його проживання про те, що дитина не зареєстрована разом з ним.

Суд, керуючись принципом рівності прав обох батьків щодо дитини, що витікає як зі ст.141 СК України, так і зі змісту Конвенції про права дитини, повинен давати оцінку насамперед об`єктивним обставини життя, які б свідчили про те, що хто саме із батьків, і де саме може створити кращі умови для життя дитини.

Судом встановлено, що дитина фактично проживає разом з матір`ю, місце проживання відповідача не відоме ( позовом подано за останнім відомим зареєстрованим місцем проживання особи), відповідач ухиляється від будь-яких відповідей стосовно вирішення питання зміни місця реєстрації своєї доньки.

Оцінюючи здобуті у справі та досліджені в судовому засіданні докази, суд визнає їх належними і допустимими для використання в процесі доказування, оскільки ці докази містять у собі фактичні дані, які логічно пов`язані з тими обставинами, які підлягають доказуванню в справі та становлять предмет доказування, передбачені як джерела доказування у ЦПК України, зібрані у відповідності з чинним цивільно-процесуальним законодавством.

Суд, виходячи як з найкращих інтересів малолітньої дитини дійшов висновку про задоволення позову у спосіб, обраний позивачем.

Суд відзначає, що надання позивачу права на реєстрацію місця проживання малолітньої доньки, без згоди батька, не позбавляє останнього права проявляти турботу та любов до доньки, незалежно від того, з ким із батьків, і де саме, проживає дитина.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 5, 10, 13, 19, 76, 77, 81, 133, 141, 263,264, 265, 280-282 ЦПК України, ст.29 ЦК України, ст. ст. 6,7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні»,

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_2 в інтересах малолітньої ОСОБА_4 до ОСОБА_3 , треті особи Департамент реєстраційних послуг Запорізької міської Ради, Орган опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Хортицькому району, Районна адміністрація Запорізької міської ради по Комунарському району як орган опіки та піклування про надання дозволу на реєстрацію місця проживання дитини за зареєстрованим місцем проживання матері без згоди батьказа довольнити.

Надати дозвіл на реєстрацію місця проживання малолітньої ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , разом з матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , за адресою: АДРЕСА_1 , без згоди батька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому ЦПК України.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, з дня його проголошення до Запорізького апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Датою ухвалення рішення є дата його проголошення (незалежно від того, яке рішення проголошено - повне чи скорочене). Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Повний текст рішення виготовлено 29 березня 2024 року.

Суддя: Ю.Р.Піх

Дата ухвалення рішення29.03.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118063079
СудочинствоЦивільне
Сутьнадання дозволу на реєстрацію місця проживання дитини за зареєстрованим місцем проживання матері без згоди батька

Судовий реєстр по справі —333/8423/23

Рішення від 29.03.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні