Постанова
від 02.04.2024 по справі 458/332/24
ТУРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 458/332/24

3/458/218/2024

ПОСТАНОВА

02.04.2024 м. Турка

Суддя Турківського районного суду Львівської області КшикО.І., розглянувши матеріали справи, які надійшли від Відділення поліції№2Самбірського районноговідділу поліціїГУНП уЛьвівській області про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 за ст.173 КУпАП,

встановив:

02.04.2024 на розгляд Турківського районного суду Львівської області надійшов протокол про адміністративне правопорушення серії ВАБ №949870 від 27.03.2024 про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 за ст.173 КУпАП.

Відповідно до положень п.3 ст.278 КУпАП орган (посадова особа) при підготовці до розгляду справи про адміністративне правопорушення вирішує, зокрема, чи правильно складено протокол та інші матеріали справи про адміністративне правопорушення; чи сповіщено осіб, які беруть участь у розгляді справи, про час і місце її розгляду; чи витребувано необхідні додаткові матеріали.

Відповідно до положень ч.2 ст.268 КУпАП присутність особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, за ст.173 КУпАП є обов`язковою.

Для забезпечення, визначених ч.1 ст.268 КУпАП прав особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, суд має обов`язок повідомити таку особу про день, час та місце розгляду справи про адміністративне правопорушення.

Відповідно до вимог ст.277 КУпАП справа про адміністративне правопорушення, передбачене ст.173 КУпАП розглядається протягом доби.

D силу положень ст.277-2 КУпАП, повістка особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, вручається не пізніш як за три доби до дня розгляду справи в суді, в якій зазначаються дата і місце розгляду справи. Інші особи, які беруть участь у провадженні по справі про адміністративні правопорушення, повідомляються про день розгляду справи в той же строк.

Відтак, чинним КУпАП не врегульовано порядок повідомлення судом особи про день час та місце розгляду справи, який має відбутись протягом доби з дня надходження справи до суду, однак це не може порушувати права особи на її участь під час розгляду справи та бути повідомленою про це.

За таких обставин суд вважав за необхідне застосувати за аналогією норми КПК України, що регулюють порядок здійснення виклику особи до суду, а саме положення ч. 1 ст. 135 КПК України.

Водночас, особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, ОСОБА_1 , не відповідає на дзвінок на контактний телефон, який зазначено у протоколі про адміністративне правопорушення, що унеможливлює його виклик у судове засідання.

Підстав для застосування приводу до ОСОБА_1 в судове засідання немає, оскільки в силу вимог ст. 272 КУпАП, привід застосовується для забезпечення участі особи, яка притягається до адміністративної відповідальності в судовому засіданні у випадках, якщо цю особу було належним чином викликано, але вона не з`явилася до суду без поважних причин або без повідомлення про причини неприбуття.

Крім цього, у протоколі про адміністративне правопорушення зазначено, що ОСОБА_1 своїми діями заподів Турківській міській раді Самбірського району Львівської області матеріальну шкоду на суму 36 480,84 грн.

Разом з тим, як видно з протоколу про адміністративне правопорушення, ОСОБА_1 ставиться у вину пошкодження у м. Турка Самбірського району Львівської області 5 дорожніх знаків та 4 вуличних ліхтарів.

Із довідки Турківської міської ради Самбірського району Львівської області відповідно до акту виконаних робіт № 1 за листопад 2021 від 25.03.2024 № 609-02-17, видно, що у листопаді 2021 року придбано та встановлено 4 світильники, 4 паркові ліхтарі, придбано 3 труби ДУ 50, а також придбано та встановлено 2 лавки паркові "Соната", а всього на суму 36480,84 грн.

Проте, як видно з матеріалів справи ОСОБА_1 не пошкоджував 2 лавки паркові "Соната", а тому інформація, яка міститься у вищевказаній довідці не відображає реальної суми заподіяних ОСОБА_1 Турківській міській раді Самбірського району Львівської області збитків та в матеріалах справи відсутній акт, складений уповноваженими особами міської ради, про виявлені пошкодження та їх оцінку.

Відтак, враховуючи те, що присутність особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, за ст.173 КУпАП є обов`язковою, справа про адміністративне правопорушення, передбачене ст.173 КУпАП розглядається протягом доби, особа, яка притягається до адміністративної відповідальності не була повідомлена про день, час та місце розгляду справи, враховуючи недоліки щодо оформлення протоколу про адміністративне правопорушення та матеріалів справи, які перешкоджають подальшому провадженню у справі, створюють перешкоди для повного і об`єктивного з`ясування всіх обставин по справі, а тому матеріали справи про адміністративне правопорушення необхідно повернути для належного оформлення.

Керуючись ст. 256,278 КУпАП,

постановив:

Матеріали справи про адміністративне правопорушення про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 за ст. 173 КУпАП - повернути до Відділення поліції №2 Самбірського районного відділу поліції ГУНП у Львівській області для належного оформлення.

Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя О.І. Кшик

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118064284
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —458/332/24

Постанова від 02.04.2024

Адмінправопорушення

Турківський районний суд Львівської області

Кшик О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні