Рішення
від 02.04.2024 по справі 679/505/24
НЕТІШИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/679/26/2024

Справа № 679/505/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 квітня 2024 року м.Нетішин

Нетішинський міський суд Хмельницької області у складі:

головуючого судоді Стасьюка Р.М.,

секуретаря судового засідання Плазій Н.В.,

заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши в порядку окремого провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Нетішин цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території України, де заінтересованою особою виступає Нетішинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької області Центрально міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ),-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до Нетішинського міського суду Хмельницької області із заявою про встановлення факту смерті свого батька ОСОБА_2 у м. Амвросіївка, Донецької області, що перебуває на тимчасово окупованій території України, у зв`язку з чим зареєструвати смерть у відділі державної реєстрації актів цивільного стану не вбачається можливим. Встановлення даного факту необхідно заявнику для оформлення спадщини.

Ухвалою Нетішинського міського суду Хмельницької області від 01.04.2024 року прийнято заяву та призначено її до розгляду в порядку окремого позовного провадження.

Заявник у судовому засіданні заяву підтримав, просив задовольнити.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, начальник Нетішинського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Мартинюк Г. надала заяву про розгляд справи за відсутності представника заінтересованої особи, а також вказала, що не має заперечень проти встановлення факту смерті.

Розглянувши цивільну справу в межах заявлених вимог, повно, всебічно та об`єктивно дослідивши та оцінивши за своїм внутрішнім переконанням докази як окремо, так і в їх сукупності, суд дійшов наступних висновків.

Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 293 та п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення; суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Відповідно ч. 1 ст. 317 ЦПК України заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

Відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі: 1) документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою; 2) рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

Згідно з п. 1 гл. 5 розд. III Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України № 52/5 від 18.10.2000, підставою для державної реєстрації смерті, крім іншого, можуть бути: 1) лікарське свідоцтво про смерть (форма № 106/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України № 545 від 08.08.2006, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 за № 1150/13024 (лікарське свідоцтво про смерть); 2) рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час.

Відповідно до п.п. 13, 18 постанови Пленуму Верховного суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» № 5 від 31.03.1995 суд встановлює факт смерті особи за умови підтвердження доказами, що ця подія мала місце у певний час та за певних обставин. Рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, не замінює собою документів, що видають відповідні органи, а є лише підставою для їх одержання.

Судом встановлено, що згідно з паспорта громадянина України ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у смт. Тисмениця, Тисменецького району, Івано-Франківської області та був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Заявник ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 у м.Зарафшан, Бухарської області, Узбецької Республіки та зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , є рідним сином ОСОБА_2 , що підтверджується копіями паспорту громадянина України та свідоцтва про народження.

Як вбачається з свідоцтва про смерть виданого так званим відділом РАЦС Амвросіївського районного управління юстиції Міністерства юстиції Донецької Народної Республіки 02 лютого 2022 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_4 у віці 74 роки у м.Амвросіївка, Амвросіївського району, Донецької Народної Республіки.

Місто Амвросіївка (Амвросіївська міська рада) внесено до Переліку населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція, затвердженого розпорядженням КМУ № 1275-р від 02.12.20215 року «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція, та визнання такими, що втратили чинність, деяких розпоряджень Кабінету Міністрів України».

В рамках адміністративно-територіальної реформи Амвросіївська територіальна громада увійшла до складу територіальних громад у Донецькому районі, Донецької області.

Відповідно до наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України № 309 від 22.12.2022 року «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією», з 07.04.2014 року вся територія Донецького району є територією України, яка тимчасово окупована Російською Федерацією.

Згідно до ст.ст. 1, 3 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» тимчасово окупована територія України є невід`ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України.

Згідно з ч.ч. 2, 3 ст. 9 цього Закону будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків, крім документів, що підтверджують факт народження, смерті, реєстрації (розірвання) шлюбу особи на тимчасово окупованій території, які додаються до заяви про державну реєстрацію відповідного акта цивільного стану.

З огляду на викладене, суд вважає що дійсно для проведення державної реєстрації смерті ОСОБА_2 є об`єктивні перешкоди, у зв`язку з чим, з метою захисту прав заявника, необхідн задоволнити заяву про встановлення факту смерті його батька на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України.

Згідно з п. 8 ч. 1 ст. 430 ЦПК України суд вважає за необхідне допустити негайне виконання цього рішення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 5, 10, 11, 13, 76-82, 89, 258, 259, 263-265, 293, 294, 315, 319, 430 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території України, де заінтересованою особою виступає Нетішинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької області Центрально міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) - задовольнити.

Встановити факт того, що ОСОБА_2 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у смт. Тисмениця, Тисменецького району, Івано-Франківської області, помер ІНФОРМАЦІЯ_4 у м. Амвросіївка, Донецького району, Донецької області.

Рішення підлягає негайному виконанню, оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення суду складено 02 квітня 2024 року.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , паспорт серії НОМЕР_1 виданий 18.03.1996 року Нетішинським МВ УМВС України в Хмельницькій області, місце проживання: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: Нетішинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), код ЄДРПОУ 33183295, юридична адреса: вул. Шевченка, 3, м.Нетішин, Шепетівський район, Хмельницька область.

Суддя Р.М. Стасюк

СудНетішинський міський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118066359
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: на тимчасово окупованій території України

Судовий реєстр по справі —679/505/24

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні