Рішення
від 26.03.2024 по справі 681/431/23
ПОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 681/431/23

Провадження 2/681/20/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 березня 2024 року м.Полонне

Полонський районний суд Хмельницької області у складі:

головуючої - судді Горгулько Н.А.,

за участю секретарів судових засідань Олійник К.О.,Олійник Л.А., Гром С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Полонному за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання батьківства та стягнення аліментів, третя особа - Полонський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Хмельницький),

в с т а н о в и в:

31.03.2023 ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом, який уточнила 22.05.2023, про визнання ОСОБА_2 батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та внесення відомостей про нього, як батька дитини, до актового запису про народження дитини, а також про стягнення аліментів на дитину в розмірі частки зі всіх видів заробітку (доходу), але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

В обґрунтування вимог позивач зазначила, що з 2010 року мала дошлюбні стосунки з відповідачем ОСОБА_2 . В 2012 році вона завагітніла, одразу ж повідомила про це для ОСОБА_2 і він запевнив, що, як тільки повернеться зі служби в армії, куди його мали призвати, одразу ж одружиться з нею. 22.12.2012, в період служби відповідача в армії, народився син ОСОБА_4 . Запис про батька дитини у книзі реєстрації народжень було здійснено за її заявою, відповідно до вимог ст. 135 СК України. Після звільнення з армії відповідач відмовився подати заяву до органів реєстрації актів цивільного стану, але вона разом із сином проживали у відповідача вдома в с.Воробіївка Шепетівського району Хмельницької області, мали спільний бюджет, вели спільне господарство аж до 2015 року. З 2015 року спільне проживання припинили, проте відповідач не бере участі у вихованні дитини, не надає матеріальної підтримки, хоча працює, має доходи.

Ухвалою суду від 17.04.2023 у справі відкрито загальне позовне провадження.

22.05.2023 позивач подала уточнену позовну заяву.

Ухвалою суду від 08.06.2023 провадження у справі зупинено у зв`язку з призначенням судової молекулярно-генетичної експертизи.

Ухвалою суду від 31.07.2023 у зв`язку з клопотання експерта провадження у справі поновлено.

Ухвалою суду від 07.08.2023 провадження у справі зупинено, справу направлено для продовження експертизи.

05.09.2023 ухвалу суду від 08.06.2023 про призначення судової молекулярно-генетичної експертизи повернуто без виконання.

Ухвалою суду від 06.09.2023 поновлено провадження у справі.

Ухвалою суду від 25.09.2023 провадження у справі зупинено у зв`язку з призначенням судової молекулярно-генетичної експертизи.

03.11.2023 провадження у справі поновлено.

Ухвалою суду від 20.11.2023 провадження у справі зупинено у зв`язку з призначенням судової молекулярно-генетичної експертизи.

Ухвалою суду від 12.02.2024 провадження у справі поновлено у зв`язку з надходженням висновку експерта.

Ухвалою суду від 27.02.2024 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

В судове засідання позивач не з`явилася, доручила представляти свої інтереси для адвоката Кушнірука В.М., який надав заяву про розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги підтримує, просить позов задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилась, доручив представляти свої інтереси для адвоката Казарця, що надав заяву, в якій просить справу розглянути без його участі, проти позову не заперечує, вимоги в частині відшкодування судових витрат визнає частково.

Представник третьої особи- Полонського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Хмельницький), належним чиномповідомлений,в судовезасідання нез`явився.

Дослідивши письмові докази, суд зазначає про таке.

Встановлено, що, відповідно до даних свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вказано ОСОБА_5 та ОСОБА_6 (а.с.4).

Згідно з даними свідоцтва про шлюб (а.с.5) ОСОБА_6 зареєструвала шлюб з ОСОБА_7 та отримала прізвище « ОСОБА_8 ».

З даних витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до ч.1 ст. 135 СК України вбачається, що відомості про батька дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , записані відповідно до ч.1 ст. 135 СК України (а.с.9).

Відповідно до висновку експерта №1103-259-2023 від 24.01.2024 (а.с.84-87) з ймовірністю 99,99% встановлено батьківство ОСОБА_2 відносно ОСОБА_3 .

Вирішуючи питання щодо обґрунтованості позову суд виходить із такого.

Як передбачає ч. 1 ст. 135 СК України при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Частина 2 статті 125 СК України зазначає, що у разі якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається, зокрема за рішенням суду.

Відповідно до ст. 128 СК України за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений особою, яка вважає себе батьком дитини.

Згідно з п. 3, 4Постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 15.05.2006 року «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» справи про визнання батьківства щодо дитини, яка народилася не раніше 1 січня 2004 р., суд має вирішувати відповідно до норм СК, зокрема ч. 2 ст. 128, на підставі будь-яких доказів, що засвідчують походження дитини від певної особи й зібрані з дотриманням норм цивільного процесуального законодавства. Справи про визнання батьківства суд розглядає у позовному провадженні. У таких справах позови осіб, зазначених у ч.3 ст. 128 СК, приймаються до судового розгляду, зокрема, якщо дитина народжена матір`ю, яка не перебуває у шлюбі, немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду і запис про батька дитини в Книзі реєстрації народжень учинено за прізвищем матері, а ім`я та по батькові дитини записано за вказівкою матері (ч. 1 ст. 135 СК).

Як передбачає пункт 9 зазначеної Постанови відповідно до статей 213, 215 ЦПК (1618-15) рішення щодо визнання батьківства (материнства) має ґрунтуватися на всебічно перевірених судом даних, що підтверджують або спростовують заявлені вимоги чи заперечення проти них, а його резолютивна частина - містити всі відомості, необхідні для реєстрації батьківства (материнства) в органах РАЦС (прізвище, ім`я та по батькові матері й батька, число, місяць і рік їх народження, громадянство, а також номер актового запису про народження дитини, коли та яким органом його вчинено).

Питання щодо походження дитини суд вирішує на підставі будь-яких доказів про це.

Беручи до уваги, що вищезазначеними доказами доведено батьківство ОСОБА_2 щодо дитини ОСОБА_3 , позов в цій частині підлягає задоволенню.

Вирішуючи вимоги позивача про стягнення аліментів на утримання дитини, суд виходить з такого.

Відповідач, будучи батьком дитини, відповідно до вимогст. 180 СК Українизобов`язаний її утримувати до досягнення нею повноліття.

Статтею 183 СК Українипередбачено, що частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, що визначено ч. 2ст. 182 СК України.

Судом при ухваленні рішення враховуються обставини, визначені ч. 1ст. 182 СК України, зокрема, що неповнолітня дитина проживає разом із позивачем, перебуває на її повному утриманні, потребує належного утримання в розмірі, достатньому для її гармонійного розвитку, а тому визначає аліменти в розмірі 1/4 частини із всіх видів його заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, до досягнення дитиною повноліття.

Згідно ч. 1ст. 191 Сімейного кодексу Україниаліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

Щодо вимог про стягнення з відповідача на користь позивача судових витрат, суд зазначає таке.

Відповідно до положень ч. 1, п. 1, 2 ч. 3ст. 133 ЦПК Українисудові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати, зокрема: на професійну правничу допомогу; пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи.

Відповідно до ч. 1, 2ст. 137 ЦПК Українивитрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Належними доказами підтверджено, що позивач витратила на правничу допомогу 5000 грн, які підлягають стягненню з відповідача.

Згідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Позивачем було заявлено дві позовні вимоги: майнового та немайнового характеру.

Позовна вимога позивача про встановлення батьківства задоволена повністю, а тому суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь позивача судовий збір, який остання сплатила при зверненні до суду за подання позовної заяви, зокрема, за означену позовну вимогу в сумі 1073 грн 60 коп.

Крім того, позовна вимога про стягнення аліментів також задоволена повністю, оскільки при подачі даного позову позивачка звільнялась від сплати судового збору на підставі п.3 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір», тому судовий збір підлягає стягненню з відповідача на користь держави в сумі 1073 грн 60 коп.

Керуючись наведеним та ст.ст.13, 81, 258, 263-265, ч. 6 ст. 268, ст.ст. 352, 354, 355 ЦПК України,суд

у х в а л и в:

Позов задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який проживає по АДРЕСА_1 , батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , народженого громадянкою України ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Внести зміни в актовий запис № 1 від 15 січня 2013 року про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вказавши його батьком замість ОСОБА_5 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянина України. Стягнути з ОСОБА_2 накористь ОСОБА_1 аліментина неповнолітньогосина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1/4 частки зі всіх видів його заробітку (доходу), але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, але не більше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, починаючи з дня пред`явлення позову - 31 березня 2023 року до досягнення дитиною повноліття. Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 судові витрати: 1073 грн 60 коп. по сплаті судового збору, 5000 грн на професійну правничу допомогу, 16302 грн за проведення експертизи, а всього 22375 (двадцять дві тисячі триста сімдесят п`ять) грн 60 коп. Стягнути із ОСОБА_2 на користь держави 1073 грн 60 коп. судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другійстатті 358 ЦПК України.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідач - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстрований за адресою АДРЕСА_3 .

Третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог Полонський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Хмельницький), код ЄДРПОУ 21323285, адреса: м.Полонне, вул. Л.Українки, 114а Шепетівського району Хмельницької області, поштовий індекс 30501.

Суддя Н.А.Горгулько

СудПолонський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118066383
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —681/431/23

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 03.11.2023

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 06.09.2023

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 07.08.2023

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні