Рішення
від 01.04.2024 по справі 744/206/24
СЕМЕНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

01.04.24

Справа № 744/206/24

Провадження № 2/744/76/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 квітня 2024 року Семенівський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого судді Смаги С. В.,

при секретарі судового засідання Бородіній В. В.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в місті Семенівка Новгород-Сіверського району Чернігівської області за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом представника позивача адвоката Добровольської Олени Сергіївни в інтересах позивача ОСОБА_1 до Приватного сільськогосподарського підприємства «Дружба», Холминської селищної ради Корюківського району Чернігівської області про визнання права на земельні частки (паї); треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Семенівська державна нотаріальна контора Чернігівської області, Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області, -

В С Т А Н О В И В :

Представником позивача адвокатом Добровольською Оленою Сергіївною в інтересах позивача, ОСОБА_1 , пред`явлено до суду позов до відповідачів: Приватного сільськогосподарського підприємства «Дружба», Холминської селищної ради Корюківського району Чернігівської області про визнання права на земельні частки (паї)), в якому представник позивача просила: визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності сільськогосподарського підприємства «Дружба» на території Холминської селищної ради Корюківського району Чернігівської області, розміром 3,88 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), що належала померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧН № 0206205; визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності сільськогосподарського підприємства «Дружба» на території Холминської селищної ради Корюківського району Чернігівської області, розміром 3,88 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), що належала померлому ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧН № 0206069.

В обґрунтування своїх позовних вимог представник позивача у позовній заяві зазначила про те, що в селі Радомка Семенівського району (на даний час Корюківського району) Чернігівської області проживала баба позивача по справі ОСОБА_2 і батько позивача по справі ОСОБА_3 . За життя баба позивача ОСОБА_2 отримала сертифікат на право на земельну частку (пай) серія ЧН № 0206205, який підтверджує право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності сільськогосподарського підприємства «Дружба» і розташована на території Радомської сільської ради, розміром 3,88 в умовних кадастрових гектарах без визначення цієї частки в натурі (на місцевості). Батько позивача по справі ОСОБА_3 отримав сертифікат на право на земельну частку (пай) серія ЧН № 0206069, який підтверджує право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності сільськогосподарського підприємства «Дружба» і розташована на території Радомської сільської ради, розміром 3,88 в умовних кадастрових гектарах без визначення цієї частки в натурі (на місцевості). 12 травня 1996 року ОСОБА_2 склала заповіт, який посвідчений секретарем Радомської сільської ради Семенівського району Чернігівської області і зареєстрований в реєстрі за № 6, згідно якого, заповідала все своє майно ОСОБА_3 (батьку позивача по справі). ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 померла. Батько позивача по справі ОСОБА_3 , як спадкоємець за заповітом, прийняв спадщину шляхом фактичного вступу в управління і володіння спадковим майном, так як у нього зберігався сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий на ім`я ОСОБА_2 , що є доказом вступу в управління чи володіння спадковим майном та відповідає вимогам ст. 549 ЦК УРСР в редакції 1963 року. 24 листопада 1999 року ОСОБА_3 склав заповіт, який посвідчений секретарем Радомської сільської ради Семенівського району Чернігівської області і зареєстрований в реєстрі за № 15, згідно якого, заповідав все своє майно своєму синові ОСОБА_1 (позивачу по справі). ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 помер. Згідно довідки, виданої виконавчим комітетом Радомської сільської ради Семенівського району Чернігівської області від 30 квітня 2003 року за № 596 ОСОБА_3 на день смерті проживав один.

Позивач по справі ОСОБА_1 , як спадкоємець за заповітом майна померлих, звернувся до Семенівської державної нотаріальної контори в Чернігівській області, але нотаріус оглянувши документи відмовила в оформлені спадщини в зв`язку з тим, що відсутні оригінали сертифікатів на право на земельну частку (пай) і в даному випадку питання оформлення спадкових прав можливо вирішити тільки в судовому порядку. Позивачем по справі було розміщене оголошення в Семенівській районній газеті «Життя Семенівщини», що підтверджується квитанцією від 01 листопада 2018 року про втрату сертифікатів, але документи так і не були знайдені.

Ухвалою судді від 04 березня 2024 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито загальне позовне провадження у даній справі та призначено підготовче судове засідання.

Позивач ОСОБА_1 у підготовче судове засідання не з`явився, належним чином був повідомлений про дату, час і місце підготовчого судового засідання, до суду подав письмову заяву, згідно даних якої просив всі судові засідання по даній справі провести без його участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

У підготовче судове засідання представник позивача - адвокат Добровольська Олена Сергіївна не з`явилася, належним чином була повідомлена про дату, час і місце підготовчого судового засідання, до суду подала письмову заяву, згідно даних якої просила всі судові засідання по даній справі провести без її участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача,Приватного сільськогосподарськогопідприємства «Дружба», директор Приватного сільськогосподарського підприємства «Дружба» Галах Микола Іванович у підготовче судове засідання не з`явився, подав до суду письмову заяву, згідно даних якої просив розглянути цивільний позов без його участі.

Представник відповідача, Холминської селищної ради Корюківського району Чернігівської області, Холминський селищний голова Корюківського району Чернігівської області Чеботарь Василь Ілліч у підготовче судове засідання не з`явився, будучи належним чином повідомлений про дату, час і місце підготовчого судового засідання, подав до суду відзив на позовну заяву, згідно даних якого просив розглянути справу без участі представника Холминської селищної ради Корюківського району Чернігівської області, повністю визнає заявлені у позові позовні вимоги та не заперечує проти ухвалення судом рішення про задоволення позовних вимог ОСОБА_1 , наслідки визнання позову йому зрозумілі та відомі.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Семенівської державної нотаріальної контори Чернігівської області, завідувач Семенівської державної нотаріальної контори Чернігівської області Доля Наталія Миколаївна у підготовче судове засідання не з`явилася, будучи належним чином повідомленою про дату, час і місце підготовчого судового засідання, подала до суду письмову заяву, у якій просила суд розглянути справу без участі представника Семенівської державної нотаріальної контори, та надала інформаційну довідку зі Спадкового реєстру, згідно даних якого інформація про спадкові справи після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 та померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 та видані на її підставі свідоцтва про право на спадщину відсутні.

Третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області, у підготовче судове засідання свого представника не направило, будучи належним чином повідомленим про дату, час і місце підготовчого судового засідання, про поважні причини неявки представника суд не повідомило, письмове пояснення з викладом своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти позову до суду не подало.

Відповідно до ч. 2ст. 247 Цивільного процесуального кодексу Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, розглянувши справу у відповідності до ч. 3 ст. 200 Цивільного процесуального кодексу України вважає, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Ч. 4 ст. 200 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що ухвалення в підготовчому судовому засіданні рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому статтею 206 цього Кодексу.

Відповідно доч.4ст.206Цивільного процесуальногокодексу Українивідповідач можевизнати позовна будь-якійстадії провадженняу справі,зазначивши проце взаяві посуті абов окремійписьмовій заяві.У разівизнання відповідачемпозову судза наявностідля тогозаконних підставухвалює рішенняпро задоволенняпозову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

У справі встановлено, що в селі Радомка Семенівського району (на даний час Корюківського району) Чернігівської області проживала баба позивача по справі ОСОБА_2 і батько позивача по справі ОСОБА_3 . За життя баба позивача ОСОБА_2 отримала сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ЧН № 0206205, який підтверджує право на земельну частку (пай) у землі, яка перебувала у колективній власності Колективного сільськогосподарського підприємства «Дружба» і розташована на території колишньої Радомської сільської ради Семенівського району Чернігівської області (на даний час територія Холминської селищної ради Корюківського району Чернігівської області), розміром 3,88 умовних кадастрових гектарів без визначення цієї частки в натурі (на місцевості). Батько позивача по справі ОСОБА_3 отримав сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ЧН № 0206069, який підтверджує право на земельну частку (пай) у землі, яка перебувала у колективній власності Колективного сільськогосподарського підприємства «Дружба» і розташована на території колишньої Радомської сільської ради Семенівського району Чернігівської області (на даний час територія Холминської селищної ради Корюківського району Чернігівської області), розміром 3,88 умовних кадастрових гектарів без визначення цієї частки в натурі (на місцевості). 12 травня 1996 року ОСОБА_2 склала заповіт, який посвідчений секретарем Радомської сільської ради Семенівського району Чернігівської області і зареєстрований в реєстрі за № 6, згідно якого, заповідала все своє майно ОСОБА_3 (батьку позивача по справі). ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 померла. Батько позивача по справі ОСОБА_3 , як спадкоємець за заповітом, прийняв спадщину шляхом фактичного вступу в управління і володіння спадковим майном, так як у нього зберігався сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий на ім`я ОСОБА_2 , що є доказом вступу в управління чи володіння спадковим майном та відповідає вимогам ст. 549 ЦК УРСР в редакції 1963 року. 24 листопада 1999 року ОСОБА_3 склав заповіт, який посвідчений секретарем Радомської сільської ради Семенівського району Чернігівської області і зареєстрований в реєстрі за № 15, згідно якого, заповідав все своє майно своєму синові ОСОБА_1 (позивачу по справі). ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 помер. Згідно довідки виданою виконавчим комітетом Радомської сільської ради Семенівського району Чернігівської області від 30 квітня 2003 року за № 596 ОСОБА_3 на день смерті проживав один.

Позивач по справі ОСОБА_1 , як спадкоємець за заповітом майна померлих, звернувся до Семенівської державної нотаріальної контори Чернігівської області, але нотаріус оглянувши документи відмовила в оформлені спадщини в зв`язку з тим, що відсутні оригінали сертифікатів на право на земельну частку (пай) і в даному випадку питання оформлення спадкових прав можливо вирішити тільки в судовому порядку. Позивачем по справі було розміщене оголошення в Семенівській районній газеті «Життя Семенівщини», що підтверджується квитанцією від 01 листопада 2018 року про втрату сертифікатів, але документи так і не були знайдені.

Згідно з пунктом 17 «Перехідних положень» Земельного кодексу України та ст.13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» право на земельну частку (пай) є речовим правом вимагати виділення в натурі (на місцевості) земельної ділянки, що за вартістю відповідає частці особи у сільськогосподарських угіддях, переданих у колективну власність відповідної юридичної особи.

Відповідно до рішення Холминської селищної ради Корюківського району Чернігівської області від 14 листопада 2017 року «Про реорганізацію Радомської сільської ради» розпочата реорганізація Радомської сільської ради шляхом приєднання її до Холминської селищної ради Корюківського району Чернігівської області. Відповідно до п. 3 даного рішення Холминська селищна рада є правонаступником прав та обов`язків Радомської сільської ради з дня набуття повноважень Холминською селищною радою обраною Холминською селищною об`єднаною територіальною громадою і тому Холминська селищна рада є відповідачем по справі.

Відповідно до інформаційних довідок Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області від 06 лютого 2024 року за № 29-25-0.5-807/2-24 та № 29-25-0.5-808/2-24 дублікати сертифікатів на право на земельну частку (пай) Головним управлінням не видаються.

Відповідно до Указу Президента України від 08 серпня 1995 року № 720/95 «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» моментом виникнення права на земельну частку (пай) є момент виникнення відповідного права колективної власності на земельну ділянку та існує незалежно від його посвідчення сертифікатом.

Стаття 2 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» зазначає, що сертифікат на право на земельну частку (пай) є основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай). Документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є: свідоцтво про право на спадщину; посвідчені у встановленому законом порядку договори купівлі - продажу, дарування, міни, до яких додається сертифікат на право на земельну частку (пай); рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Оскільки визнання позивачем позову у даному випадку не суперечить закону, тому що позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем за заповітом щодо майна померлих ОСОБА_2 , та ОСОБА_3 , та не порушує права, свободи та інтереси інших осіб, суд приходить до висновку про прийняття визнання позову відповідачем та про винесення рішення по суті справи у підготовчому судовому засіданні.

Виходячи з викладеного, позовні вимоги позивача підлягають повному задоволенню.

Керуючись ст. ст. 4, 12, 81, 89, 200, ч. 4 ст. 206, ч. 2 ст. 247, ст. ст. 259, 263, 264, 265 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов представника позивача адвоката Добровольської Олени Сергіївни в інтересах позивача ОСОБА_1 до Приватного сільськогосподарського підприємства «Дружба», Холминської селищної ради Корюківського району Чернігівської області про визнання права на земельні частки (паї); треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Семенівська державна нотаріальна контора Чернігівської області, Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області, задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , право на земельну частку (пай) у землі, яка перебувала у колективній власності колишнього Колективного сільськогосподарського підприємства «Дружба», на території Холминської селищної ради Корюківського району Чернігівської області, розміром 3,88 умовних кадастрових гектарів без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), що належало померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧН № 0206205.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , право на земельну частку (пай) у землі, яка перебувала у колективній власності колишнього Колективного сільськогосподарського підприємства «Дружба», на території Холминської селищної ради Корюківського району Чернігівської області, розміром 3,88 умовних кадастрових гектарів без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), що належала померлому ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧН № 0206069.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернігівського апеляційного суду через Семенівський районний суд Чернігівської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники справи:

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Представник позивача - адвокат Добровольська Олена Сергіївна, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , місце перебування: АДРЕСА_2 .

Відповідачі:

Приватне сільськогосподарське підприємство «Дружба» (ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ 30875551, місцезнаходження: вулиця Шевченка, будинок 9, село Чорний Ріг Новгород-Сіверського району Чернігівської області, 15472);

Холминська селищна ради Корюківського району Чернігівської області (ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ 04412596, місцезнаходження: вулиця Миру, будинок 1, селище міського типу Холми Корюківського району Чернігівської області, 15331).

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача:

Семенівська державна нотаріальна контора Чернігівської області (ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ 02901718, місцезнаходження: вулиця Героїв України, будинок 2, місто Семенівка Новгород-Сіверського району Чернігівської області, 15400);

Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області (ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ 39764881, місцезнаходження: вулиця П`ятницька, будинок 11-А, місто Чернігів, 14000).

Суддя: С. В. Смага

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118067527
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на земельні частки (паї);

Судовий реєстр по справі —744/206/24

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Смага С. В.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Смага С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні