Ухвала
від 02.04.2024 по справі 904/516/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

02.04.2024 м. ДніпроСправа № 904/516/24

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Комсіті" (Дніпропетровська обл., м.Новомосковськ)

до Новомосковської міської ради (Дніпропетровська обл., м. Новомосковськ)

про стягнення збитків

Суддя: Татарчук В.О.

Секретар судового засідання: Анділахай В.В.

Представники:

від позивача: Кім Г.В.;

від відповідача: не з`явився.

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Комсіті" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою до Новомосковської міської ради про стягнення збитків в розмірі 8086455,16грн. Судові витрати по сплаті судового збору та на професійну правничу допомогу просить покласти на відповідача.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 12.02.2024 позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Комсіті" залишено без руху на підставі статті 162 Господарського процесуального кодексу України та надано позивачу строк для усунення недоліків.

14.02.2024 позивач подав до канцелярії суду заяву про усунення недоліків позовної заяви, відповідно до змісту якої надав уточнену позовну заяву, яка містить правильне повне найменування відповідача - Новомосковська міська рада, а також докази направлення відповідачу копії уточненої позовної заяви, та відповідно усунув недоліки.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 16.02.2024 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Вирішено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання призначено на 14.03.2024.

06.03.2024 до канцелярії суду засобами поштового зв`язку від відповідача надійшов відзив на позовну заяву, в якому заперечує проти задоволення позовних вимог та просить відмовити в позові у повному обсязі.

13.03.2024 позивач подав до канцелярії суду відповідь на відзив.

14.03.2024 за результатами судового засідання оголошено перерву та призначено підготовче засідання на 02.04.2024.

29.03.2024 до канцелярії суду засобами поштового зв`язку від відповідача надійшла заява про зупинення провадження, в якій просить зупинити провадження у справі №904/516/24 на час проведення Дніпровським науково-дослідним інститутом судових експертиз Міністерства юстиції України експертного дослідження - експертизи розрахунків, наданих ТОВ "Комсіті" для встановлення економічно-обґрунтованого тарифу на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення у місті Новомосковську. Заява обґрунтована необхідністю перевірки відповідності формування тарифів на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення для населення, бюджетних установ, інших споживачів та суб`єктів господарювання у сфері централізованого водопостачання/водовідведення на території міста Новомосковськ.

01.04.2024 до канцелярії суду засобами електронного зв`язку від відповідача надійшла заява про відкладення розгляду справи у зв`язку із хворобою представника відповідача.

Однак, відповідно до акту про втрату документів або перепідшивання справи, відсутність вкладень або порушень цілісності, пошкодження конверта (пакування) №244/24 від 01.04.2024 інспекторів відділу документального забезпечення (канцелярія) вбачається, що під час надходження електронного листа на електронну пошту суду по справі №904/516/24, який надійшов від Новомосковської міської ради, не виявилося електронного цифрового підпису.

01.04.2024 позивач подав до канцелярії суду заяву про збільшення розміру позовних вимог, до якої надано копії розрахунків за січень 2024 від 09.02.2024 №64 та за лютий 2024 від 07.03.2024 №118, а також докази сплати судового збору. Відповідно до змісту заяви про збільшення розміру позовних вимог позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю "Комсіті" просить стягнути з відповідача - Новомосковської міської ради 13424015,00грн збитків за договором, 201360,23грн судового збору, 181729,00грн витрат на правову допомогу.

02.04.2024 до канцелярії суду через систему "Електронний суд" від представника позивача надійшло клопотання про долучення доказів, в якому просить поновити позивачу строк для подання доказів та долучити до матеріалів справи розрахунки обсягів спожитих послуг за жовтень - грудень 2023 року. В обґрунтування наведеного клопотання зазначає, що позивачем одночасно зі зверненням до суду було подано докази понесення збитків (втрат), зокрема відповідні розрахунки, які до подання позову до суду надавались також і відповідачу. В той же час, позивачем додатково складено розрахунків обсягів спожитих послуг водопостачання та водовідведення населення міста Новомосковськ, який ведеться згідно Правил надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, затверджених постановою КМУ від 05.07.2019 №690. У зв`язку з тим, що обсяги споживання послуг з водопостачання та водовідведення розраховані виходячи із спожитих послуг населенням всього міста Новомосковськ мають значний обсяг, їх формування з метою подання до суду зайняло багато часу.

У судове засідання 02.04.2024 відповідач не забезпечив явку свого повноважного представника, про дату, час і місце судового засідання повідомлявся належним чином.

У судовому засіданні 02.04.2024 представник позивача заперечував проти задоволення заяви відповідача про зупинення провадження у справі.

Суд вважає за необхідне прийняти до розгляду заяву позивача про збільшення розміру позовних вимог.

Пунктом 2 частини другої статті 46 Господарського процесуального кодексу України визначено, що позивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог - до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

За вказаних обставин заява позивача про збільшення розміру позовних вимог подана ним у визначений законом строк та в межах його процесуальних прав.

Згідно з частиною третьою статті 177 Господарського процесуального кодексу України, підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Положеннями пункту 1 статті шостої Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 04.11.1950, ратифікованої Верховною Радою України (Закон України від 17.07.1997 №475/97-ВР) встановлено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Розумним, зокрема, вважається строк, що є об`єктивно необхідним для виконання процесуальних дій, прийняття процесуальних рішень та розгляду і вирішення справи з метою забезпечення своєчасного (без невиправданих зволікань) судового захисту.

З огляду на практику Європейського суду з прав людини, критеріями розумних строків є: правова та фактична складність справи; поведінка заявника, а також інших осіб, які беруть участь у справі, інших учасників процесу; поведінка органів державної влади (насамперед суду); характер процесу та його значення для заявника.

Відповідно до пункту 10 частини третьої статті 2 Господарського процесуального кодексу України, одним з основних засад господарського судочинства є розумність строків розгляду справи судом.

Враховуючи викладене, з метою дотримання принципу рівності сторін та надання розумного (достатнього) строку для вчинення певних процесуальних дій, а також приймаючи до уваги положення частин другої і третьої статті 177 Господарського процесуального кодексу України, суд вважає за необхідне продовжити строк підготовчого провадження на 30 днів та відкласти підготовче засідання.

Керуючись статями 46, 177-185, 202, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти до розгляду заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Комсіті" про збільшення розміру позовних вимог.

2. Продовжити строк підготовчого провадження на 30 днів.

3. Відкласти підготовче засідання на 18.04.2024 о 10:30год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Дніпропетровської області в залі судових засідань № 1-402 (4 поверх) за адресою: м. Дніпро, вул. Володимира Винниченка, 1.

4. Позивачу надати до суду та направити відповідачу письмові пояснення щодо заяви відповідача про зупинення провадження у справі.

5. Відповідачу надати до суду та направити позивачу заперечення на відповідь на відзив з урахуванням заяви позивача про збільшення розміру позовних вимог.

6. Роз`яснити учасникам справи можливість подання заяв по суті справи чи заяв з процесуальних питань на адресу суду:

- за допомогою електронної пошти: inbox@dp.arbitr.gov.ua з використанням електронного цифрового підпису;

- за допомогою сервісу "Електронний суд";

- засобами поштового зв`язку: 49027, м. Дніпро, вул. Володимира Винниченка, 1.

Роз`яснити учасникам справи, що відповідні заяви по суті справи повинні відповідати вимогам статей 161-168, 178, 179, 184 Господарського процесуального кодексу України та мають бути подані у строк, визначений в ухвалі.

Роз`яснити учасникам справи, що заяви з процесуальних питань повинні відповідати вимогам статей 169, 170 Господарського процесуального кодексу України.

7. Повідомити учасників справи про те, що інформація у цій справі доступна на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://dp.arbitr.gov.ua/sud5005/spisok/csz\

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя В.О. Татарчук

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118068184
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення збитків

Судовий реєстр по справі —904/516/24

Ухвала від 16.05.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук Володимир Олександрович

Ухвала від 02.05.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук Володимир Олександрович

Ухвала від 18.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук Володимир Олександрович

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук Володимир Олександрович

Ухвала від 16.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук Володимир Олександрович

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук Володимир Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні