Рішення
від 02.04.2024 по справі 905/134/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901,UA368999980313151206083020649


Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

02.04.2024 Справа №905/134/24

Господарський суд Донецької області у складі судді Курило Г.Є.,

розглянувши матеріали справи

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Донецькі енергетичні послуги», м.Дніпро

до відповідача: Комунального некомерційного підприємства «Обласний дитячий кістково-туберкульозний санаторій м.Маріуполь», м.Маріуполь

про стягнення 64322,05 грн

без виклику представників сторін

Суть спору: Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю «Донецькі енергетичні послуги», м.Дніпро, звернувся до Господарського суду Донецької області з позовною заявою до відповідача, Комунального некомерційного підприємства «Обласний дитячий кістково-туберкульозний санаторій м.Маріуполь», м.Маріуполь, про стягнення 64322,05 грн, з яких 49726,54 грн - основний борг, 2811,54 грн - 3% річних, 11783,97 грн - інфляційні втрати.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем умов договору про постачання електричної енергії споживачу №625 від 14.01.2022, на умовах комерційної пропозиції «Тендерна-Ф», в частині своєчасної та в повному обсязі оплати за спожиту електроенергію за лютий 2022 року в розмірі 49762,54 грн, що стало підставою для нарахування інфляційних втрат та процентів річних.

Ухвалою Господарського суду Донецької області від 07.02.2024 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі №905/134/24; постановлено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи.

Ухвала суду від 07.02.2024 була направлена позивачу та відповідачу на електронні поштові скриньки, що підтверджується наявними в матеріалах справи довідками про доставку електронного листа.

Одночасно, означена ухвала була доставлена до електронного кабінету позивача в підсистемі «Електронний суд» про що свідчить наявна в матеріалах справи довідка про доставку документу до електронного кабінету.

Окрім того, відповідачу 09.02.2024 була передана телефонограма (за телефоном, що зазначений в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань), згідно якої повідомлено представника відповідача про відкриття провадження у справі №905/134/24 та здійснення розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи.

Поряд з цим, судом встановлено, що місцезнаходженням відповідача (Донецька область, м.Маріуполь) є тимчасово окупована територія.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06.12.2022 №1364 "Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією" Наказом №309 від 22.12.2022 Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, що додається; визнано таким, що втратив чинність, наказ Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 25.04.2022 №75 "Про затвердження Переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 10 грудня 2022 року", зареєстрований Міністерством юстиції України 25 квітня 2022 року №453/37789 (зі змінами).

Відповідно до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією вбачається, що вся територія Маріупольського району Донецької області тимчасово окупована з 05.03.2022 та станом на теперішній час окупація не завершена.

Відправлення поштової кореспонденції до м.Маріуполь не здійснюється у зв`язку з тимчасовою окупацією, а тому направити копію ухвали суду від 07.02.2024 в даній справі у встановлений ст. 242 Господарського процесуального кодексу України спосіб, а саме рекомендованим листом з повідомленням про вручення (у зв`язку з відсутністю у відповідача електронного кабінету), неможливо.

Згідно з ст.12.1. ч.1 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" (із змінами та доповненнями) якщо остання відома адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи учасників справи знаходиться на тимчасово окупованій території, суд викликає або повідомляє учасників справи, які не мають електронного кабінету, про дату, час і місце першого судового засідання у справі через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за двадцять днів до дати відповідного судового засідання. Суд викликає або повідомляє таких учасників справи про дату, час і місце інших судових засідань чи про вчинення відповідної процесуальної дії через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання або вчинення відповідної процесуальної дії. З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

Так, судом на офіційному сайті Господарського суду Донецької області на веб-порталі «Судова влада» 12.02.2024 було опубліковано оголошення зі змістом резолютивної частини ухвали від 07.02.2024, роздруківка означеного оголошення наявна в матеріалах справи.

Отже, відповідач був належним чином повідомлений про рух справи.

Про хід розгляду справи відповідач міг дізнатись з офіційного веб-порталу Судової влади України «»://reyestr.court.gov.ua/. Названий веб-портал згідно з Законом України «Про доступ до судових рішень» є відкритим для безоплатного цілодобового користування.

Суд зазначає, що станом на дату винесення цього рішення у встановлений строк відповідачем не надано відзиву на позовну заяву, про причини та/або намір вчинити відповідні дії суд не повідомляв.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч.9 ст.165 Господарського процесуального кодексу України).

Згідно з частиною 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

З огляду на те, що під час розгляду справи судом було створено учасникам справи необхідні умови для доведення фактичних обставин справи, зокрема, було надано достатньо часу для реалізації кожним учасником спору своїх процесуальних прав, передбачених статтями 42, 46 Господарського процесуального кодексу України, зважаючи на належне повідомлення учасників справи про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без виклику їх уповноважених представників (без проведення судового засідання) та наявність у матеріалах справи доказів, необхідних і достатніх для вирішення спору по суті, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами.

З`ясувавши фактичні обставини справи, докази на їх підтвердження, виходячи з фактів, встановлених у процесі розгляду справи, суд встановив.

Відповідно до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №429 від 14.06.2018 Товариству з обмеженою відповідальністю «Донецькі енергетичні послуги» видано ліцензію на провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу.

14.01.2022 між Товариством з обмеженою відповідальністю «Донецькі енергетичні послуги» (позивач, постачальник) та Комунальним некомерційним підприємством «Обласний дитячий кістково-туберкульозний санаторій м.Маріуполь», м.Маріуполь (відповідач, споживач) укладено договір №625 про постачання електричної енергії споживачу (договір).

Згідно з умовами п.1.1 договору, цей договір про постачання електричної енергії встановлює порядок та умови постачання електричної енергії як товарної продукції споживачу постачальником електричної енергії та укладається сторонами з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України, шляхом приєднання споживача до умов цього договору.

Комунальним некомерційним підприємством «Обласний дитячий кістково-туберкульозний санаторій м.Маріуполь», м.Маріуполь (відповідачем) подано ТОВ «Донецькі енергетичні послуги» (позивачу) заяву-приєднання (додаток 1 до договору) до договору №625 про постачання електричної енергії споживачу з комерційною пропозицією «Тендерна-Ф» постачальника електричної енергії ТОВ «Донецькі енергетичні послуги» (додаток 2 до договору).

Згідно з умовами п. 2.1-2.2 договору постачальник продає електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача, а споживач оплачує постачальнику вартість використаної (купованої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору. Код за ДК 021:2015 09310000-5 Електрична енергія (Електрична енергія).

У розділі 3 договору сторони визначили умови постачання, зокрема, початком постачання електричної енергії споживачу є дата, зазначена в заяві-приєднання, яка є додатком до договору, якщо інша дата не визначена, комерційною пропозицією, але в будь-якому випадку не раніше строку початку дії договору. Постачальник не має права вимагати від споживача будь-якої іншої плати за електричну енергію, що не визначена у комерційній пропозиції постачальника, яка є додатком 2 до цього договору.

Відповідно до п. 5.1 договору споживач розраховується з постачальником за електричну енергію за цінами, що визначаються відповідно до механізму визначення ціни електричної енергії, згідно з обраною споживачем комерційною пропозицією, яка є додатком 2 до цього договору. Сума цього договору становить 903934,28 грн з ПДВ, в тому числі ПДВ 150655,71 грн, та складається: з коштів обласного бюджету загальний фонд 903934,28 грн з ПДВ, але в будь-якому випадку визначається вартістю спожитої електричної енергії та може зменшуватись з урахуванням видатків споживача. Обсяг очікуваного споживання електричної енергії споживачем в 2022 році становить 155076 кВт*год. Ціна за 1 кВт*год становить 5,828976 грн.

Пунктами 5.2, 5.4 договору встановлено, що спосіб визначення ціни (тарифу) електричної енергії зазначається в комерційній пропозиції постачальника, яка є додатком 2 до цього договору. Для одного об`єкта споживання (площадки вимірювання) застосовується один спосіб визначення ціни електричної енергії. Ціна електричної енергії має зазначатися постачальником у платіжних документах про оплату електричної енергії за цим договором, у тому числі у разі її зміни.

Згідно з п. 5.5 договору розрахунки споживача за цим договором здійснюються на поточний рахунок із спеціальним режимом використання (далі - спец рахунок). Оплата вартості електричної енергії за цим договором здійснюється споживачем виключно шляхом перерахування коштів на спец рахунок постачальника. Оплата вважається здійсненою після того, як на спец рахунок постачальника надійшла вся сума коштів, що підлягає сплаті за куповану електричну енергію відповідно до умов цього договору. Спец рахунок постачальника зазначається у платіжних документах постачальника, у тому числі у разі його зміни.

За умовами п. 5.6 договору, споживач здійснює оплату вартості фактично використаної електричної енергії на підставі належним чином оформлених платіжних документів. Постачальник надає споживачу у паперовому вигляді (з підписом та мокрою печаткою) рахунок та акт прийняття-передачі товарної продукції протягом 3 робочих днів з дня закінчення розрахункового періоду. Розрахунковий період: нарахування проводиться 1 числа поточного місяця за попередній звітний місяць, (графік може бути змінений з урахуванням святкових та вихідних днів). Звітним місяцем вважається період з 1 числа по 30 (31) число попереднього звітного місяця.

Споживач здійснює оплату за спожиту електричну енергію до 15 числа поточного місяця за попередній звітний місяць. В разі затримки бюджетного фінансування розрахунок за поставлений товар здійснюється на протязі 10 днів з дати отримання споживачем бюджетного призначення на фінансування на свій реєстраційний рахунок.

Всі платіжні документи, що виставляються постачальником споживачу, мають містити чітку інформацію про суму платежу, порядок та строки оплати, що погоджені сторонами цього договору, а також інформацію щодо адреси, телефонів, офіційних веб-сайтів для отримання інформації про подання звернень, скарг та претензій щодо якості постачання електричної енергії та надання повідомлень про загрозу електробезпеки.

Згідно з п. 6.2 договору споживач зобов`язався забезпечувати своєчасну та повну оплату спожитої електричної енергії згідно з умовами цього договору.

За невиконання або неналежне виконання своїх зобов`язань за цим договором сторони несуть відповідальність, передбачену цим договором та чинним законодавством (п. 9.1 договору).

Цей договір вважається укладеним і набирає чинності з моменту його підписання сторонами та діє до 31.12.2022, а в частині фінансових зобов`язань - до їх повного виконання (п. 13.1 договору).

Договір підписаний повноважними представниками сторін без зауважень та скріплений печатками.

Відповідно до п. 1.1 комерційної пропозиції (додаток №2 до договору) на момент укладення договору ціна сформована за результатами у системі Прозоро та становить 5,828976 грн з ПДВ/кВт*год. Ціна сформована з урахуванням регульованих цін на послуги оператора системи передачі та оператора системи розподілу.

Розділ 2 встановлює, що комерційна пропозиція застосовується на території оператора системи за переліком площадок вимірювання вказаних в тендерній документації, до мереж яких такі площадки приєднані.

Розділом 3 комерційної пропозиції визначено, зокрема, що розрахунки за електричну енергію здійснюються виключно в грошовій формі відповідно до умов договору, шляхом перерахування коштів на поточний рахунок із спеціальним режимом використання постачальника, вказаний у рахунку на оплату (акті прийняття-передавання товарної продукції) та на сайті постачальника.

Відповідно до п.п. 4.1-4.2 комерційної пропозиції, оплата обсягів споживання електричної енергії здійснюється на умовах (у строки) передбачені п.4.2. цієї Комерційної пропозиції, з урахуванням порядку визначення ціни передбаченого в розділі 1 цієї Комерційної пропозиції. Порядок здійснення платежів: оплата за спожиту електричну енергію має бути здійснена споживачем у строк не більше 5 робочих днів після закінчення розрахункового періоду.

Згідно з п. 5.1 комерційної пропозиції, споживач самостійного формує розрахункові документи (рахунок, акт-приймання передавання) в сервісі «Особовий кабінет» не пізніше 24 годин після закінчення розрахункового періоду. В інших випадках, виставлення рахунків за спожиту електроенергію здійснюється не пізніше 20-го числа місяця наступного за розрахунковим, за умови отримання даних про обсяги споживання від споживача/оператора системи/адміністратора комерційного обліку. Виставлення рахунку здійснюється шляхом його формування в програмному комплексі постачальника з можливістю перегляду в сервісі «Особистий кабінет». Розрахункові документи можуть бути роздруковані постачальником та отримані споживачем у відповідному енергоофісі постачальника. У разі не отримання споживачем рахунку, споживач здійснює оплату за спожиту електричну енергію, у встановлені цією комерційною пропозицією строки, за платіжним документом, самостійно оформленим споживачем.

За змістом п.5.2 комерційної пропозиції, у випадку не отримання споживачем акта прийняття-передавання або не повернення постачальнику отриманого та підписаного з боку споживача акта прийняття-передавання протягом десяти днів з дня його формування, він вважається підписаним та узгодженим сторонами, якщо в цей же строк споживачем не буде надано обґрунтованих заперечень.

Пунктом 7.1. комерційної пропозиції передбачено, що за внесення платежів, передбачених умовами договору, з порушенням термінів, визначених цією комерційною пропозицією, споживач сплачує постачальнику пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми заборгованості з кожний день прострочення платежу, нарахованої протягом всього періоду прострочення зобов`язання, та 3% річних від суми боргу. Сума боргу сплачується споживачем з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь період прострочення.

Відповідно до п. 10.1 комерційної пропозиції договір набирає чинності з дати його підписання, та укладається на строк до 31.12.2022 року, якщо інший термін не визначений умовами закупівлі. Договір в частині виконання зобов`язань споживача щодо оплати діє до повного виконання споживачем таких зобов`язань. Початком постачання електричної енергії споживачу є дата, зазначена в Заяві-приєднані, яка є додатком до договору.

У п. 13.6 комерційної пропозиції порядок інформування споживача передбачає направлення інформації шляхом: через особистий кабінет, на своєму офіційному сайті у мережі Інтернет; засобами електронного зв`язку на офіційну електронну адресу споживача; смс-повідомленням на номер, наданий споживачем, за допомогою чат-програм; в місцях обслуговування клієнтів, тощо.

Пунктом 13.7 визначено, що у разі суперечностей (невідповідностей) з умов договору умовам, викладеним в цій комерційній пропозиції, застосовуються умови цієї комерційної пропозиції.

Комерційна пропозиція підписана повноважними представниками сторін без зауважень та скріплена печатками.

Позивач наполягає, що на виконання умов договору №625 від 14.01.2022 про постачання електричної енергії споживачу за лютий 2022 року ним було поставлено, а відповідачем спожиту електричну енергію в обсязі 10500 кВт*год на загальну суму 49726,54грн з ПДВ.

На підтвердження вищезазначеного позивачем до матеріалів справи додано акт прийняття-передавання товарної продукції (електроенергії) до договору про постачання електричної енергії №625 за лютий 2022 року від 28.02.2022, кількість прийнятої-переданої (спожитої) електроенергії - 10500 кВт*год на суму 49726,54 грн у тому числі ПДВ 8287,76грн.

Також позивачем до матеріалів справи надано рахунок за спожиту електроенергію №625 за лютий 2022 року 05.03.2022 на суму 49726,54 грн з ПДВ.

29.11.2023 позивач направив на офіційну електронну адресу відповідача (ІНФОРМАЦІЯ_1, означена електронна адреса зазначена в договорі №625 від 14.01.2022 та в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань) акт прийняття-передавання товарної продукції (електроенергії) та рахунок за спожиту електроенергію за лютий 2022 року.

29.11.2023 позивач на офіційну електронну адресу відповідача направив претензію від 10.10.2023 №24/8398 з вимогою сплатити грошові кошти за спожиту електричну енергію за лютий 2022 року в сумі 49726,54 грн, а також 3% річних та інфляційні нарахування.

Позивач зазначає, що відповідач вищевказаний акт прийняття-передавання товарної продукції (електроенергії) не підписав, оплату за поставлену електричну енергію не здійснив.

26.09.2023 АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» (оператор системи розподілу) листом №67/14452-вих у відповідь на лист позивача, повідомило про фактичний (звітний) обсяг споживання за лютий 2022 року по точках комерційного обліку споживача Комунальне некомерційне підприємство «Обласний дитячий кістково-туберкульозний санаторій м.Маріуполь» у розмірі 10500 кВт*год (деталізацію розрахунків наведено в додатках до вказаного листа).

У зв`язку з неналежним виконанням відповідачем обов`язків за договором про постачання електричної енергії споживачу в частині своєчасної та в повному обсязі оплати за спожиту електричну енергію за лютий 2022 року позивач звернувся до Господарського суду Донецької області з позовом до Комунального некомерційного підприємства «Обласний дитячий кістково-туберкульозний санаторій м.Маріуполь» про стягнення 64322,05 грн, з яких 49726,54 грн - основний борг, 2811,54 грн - 3% річних, 11783,97 грн - інфляційні втрати.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд зазначає наступне.

Відповідно до ст.509 Цивільного кодексу України, ст.173 Господарського кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Зобов`язання згідно із ст.ст.11, 509 Цивільного кодексу України, ст.174 Господарського кодексу України виникають, зокрема, з договору.

Регулювання відносин, що виникають у зв`язку із продажем електричної енергії, здійснюється Господарським кодексом України, Цивільним кодексом України, Законом України «Про ринок електричної енергії», Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №312 від 14.03.2018, Кодексом комерційного обліку електричної енергії, затвердженого Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 за №311 і безпосередньо договором.

У відповідності до ст. 714 Цивільного кодексу України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання. До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін.

Відповідно до ст.275 Господарського кодексу України за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується. Окремим видом договору енергопостачання є договір постачання електричної енергії споживачу. Особливості постачання електричної енергії споживачам та вимоги до договору постачання електричної енергії споживачу встановлюються Законом України "Про ринок електричної енергії". Відпуск енергії без оформлення договору енергопостачання не допускається.

Закон України «Про ринок електричної енергії» визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії, регулює відносини, пов`язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам з урахуванням інтересів споживачів, розвитку ринкових відносин, мінімізації витрат на постачання електричної енергії та мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище.

Положеннями ч.ч. 1, 2 ст.56 Закону України "Про ринок електричної енергії" постачання електричної енергії споживачам здійснюється електропостачальниками, які отримали відповідну ліцензію, за договором постачання електричної енергії споживачу. Договір постачання електричної енергії споживачу укладається між електропостачальником та споживачем та передбачає постачання всього обсягу фактичного споживання електричної енергії споживачем у певний період часу одним електропостачальником. Постачання електричної енергії споживачам здійснюється за вільними цінами.

Як встановлено судом, правовідносини між сторонами у справі щодо постачання електроенергії у лютому 2022 року виникли на підставі договору про постачання електричної енергії споживачу №625 від 14.01.2022.

На виконання умов договору позивачем складено акт прийняття-передавання товарної продукції (електроенергії) до договору №625 за лютий 2022 року, згідно з яким кількість прийнятої-переданої (спожитої) електроенергії за показниками приладів обліку - 10500 кВт*год на загальну суму 49726,54 грн з ПДВ.

Також, на виконання умов договору позивачем виставлено рахунок відповідачу за лютий 2022 року за надання електроенергії в кількості 10500 кВт*год на загальну суму 49726,54 грн з ПДВ.

Відповідно до пункту 38 частини 1 статті 1 Закону України «Про ринок електричної енергії» комерційний облік електричної енергії - сукупність процесів та процедур із забезпечення формування даних щодо обсягів виробленої, відпущеної, переданої, розподіленої, спожитої, імпортованої та експортованої електричної енергії у визначений проміжок часу з метою використання таких даних для здійснення розрахунків між учасниками ринку.

Згідно з пунктом 8 частини 1 статті 46 Закону України «Про ринок електричної енергії» оператор системи розподілу забезпечує комерційний облік відповідно до цього Закону, правил ринку та кодексу комерційного обліку, інших нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії.

Згідно п. 4.3 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №312 від 14.03.2018, дані, необхідні для формування платіжних документів, у тому числі щодо обсягів електричної енергії, надаються учасникам роздрібного ринку адміністратором комерційного обліку в порядку, встановленому Кодексом комерційного обліку. На підставі отриманих даних відповідно до умов договору (обраної споживачем комерційної пропозиції) сторони складають акти прийому-передачі проданих товарів та/або наданих послуг.

Відповідно до п. 4.12 Правил роздрібного ринку електричної енергії розрахунки між споживачем та електропостачальником (іншими учасниками роздрібного ринку, якщо вони беруть участь у розрахунках) здійснюються згідно з даними, отриманими від адміністратора комерційного обліку в порядку, передбаченому Кодексом комерційного обліку, про обсяги поставленої, розподіленої (переданої) та купленої електричної енергії.

До запуску електронної платформи Датахаб адміністратора комерційного обліку функції адміністратора комерційного обліку на роздрібному ринку електричної енергії, у тому числі адміністрування процедури зміни постачальника електричної енергії у межах території ліцензованої діяльності, виконує відповідний оператор системи розподілу (п. 10 Постанови Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії).

Пунктом 8.6.1 Кодексу комерційного обліку електричної енергії, затвердженого Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 за №311, визначено, що зчитування показників з лічильників, встановлених у споживачів, може здійснюватися споживачем, а також оператором системи або ППКО (у ролі ОЗД) відповідно до цього Кодексу та умов договору.

Так, на даний час саме оператори системи розподілу забезпечують комерційний облік електроенергії, тобто визначають обсяги відпущеної електричної енергії за розрахунковий період для кожного споживача.

Таким чином, оператор системи розподілу надає електропостачальнику дані щодо обсягів споживання електричної енергії споживачами, а електропостачальник, у свою чергу, на підставі отриманих від ОСР даних щодо обсягів споживання електричної енергії здійснює нарахування грошових коштів до сплати за спожиту електричну енергію.

У додатку №1 до договору №625 від 14.01.2022 визначено оператора системи, з яким відповідач уклав договір споживача про надання послуг з розподілу/передачі електричної енергії, а саме, АТ «ДТЕК Донецькі електромережі».

На запит позивача, оператор системи розподілу, АТ «ДТЕК Донецькі електромережі», листом №67/14452-вих від 26.09.2023 надав інформацію про обсяг спожитої відповідачем за лютий 2022 року (10500 кВт*год) електричної енергії, який і був відображений Товариством з обмеженою відповідальністю «Донецькі енергетичні послуги» в акті прийняття-передавання товарної продукції (електроенергії) за лютий 2022 року.

Таким чином, позивачем суду доведено, що на виконання умов договору позивач поставив відповідачу у лютому 2022 року електроенергію у загальній кількості 10500кВт*год, доказів протилежного суду не надано.

Матеріали справи містять докази направлення позивачем на офіційну електронну адресу відповідача (ІНФОРМАЦІЯ_1, означена електронна адреса зазначена в договорі №625 від 14.01.2022 та в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань) акту прийняття-передавання товарної продукції (електроенергії) за лютий 2022 року та відповідний рахунок.

Таким чином, факт направлення позивачем акту прийняття-передавання товарної продукції (електроенергії) за лютий 2022 року та відповідного рахунку відповідачу доведено належними доказами, однак підписаний акт прийняття-передавання товарної продукції (електроенергії) на адресу позивача відповідач не повернув.

За змістом п.п. 5.1, 5.2 комерційної пропозиції у разі не отримання споживачем рахунку, споживач здійснює оплату за спожиту електричну енергію, у встановлені цією комерційною пропозицією строки, за платіжним документом, самостійно оформленим споживачем. У випадку не отримання споживачем акта прийняття-передавання або не повернення постачальнику отриманого та підписаного з боку споживача акта приймання-передавання протягом десяти днів з дня його формування, він вважається підписаним та узгодженим сторонами, якщо в цей же строк споживачем не буде надано обґрунтованих заперечень.

Матеріали справи не містять жодних обґрунтованих заперечень відповідача з приводу підписання акту прийняття-передавання товарної продукції (електроенергії) за лютий 2022 року, а тому зазначений акт вважається підписаним та узгодженим сторонами на визначений в ньому обсяг спожитої електричної енергії.

Судом також враховано, що згідно умов договору, споживач у разі не отримання ним рахунку, здійснює оплату за спожиту електричну енергію, у встановлені комерційною пропозицією строки, за платіжним документом, самостійно оформленим споживачем.

Відповідно до ч.1 ст.530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до п.п. 4.1-4.2 комерційної пропозиції, оплата обсягів споживання електричної енергії здійснюється на умовах (у строки) передбачені п.4.2. цієї Комерційної пропозиції, з урахуванням порядку визначення ціни передбаченого в розділі 1 цієї Комерційної пропозиції. Порядок здійснення платежів: оплата за спожиту електричну енергію має бути здійснена споживачем у строк не більше 5 робочих днів після закінчення розрахункового періоду.

Отже, враховуючи умови договору про постачання електричної енергії споживачу №625 від 14.01.2022 на умовах комерційної пропозиції «Тендерна-Ф», строк оплати відповідачем спожитої електроенергії за лютий 2022 року є таким, що настав.

Згідно із вимогами ст.ст.525, 615 Цивільного кодексу України одностороння відмова від виконання зобов`язання і одностороння зміна умов договору не допускаються.

За приписами ст.526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За змістом ст.193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Враховуючи викладене, а також те, що в матеріалах справи відсутні докази, які б спростовували наявність заборгованості відповідача перед позивачем, суд дійшов висновку, що позовні вимоги в частині стягнення основного боргу в сумі 49726,54 грн є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Позивачем також нараховані, сума збільшення заборгованості з урахуванням індексу інфляції за несвоєчасне виконання грошового зобов`язання за договором в розмірі 11783,97грн за період з 01.04.2022 по 31.12.2023 та розрахунок 3% річних в розмірі 2811,54грн за період з 16.03.2022 по 01.02.2024.

Статтею 625 Цивільного кодексу України передбачена відповідальність за порушення грошового зобов`язання. Так, за цією нормою Цивільного кодексу України боржник, що прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з врахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних від простроченої суми, якщо інший розмір відсотків не встановлений договором або законом.

Пунктом 9.1 договору передбачено, що за невиконання або неналежне виконання своїх зобов`язань за цим договором сторони несуть відповідальність, передбачену цим договором та чинним законодавством.

Здійснивши перерахунок суми збільшення заборгованості з урахуванням індексу інфляції за допомогою калькулятора підрахунку заборгованості штрафних санкцій "Ліга. Закон", суд визнає обґрунтованою визначену позивачем суму інфляційних втрат у розмірі 11783,97 грн.

Поряд з цим, перевіривши розрахунок позивача за допомогою калькулятора підрахунку заборгованості штрафних санкцій "Ліга. Закон" щодо 3% річних суд встановив, що їх сума є фактично більшою, ніж заявлена позивачем до стягнення. Проте, враховуючи, що суд обмежений обсягом вимог позивача та не може їх змінити на власний розсуд чи спонукати до їх уточнення, суд визнає обґрунтованою визначену позивачем суму 3% річних у розмірі 2811,54 грн.

З огляду на вищевикладене, дослідивши всі обставини справи, перевіривши їх наявними доказами, суд вважає, що заявлені позовні вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 7, 13, 42, 46, 86, 123, 129, 210, 233, 236-241, 250-252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Донецькі енергетичні послуги», м.Дніпро до Комунального некомерційного підприємства «Обласний дитячий кістково-туберкульозний санаторій м.Маріуполь», м.Маріуполь про стягнення 64322,05 грн, з яких 49726,54 грн - основний борг, 2811,54 грн - 3% річних, 11783,97 грн - інфляційні втрати - задовольнити.

Стягнути з Комунального некомерційного підприємства «Обласний дитячий кістково-туберкульозний санаторій м.Маріуполь» (87525, Донецька обл., м.Маріуполь, бул.Приморський, буд.23, код ЄДРПОУ 01990625) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Донецькі енергетичні послуги» (49044, Дніпропетровська обл., м.Дніпро, вул.Моссаковського Володимира, буд.7, код ЄДРПОУ 42086719) заборгованість у розмірі 49726,54 грн, 3% річних у розмірі 2811,54 грн, суму інфляційних втрат у розмірі 11783,97грн, а також судовий збір у розмірі 2422,40 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Відповідно до ст.241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Згідно з ч.1 ст.256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, а на ухвалу суду - протягом десяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення підписано 02.04.2024.

Суддя Г.Є. Курило

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118068286
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/134/24

Судовий наказ від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

Рішення від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

Ухвала від 07.02.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні