Ухвала
від 02.04.2024 по справі 906/290/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

"02" квітня 2024 р. м. Житомир Справа № 906/290/24

Господарський суд Житомирської області у складі судді Соловей Л.А.,

розглянувши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Сігнет-Центр" (с.Андрушки Житомирського району Житомирської області)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ленд Інвестмент Енд Менеджмент Груп" (м.Олевськ Коростенського району Житомирської області)

про скасування державної реєстрації довірчого управління майном та визнання права довірчого управління майном відсутнім,

ВСТАНОВИВ:

ТОВ "Сігнет-Центр" звернулось до Господарського суду Житомирської області з позовом до ТОВ "Ленд Інвестмент Енд Менеджмент Груп", у якому просить:

- скасувати у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно державну реєстрацію права довірчого управління майном, номер запису 50024462, що була проведена на підставі договору управління нерухомим майном від 24.04.2023 за №1564, укладеного між ОСОБА_1 та ТОВ "Ленд Інвестмент Енд Менеджмент Груп";

- визнати відсутнім у ТОВ "Ленд Інвестмент Енд Менеджмент Груп" права довірчого управління майном, реєстрація кого була проведена на підставі договору управління нерухомим майном від 24.04.2023 за №1564, номер запису 50024462, укладеного між ОСОБА_1 та ТОВ "Ленд Інвестмент Енд Менеджмент Груп".

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що відповідно до договору оренди земельної ділянки від 29.08.2022 ТОВ "Сігнет-Центр" є орендарем земельної ділянки сільськогосподарського призначення з кадастровим номером 1825281200:01:000:0218, загальною площею 2,6330га. Позивачу стало відомо, що приватним нотаріусом Бердичівського районного нотаріального округу 24.04.2023 щодо означеної земельної ділянки зареєстровано інше речове право - довірче управління майном, на підставі договору управління нерухомим майном №1564 від 24.04.2023. На думку позивача, вказана реєстрація є незаконною та такою, що порушує права ТОВ "Сігнет-Центр", як орендаря, що мав переважне право купівлі-продажу земельної ділянки з кадастровим номером 1825281200:01:000:0218.

Ухвалою Господарського суду Житомирської області від 18.03.2024 позовну заяву ТОВ "Сігнет-Центр" залишено без руху та встановлено строк для усунення виявлених недоліків.

У встановлений судом строк позивач усунув зазначені недоліки.

Відповідно до ч.1 ст.176 ГПК України, за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

З огляду на вищевикладене, позовну заяву слід прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

Крім того, позивачем подано клопотання від 12.03.2024 про залучення до участі у справі в якості третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - приватного нотаріуса Бердичівського районного нотаріального округу Литвина Олександра Станіславовича та ОСОБА_2 . Клопотання ґрунтується на тому, що оскаржувану державну реєстрацію було проведено приватним нотаріусом Бердичівського районного нотаріального округу Литвином Олександром Станіславовичем, а спірну земельну ділянку за договором купівлі-продажу від 04.07.2023 було придбано ОСОБА_2 , відтак рішення у даній справі може вплинути на права та обов`язки вказаних осіб.

Відповідно до ст.50 ГПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Слід зазначити, що метою участі третіх осіб у справі є обстоювання ними власних прав і законних інтересів, на які може справити вплив рішення чи ухвала суду.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, виступає в процесі на боці тієї сторони, з якою в неї існують певні правові відносини.

Залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору до участі у справі вирішується господарським судом з урахуванням того, чи є у цієї особи юридичний інтерес до даної справи.

Що ж до наявності юридичного інтересу у третьої особи, то у вирішенні відповідного питання суд має з`ясовувати, чи буде у зв`язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов`язки, або змінено її наявні права та/або обов`язки, або позбавлено певних прав та/або обов`язків у майбутньому.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (частина 4 статті 50 Господарського процесуального кодексу України).

Дослідивши матеріали позовної заяви, беручи до уваги обставини цієї справи та характер заявлених вимог, суд дійшов висновку, що рішення суду у даній справі може вплинути на права та обов`язки приватного нотаріуса Бердичівського районного нотаріального округу Литвина Олександра Станіславовича ( АДРЕСА_1 , ел. пошта: ІНФОРМАЦІЯ_1 ) та ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ) та вважає за необхідне залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - приватного нотаріуса Бердичівського районного нотаріального округу Литвина Олександра Станіславовича (та ОСОБА_2

Крім того, суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі дійшов висновку про необхідність залучення до участі у справі в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - ОСОБА_1 ( АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_2 ), оскільки безпосередньо з вказаною фізичною особою у позивача виникли певні правові відносини на підставі договору оренди земельної ділянки від 29.08.2022, відтак рішення у справі може вплинути на права або обов`язки ОСОБА_1 щодо однієї із сторін.

Керуючись ст.ст.50,176,234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на "06" травня 2024 р. об 11:30. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Житомирської області за адресою: м.Житомир, майдан Путятинський,3/65 в залі судових засідань № 622.

4. Залучити приватного нотаріуса Бердичівського районного нотаріального округу Литвина Олександра Станіславовича ( АДРЕСА_1 , ел. пошта: ІНФОРМАЦІЯ_1 ) до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні відповідача.

5. Залучити ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні відповідача.

6. Залучити ОСОБА_1 ( АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_2 ) до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні відповідача.

7. Позивачу:

- надати додаткове письмове обґрунтування щодо підвідомчості даного спору господарському суду, при цьому врахувати не лише суб`єктний склад сторін, а також те, що позивач звернувся з позовом про захист наявного в нього майнового права на земельну ділянку, яке було набуте ТОВ "Сігнет-Центр" на підставі договору оренди землі, укладеного з фізичною особою - ОСОБА_1

- надати для огляду в судовому засіданні оригінали документів, на яких ґрунтуються позовні вимоги;

- направити третій особі - ОСОБА_1 копію позовної заяви та доданих до неї документів, листом з описом вкладення, докази направлення надати суду.

8. Відповідачу рекомендувати відповідно до ст.165 ГПК України подати відзив на позовну заяву у п`ятнадцятиденний строк з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі; одночасно надіслати позивачу та третім особам копію відзиву та доданих до нього документів, докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання.

Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

9. Встановити третім особам строк у п`ятнадцять днів з дня вручення ухвали для надання суду письмових пояснень щодо заявленого предмету спору з документальним підтвердженням викладених обставин, копії яких надіслати учасникам справи.

10. Позивачу надіслати суду, відповідачу та третім особам відповідь на відзив на позовну заяву до дня призначеного підготовчого засідання у порядку, передбаченому ч.ч.3-6 ст.165, ст.166 Господарського процесуального кодексу України. Докази направлення відповіді на відзив надати суду.

11. Відповідачу надіслати суду, позивачу та третім особам заперечення щодо відповіді на відзив у порядку, передбаченому ч.ч.3-6 ст.165, ст.167 Господарського процесуального кодексу України. Докази направлення заперечення щодо відповіді на відзив надати суду.

12. Сторонам визначитись щодо:

- уточнення позовних вимог та заперечень проти них та у разі такого подати відповідні заяви;

- повідомлення про всі обставини справи, які їм відомі;

- надання доказів, на які зроблено посилання у позові і відзиві, а також докази, витребувані судом чи причини їх неподання;

- вирішення питання про витребування додаткових доказів;

- розміру заявлених судових витрат.

Рекомендувати учасникам судового процесу:

- приймати участь у підготовчому/судовому засіданні в режимі відеоконференції в порядку ст. 197 ГПК України (за умови наявності у суді відповідної технічної можливості на дату їх проведення);

- надавати процесуальні документи до суду через підсистему "Електронний суд": https://id.court.gov.ua/; офіційну електронну адресу суду: inbox@zt.arbitr.gov.ua;

- вказувати у процесуальних документах актуальні електронні адреси, в тому числі своїх представників, а також актуальні мобільні номери телефонів та найбільш зручний месенджер;

- подавати окремо оформленими документами заяви (клопотання) з кожного процесуального питання (ст. ст. 169,170 ГПК України).

Звернути увагу суб`єктів, визначених у ч.6 ст.6 ГПК України, на необхідності виконання обов`язку зареєструвати офіційну електронну адресу в ЄСІТС.

Ухвала набрала законної сили 02.04.2024 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/sud5007/

Суддя Соловей Л.А.

друк. 1- у спарву;

2- позивачу через "Електронний суд";

3- представнику позивача через "Електронний суд";

4- відповідачу код ЄДРПОУ 45123014 (рек. з повід);

5- приватний нотаріус Бердичівського районного нотаріального округу Литвина Олександра Станіславовича ( АДРЕСА_1 ) (простою) та на ел. пошту: ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

6- ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ) (рек. з повід);

7- ОСОБА_1 ( АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_2 ) (рек. з повід)

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118068359
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —906/290/24

Ухвала від 06.05.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Соловей Л.А.

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Соловей Л.А.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Соловей Л.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні