Ухвала
від 02.04.2024 по справі 910/3765/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позову без руху

м. Київ

02.04.2024Справа № 910/3765/24

За позовом Комунального підприємства по ремонту і утриманню мостів і шляхів м. Києва «Київавтошляхміст» (01013, м. Київ, Набережно-Печерська дорога, буд. 2)

До Фізичної особи-підприємця Петриченка Павла Вікторовича ( АДРЕСА_1 )

про стягнення заборгованості

Суддя Бондаренко-Легких Г. П.

Без виклику представників сторін.

ВСТАНОВИВ:

Комунальне підприємство по ремонту і утриманню мостів і шляхів м. Києва «Київавтошляхміст» звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Фізичної особи-підприємця Петриченка Павла Вікторовича про стягнення 56 994, 16 грн основного боргу, 8 254, 70 грн пені, 6 210, 19 грн штрафу, 3 294, 44 грн 3 % річних, 13 210, 46 грн інфляційних втрат.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем взятих на себе зобов`язань з оплати наданих послуг за період з січня 2021 по лютий 2024 згідно Договору №09-25 про надання послуг з технічного обслуговування мережевих (кабельних) каналів та місць розміщення кабелів від 23.09.2019.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення її без руху, зважаючи на наступне.

Згідно з ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч. 2 ст. 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

(1) Згідно пункту 2 частини 3 статті 162 ГПК України позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Проте, позивач не зазначає в преамбулі позову власну повне найменування згідно даних з ЄДРПОУ.

(2) Згідно пункту 3 частини 3 статті 162 ГПК України позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Позивач зазначає, що з відповідача слід стягнути 96 218, 66 грн заборгованості, що складається з 56 994, 16 грн основного боргу, 8 254, 70 грн пені, 6 210, 19 грн штрафу, 3 294, 44 грн 3 % річних, 13 210, 46 грн інфляційних втрат. Проте, сумуючи вище перелічені суми, то ціна позову повинна була б становити 87 963, 95 грн, а не 96 218, 66 грн. Відтак, позивачу слід обґрунтувати визначену ним ціну позову.

(3) Згідно пункту 5 частини 3 статті 162 ГПК України позовна заява повинна містити визначено, що позовна заява має містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

Позивач зазначає, що станом на 12.04.2024 у відповідач наявна заборгованість у розмірі 56 994, 16 грн. Втім, у самому позові позивач не зазначає за які саме періоди (місяці) та у якому розмірі (з урахуванням часткових оплат) у відповідача існує заборгованість.

Крім того, у позові не зазначено коли саме настав строк оплати вартості наданих послуг у спірні періоди (місяці) згідно умов Договору щодо строку оплати. Суд зазначає, що у долучених до позову розрахунках пені, штрафу, 3 % річних та інфляційних втрат значаться періоди прострочення, проте без обґрунтування в позові настання строків оплати за кожен місяць окремо, а відтак і настання боргових періодів, проведені позивачем розрахунки сум, що стягуються, не можуть вважатись обґрунтованими.

(4) Згідно пункту 7 частини 3 статті 162 ГПК України позовна заява має містити відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

Проте, таких відомостей позовна заява не містить.

(5) Згідно пункту 8 частини 3 статті 162 ГПК України позовна заява має містити зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Проте, таких відомостей позовна заява не містить.

(6) Частиною 2 статті 164 ГПК України встановлено, що позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Згідно підпункту 3.2.1. Договору - плата за надання послуг вноситься відповідачем щомісячно, не пізніше 30-го числа поточного місяця на підставі рахунка позивача виставленого до 15-го числа поточного місяця.

З долучених до позову розрахунків пені, 3 % річних та інфляційних втрат вбачається, що позивач нараховує такі суми в тому числі на заборгованість за січень 2021 та лютий 2021. втім, до позову не долучено виставлених рахунків за січень-лютий 2021 року.

Також матеріали позову не містять доказів виставлення всіх спірних рахунків на оплату (докази їх надіслання відповідачеві) згідно вимог підпункту 3.2.1. Договору.

З проведених позивачем розрахунків сум, що стягується вбачається, що відповідач здійснював часткові оплати вартості наданих послуг, проте позивач не надав суду доказів здійснених часткових проплат.

З наведених підстав позовна заява підлягає залишенню її без руху.

Суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до ч. 3 ст. 174 ГПК України позовна заява вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом.

На підставі викладеного та керуючись ст. 162, 174, 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Залишити позовну заяву Комунального підприємства по ремонту і утриманню мостів і шляхів м. Києва «Київавтошляхміст» без руху.

2. Встановити позивачам строк на усунення недоліків позовної заяви п`ять днів з дня вручення цієї ухвали.

3. Встановити позивачу спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом:

(1) подання до суду письмової заяви на виконання ухвали із зазначенням повного найменування позивача згідно відомостей з ЄДР;

(2) подання до суду письмової заяви на виконання ухвали із обґрунтуванням визначеної ціни позову;

(3) подання до суду письмової заяви на виконання ухвали із викладом обставин справи, якими обґрунтовано позовні вимоги(із обґрунтуванням настання строків оплати згідно умов Договору за кожен борговий місяць окремо та розміру виниклої заборгованості з урахуванням часткових проплат);

(4) подання до суду письмової заяви на виконання ухвали із зазначенням відомостей про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви;

(5) подання до суду письмової заяви на виконання ухвали із зазначенням щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

(6) подання до суду письмової заяви на виконання ухвали із доданням до неї всіх доказів, якими обґрунтовано позовні вимоги (надати рахунки за січень-лютий 2021; докази надіслання відповідачеві всіх спірних рахунків згідно умов п. 3.2.1. Договору; докази здійснених часткових оплат відповідачем);

4. Попередити позивача, що відповідно до частини 4 статті 174 ГПК України, у разі якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

5. Ухвала набирає законної сили в день підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Г.П. Бондаренко - Легких

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118068835
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —910/3765/24

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко-Легких Г.П.

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко-Легких Г.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні