Ухвала
від 02.04.2024 по справі 910/3836/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

02.04.2024Справа № 910/3836/24

Господарський суд міста Києва у складі судді Бондарчук В.В., розглянувши у порядку наказного провадження

заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Пан Тепло», м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Маямі експорт», м. Київ

про видачу судового наказу,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Пан Тепло» (далі - ТзОВ «Пан Тепло»/заявник) звернулося до Господарського суду міста Києва із заявою про видачу судового наказу за вимогою про стягнення із Товариства з обмеженою відповідальністю «Маямі експорт» (далі - ТзОВ «Маямі експорт»/боржник) заборгованості за поставлений товар у розмірі 109 011,00 грн.

Так, відповідно до ч. 2 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), наказне провадження призначене для розгляду справ за заявами про стягнення грошових сум незначного розміру, щодо яких відсутній спір або про його наявність заявнику невідомо.

Згідно із ч. 1 ст. 148 ГПК України, судовий наказ може бути видано тільки за вимогами про стягнення грошової заборгованості за договором, укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі, якщо сума вимоги не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 148 ГПК України, особа має право звернутися до суду із вимогами, визначеними у частині першій цієї статті, у наказному або спрощеному позовному провадженні на свій вибір.

У відповідності до положень ч.ч. 1, 2 ст. 154 ГПК України, суд розглядає заяву про видачу судового наказу протягом п`яти днів з дня її надходження. Розгляд проводиться без судового засідання і повідомлення заявника і боржника. За результатами розгляду заяви про видачу судового наказу суд видає судовий наказ або постановляє ухвалу про відмову у видачі судового наказу.

Розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Пан Тепло» про видачу судового наказу, суд відмовляє у видачі судового наказу з огляду на таке.

Як зазначено вище, за приписами ч. 1 ст. 148 ГПК України, судовий наказ може бути видано тільки за вимогами про стягнення грошової заборгованості за договором, укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі, якщо сума вимоги не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 150 ГПК України до заяви про видачу судового наказу додаються: 1) документ, що підтверджує сплату судового збору; 2) документ, що підтверджує повноваження представника, - якщо заява підписана представником заявника; 3) копія договору, укладеного в письмовій (в тому числі електронній) формі, за яким пред`явлено вимоги про стягнення грошової заборгованості; 4) інші документи або їх копії, що підтверджують обставини, якими заявник обґрунтовує свої вимоги.

Разом із тим, як встановлено судом, до заяви про видачу судового наказу ТзОВ «Пан Тепло» не додало договору, укладеного у письмовій (в тому числі електронній) формі, за яким пред`явлено вимогу про стягнення грошової заборгованості.

Більше того, зі змісту поданої ТзОВ «Пан Тепло» заяви вбачається, що заявлена до стягнення заборгованість виникла внаслідок поставки товару на підставі видаткових накладних, тобто, у зв`язку із невиконанням зобов`язань за договором, укладеним в усній формі, тобто у спрощений спосіб.

Відповідно до п.п. 1, 3 ч. 1 ст. 152 ГПК України, суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо заяву подано із порушеннями вимог статті 150 цього Кодексу; заявлено вимогу, яка не відповідає вимогам статті 148 цього Кодексу.

За таких обставин, оскільки заява ТзОВ «Пан Тепло» не відповідає приписам ч. 1 ст. 148 та ч. 3 ст. 150 ГПК України, суд дійшов висновку про відмову у видачі судового наказу за заявою ТзОВ «Пан Тепло».

Водночас, суд звертає увагу заявника, що відповідно до приписів ч.1 ст. 153 ГПК України відмова у видачі судового наказу із підстав, передбачених п.п. 1, 2, 8, 9 ч. 1 ст. 152 цього Кодексу, не є перешкодою для повторного звернення із такою самою заявою у порядку, встановленому цим розділом, після усунення її недоліків.

Керуючись ст.ст. 152, 153, 154, 234, 254 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Відмовити Товариству з обмеженою відповідальністю «Пан Тепло» у видачі судового наказу про стягнення із Товариства з обмеженою відповідальністю «Маямі експорт» заборгованості за поставлений товар у розмірі 109 011,00 грн.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом десяти днів в порядку, передбаченому ст.ст. 253-259, з урахуванням підпункту 17.5 пункту 17 розділу XI «Перехідні положення» Господарського процесуального кодексу України.

Суддя В.В. Бондарчук

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118068844
СудочинствоГосподарське
Сутьвидачу судового наказу

Судовий реєстр по справі —910/3836/24

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні