Рішення
від 25.03.2024 по справі 159/125/24
КОВЕЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 159/125/24

Провадження № 2-о/159/54/24

КОВЕЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 березня 2024 року м. Ковель

Ковельський міськрайонний суд Волинської області в складі:

головуючого судді - Чалого А.В.,

при секретарі Конашук М.А.,

за участі заявниці ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Ковелі в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про надання права на шлюб, заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Служба у справах дітей виконавчого комітету Ковельської міської ради Волинської області,

ВСТАНОВИВ:

Заявниця звернулася до суду з заявою в якій просить надати їй право на шлюб з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування заяви зазначила, що з ОСОБА_2 вони познайомилися 09.08.2021. Між ними виникло тепле та щире спілкування. 26.01.2022 ОСОБА_2 фактично їй освідчився та вона прийняла пропозицію. Батько заявниці, як законний представник, не проти її спілкування з ОСОБА_2 Шлюб з ОСОБА_2 буде відповідати її інтересам.

Ухвалою Ковельського міськрайонного суду Волинської області від 12.01.2024 заяву залишено без руху та надано заявниці строк для усунення недоліків.

Ухвалою Ковельського міськрайонного суду Волинської області від 19.01.2024 відкрито провадження у справі та призначено справу до судового розгляду.

Ухвалою Ковельського міськрайонного суду Волинської області від 19.02.2024 до участі у справі в якості заінтересованої особи залучено Службу справах дітей виконавчого комітету Ковельської міської ради Волинської області.

В судовому засіданні заявниця заявлені вимоги підтримала в повному обсязі, просила суд їх задовольнити.

В судовому засіданні заінтересована особа ОСОБА_2 підтримав заявлені вимоги, просив суд їх задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, звернувся до суду з заявою про розгляд справи у його відсутності.

Представник заінтересованої особи Служби справах дітей виконавчого комітету Ковельської міської ради Волинської області в судове засідання не з`явився, звернувся до суду з заявою про розгляд справи у його відсутності.

Заслухавши пояснення учасників судового засідання, з`ясувавши обставини справи та дослідивши докази, суд вважає заяву такою, що не підлягає задоволенню за наступних підстав.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 ЦПК України, у порядку окремого провадження розглядаються справи про надання права на шлюб.

Відповідно до вимог ст. 24 Сімейного кодексу України, шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка.

Згідно ч. 1 ст. 22 Сімейного кодексу України, шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років.

Відповідно до ч. 2 ст. 23 СК України, за заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

Судом встановлено, що заявниця ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується паспортом громадянина України № НОМЕР_1 , виданим 31.05.2021, орган видачі 0717.

Відповідно до роз`яснень п. 2 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 21 грудня 2007 року № 11 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя" заява про надання особі, яка досягла чотирнадцяти років, права на шлюб повинна розглядатися судом в окремому провадженні. При цьому до участі в справі залучаються один або обоє батьків неповнолітньої дитини, піклувальник, особа, з якою передбачається реєстрація шлюбу, а також інші заінтересовані особи. Заперечення батьків щодо надання права на шлюб не є підставою для відмови в задоволенні заяви, оскільки головним критерієм для задоволення заяви про надання права на шлюб є встановлення судом факту про відповідність такого права інтересам заявника.

Як встановлено судом, ОСОБА_1 на момент звернення до суду із заявою про надання їй права на шлюб із ОСОБА_2 досягла 16-ти річного віку, а відтак в силу положень ст. 23 Сімейного кодексу України, має право на звернення із такою заявою.

Особа, з якою заявниця просить надати їй право на шлюб, на момент подання заяви до суду досяг 18 річного віку, тому, в силу наведених вище положень Сімейного кодексу України, має право на шлюб. Заінтересовані особи не заперечує проти шлюбу.

Як пояснила заявниця, вона бажає зареєструвати шлюб з ОСОБА_2 , так як між ними склалися дуже теплі і щирі стосунки, вони мають взаємні міцні почуття любові та поваги один до одного, кохають один одного та бажають створити сім`ю.

При цьому заявниця не навела суду будь-яких переконливих доводів, не надала жодних доказів на обґрунтування того, що укладення шлюбу до досягнення нею шлюбного віку дійсно відповідає її інтересам, не надала доказів того, які ж саме інтереси має врахувати суд для надання їй права на шлюб, чи з якими винятковими обставинами вони пов`язані. Бажання заявниці зареєструвати шлюб та створити сім`ю повинно узгоджуватися з існуючими нормами права.

Суд не може надати право особі на шлюб на підставі посилань, наведених у заяві, які жодними доказами не підтверджені, оскільки така позиція суду ґрунтувалась би на припущеннях, що є неприпустимим та суперечить вимогам ч. 6 ст. 81 ЦПК України, а наведені обставини про взаємні почуття любові не є підставою для надання права на шлюб особі, яка не досягла шлюбного віку.

Враховуючи, що заявниця не довела, що укладення шлюбу буде відповідати її інтересам, тому суд доходить висновку, що у наданні права на шлюб слід відмовити.

Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення понесені заявником витрати не відшкодовуються.

Керуючись ст. ст. 11-13, 80, 81, 89, 90, 265, 268, 273, 293, 294, 302-304, 354, 355 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

В задоволенні заяви ОСОБА_1 про надання права на шлюб - відмовити.

Заявниця: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , адреса: абонентська скринька АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_4 , адреса: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: Служба у справах дітей виконавчого комітету Ковельської міської ради Волинської області, місцезнаходження: вул. Незалежності, 73, м. Ковель, Волинська область, код ЄДРПОУ 34214507.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення може бути подано до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення складено 29.03.2024.

Головуючий:А. В. ЧАЛИЙ

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118069196
СудочинствоЦивільне
Сутьнадання права на шлюб, заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Служба у справах дітей виконавчого комітету Ковельської міської ради Волинської області

Судовий реєстр по справі —159/125/24

Ухвала від 10.05.2024

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Карпук А. К.

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Карпук А. К.

Рішення від 25.03.2024

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Чалий А. В.

Рішення від 25.03.2024

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Чалий А. В.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Чалий А. В.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Чалий А. В.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Чалий А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні