Ухвала
від 01.04.2024 по справі 916/1163/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"01" квітня 2024 р.м. Одеса № 916/1163/24

Господарський суд Одеської області у складі судді Петренко Н.Д.,

розглянувши матеріали вх. № 1191/24

за позовом: товариства з обмеженою відповідальністю "ПРОГРЕС" /ЄДРПОУ 39002838, адреса Житомирська обл., Олевський район, с. Лопатичі, вул. Гагаріна, 66/

до відповідача: Компанія Rufahia Trading and Logistics Limited /адреса Offise №301,Bulding A4, Al Hamra Industrial Zone, P.O. Box 2410,Ras Al Khaimah, UAE Bank details: First Abu Dhabi Bank PJSC, Dubai, UAE/

про стягнення заборгованості у розмірі 2 949 280,60 дол США

ВСТАНОВИВ:

19.03.2024 товариство з обмеженою відповідальністю "ПРОГРЕС" звернулося до Господарського суду Одеської області з позовною заявою /вх. № 1191/24/ до Компанії Rufahia Trading and Logistics Limited про стягнення заборгованості за договором № 1503-1 від 15.03.2023 у розмірі 2 949 280,60 дол США. Позов сформовано у системі «Електронний суд» 18.03.2024.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем зобов`язань за договором № 1503-1 від 15.03.2023.

У зв`язку із перебуванням судді Петренко Н.Д. у відпустці з 25.03.2024 по 29.03.2024 включно, матеріали позовної заяви розглядаються після виходу із відпустки.

Положеннями ч. 3 ст. 162 ГПК України регламентовано вимоги до позовної заяви.

За правилами ст. 164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують: 1) направлення іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу; 2) сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно п. 2.1 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір, ставки судового збору за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» при поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі - застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

Положення ст.7 Закону України „Про Державний бюджет України на 2024 рік встановлюють у 2024 році прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2024 року 3028,00 гривень.

Таким чином, належний розмір судового збору становить 1 059 800,00 грн.

Суд зазначає, що судовий збір має бути сплачено за реквізитами : отримувач коштів: Отримувач коштів - ГУК у м.Одесі/Приморський р-н/22030101, Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37607526, Банк отримувача - Казначейство України (ЕАП), рахунок отримувача - UA938999980313141206083015758, код класифікації доходів бюджету 22030101.

Однак, позивачем до позовної заяви не надано доказів сплати судового збору у встановлених порядку і розмірі.

В позовній заяві позивач просить відстрочити сплату судового збору в сумі 1 059 800,00 грн. за подання позовної заяви до ухвалення судового рішення на підставі ч. 1 ст. 8 Закону України «Про судовий збір». В обґрунтування клопотання позивач посилається на те, що у зв`язку з військовою агресією Російської федерації проти України, ТОВ«ПРОГРЕС», як інші підприємства, не має можливості здійснювати свою господарську діяльність у повному обсязі, що на даний час унеможливлює сплатити судовий збір у розмірі, визначеному Законом України «Про судовий збір».

Позивач вказує, що в проваджені Господарського суду Одеської області перебуває справа про стягнення заборгованості на користь позивача в сумі 4 381 231,50 Євро. Наведене, на думку, позивача свідчить про те, що у зв`язку з неналежною поведінкою контрагентів, ТОВ «ПРОГРЕС» несе суттєві збитки, а тому на даний час сплата судового збору в розмірі визначеним законом є надмірним тягарем для позивача.

Стосовно клопотання позивача про відстрочення сплати судового збору до ухвалення судового рішення у справі на підставі ст. 8 Закону України «Про судовий збір», господарський суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України «Про судовий збір», враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є:

а) військовослужбовці;

б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів;

в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю;

г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї;

ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або

3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

За правилами ч. 1 ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Враховуючи, що позивач, згідно з положеннями статті 8 Закону України "Про судовий збір" не підпадає під категорію осіб, яким суд, враховуючи майновий стан, може своєю ухвалою за їх клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору, а позов не спрямований на захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю, підстави задоволення клопотання про відстрочення сплати судового збору - відсутні.

Згідно з усталеною практикою Європейського суду з прав людини, яка є джерелом права відповідно до статті 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини", - право на справедливий суд охоплює не лише стадію розгляду справи по суті, але також дотримання всіх процедур, що передбачені національним законодавством і повинні відбуватися до порушення провадження у справі.

Таким чином, якщо нормами процесуального законодавства передбачено вчинення стороною до подання позовної заяви певних дій, в тому числі щодо сплати судового збору, такі дії мають бути вчинені. Суд позбавлений права прийняти позовну заяву до розгляду, а потім зобов`язувати позивача усувати виявлені недоліки.

У ст. 129 Конституції України та ст. 42 Господарського процесуального кодексу України закріплено принцип рівності усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Отже, як органи державної влади, що утримуються за рахунок держбюджету, так і суб`єктів господарювання та громадян поставлено законом у рівні умови в частині обов`язку сплачувати судовий збір, у зв`язку з чим, вибіркове надання господарським судом суб`єктивних переваг одним учасникам процесу перед іншими учасниками судового процесу шляхом звільнення чи відстрочення сплати судового збору, окрім випадків, встановлених ст. 8 Закону України "Про судовий збір", призведе до порушення вищевказаного конституційного принципу, що є неприпустимим.

При цьому суд враховує, що позивачем всупереч положень ст. 74 ГПК України не надано жодних доказів скрутного фінансового становища товариства. Господарський суд не приймає до уваги посилання позивача на понесення майнових втрат у зв`язку із невиконанням відповідачем своїх зобов`язань за договором, оскільки вказаним обставинам суд буде надавати оцінку при ухваленні рішення по справі.

За таких обставин, оскільки за суб`єктним та предметним критерієм підстави для застосування до клопотання позивача приписів ст. 8 Закону України "Про судовий збір" відсутні, суд дійшов висновку про відмову позивачу в задоволенні клопотання про відстрочення сплати судового збору.

Положеннями ч. 1 ст. 174 ГПК України визначено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

З урахуванням вказаного зазначений позов підлягає залишенню без руху, оскільки поданий з порушенням вимог ст. ст. 162, 164 ЦПК України, а саме:

- позивачем не надано документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч. 2 ст. 174 ГПК України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З урахуванням вказаного, суд приходить до висновку про необхідність залишення позовної заяви вх. № 1191/24 від 19.03.2024 без руху.

Повідомити позивача, що способом усунення недоліків позовної заяви є подання до канцелярії суду заяви про усунення недоліків /з доказами направлення копії для учасників справи/ з урахуванням виявлених суддею недоліків у строк протягом 10 днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст. ст. 162, 164, 174 Господарського процесуального кодексу України суд

УХВАЛИВ:

1. У задоволенні клопотання товариства з обмеженою відповідальністю "ПРОГРЕС" про відстрочення сплати судового збору до ухвалення судового рішення - відмовити

2. Позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю "ПРОГРЕС" вх. № 1191/24 від 19.03.2024 - залишити без руху.

3. Зобов`язати позивача надати суду у десятиденний строк з дня отримання ухвали суду, заяву про усунення недоліків, встановлених при поданні позовної заяви, а саме:

надати документи, які підтверджують сплату судового збору у розмірі 1 059 800,00 грн. за вимогу майнового характеру та одну вимогу майнового характеру за реквізитами: Отримувач коштів - ГУК у м.Одесі/Приморський р-н/22030101, Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37607526, Банк отримувача - Казначейство України (ЕАП), рахунок отримувача - UA938999980313141206083015758, код класифікації доходів бюджету 22030101.

4. Роз`яснити позивачу, що якщо позивач усунить недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала складена та підписана 01.04.2024.

Ухвала набирає законної сили 01.04.2024 та не підлягає оскарженню.

Суддя Н.Д. Петренко

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118069804
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/1163/24

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні