Ухвала
від 02.04.2024 по справі 922/2588/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

02 квітня 2024 року м. ХарківСправа № 922/2588/23 (922/1009/24) Господарський суд Харківської області у складі:

судді Усатого В.О.

розглянувши матеріали

позовної заявиГоловного управління Пенсійного фонду України в Харківській області (61022, м. Харків, майдан Свободи, Держпром, 3 під`їзд, 2 поверх, код ЄДРПОУ 14099344) до Акціонерного товариства "Електромашина" (61016, м.Харків, вул. Озерянська, буд. 106, ЄДРПОУ 00214868) про стягнення коштів в межах справи про банкрутство Акціонерного товариства "Електромашина"

ВСТАНОВИВ:

Головне управління Пенсійного фонду України в Харківській області звернулося до Господарського суду Харківської області з позовною заявою до Акціонерного товариства "Електромашина", в якій просить суд стягнути заборгованість по сплаті фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з липня 2023 по лютий 2024 року в сумі 222 085,00 грн. та судовий збір у сумі 3331,28 грн.

В провадженні Господарського суду Харківської області знаходиться справи про банкрутство АТ "Електромашина" , яка розглядається суддею Усатим В.О.

Відповідно до ч. 2 статті 7 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною яких є боржник.

Враховуючи вищевикладене, відповідно до протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду позовна заява (вхідний номер 1009/24 від 28.03.2024) в межах справи про банкрутство передана на розгляд судді Усатому В.О.

У відповідності до ч. 1 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Розглянувши матеріали позовної заяви, суд встановив, що позовну заяву подано без додержання процесуальних вимог статті 162, 164, 172 ГПК України з огляду на наступне.

Згідно п. 7 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити, відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися.

Позовна заява не містить відомостей про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися.

Відповідно до п. 8 ч. 3 статті 162 ГПК України позовна заява повинна містити: зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Водночас, позовна заява не містить зазначення про наявність у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви.

Відповідно до ч. 2 статті 164 ГПК України визначено, що позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні у нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Відповідно до статті 91 ГПК України письмові докази, до яких належать і документи, подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначення дати такого засвідчення (ч. 4, 5 статті 91 ГПК України).

Як вбачається із матеріалів позовної заяви, додані до неї документи засвідчені за підписом заступника начальника загального відділу О.Власенко, водночас до суду не надано доказів в підтвердження повноважень вказаної особи.

Крім того, суд звертає увагу позивача, що постановою Господарського суду Харківської області від 20.12.2023 визнано Акціонерне товариство "Електромашина" банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців, призначено ліквідатором АТ "Електромашина" арбітражного керуючого Іваненка Є.В.

29.12.2023 здійснено офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури № 72195.

Згідно статті 7 КУзПБ закріплено універсальне правило розгляду в межах справи про банкрутство всіх майнових спорів, стороною в яких є боржник, стосовно якого відкрито провадження у справі про банкрутство, незалежно від моменту виникнення таких спорів (майнових вимог до боржника), що втілює галузевий принцип концентрації у межах справи про банкрутство всіх спорів, наслідком яких може бути зміна розміру або складу ліквідаційної маси боржника.

Таким чином, природа майнових вимог до боржника (конкурсні, забезпечені або поточні) не змінює встановленого ГПК України та КУзПБ порядку розгляду справи з такими вимогами, що надійшла до господарського суду, в провадженні якого перебуває справа про банкрутство.

В абзаці третьому частини чотирнадцятої статті 39 КУзПБ законодавець імперативно визначив, що з моменту відкриття провадження у справі про банкрутство пред`явлення поточними кредиторами вимог до боржника та їх задоволення можуть здійснюватися у випадку та порядку, передбачених цим Кодексом.

За змістом статті 1 КУзПБ поточними є кредитори за вимогами до боржника, що виникли після відкриття провадження у справі про банкрутство.

До визнання боржника банкрутом спори боржника з кредиторами, які мають поточні вимоги до боржника, вирішуються в межах справи про банкрутство шляхом їх розгляду в позовному провадженні господарським судом (абзац третій частини восьмої статті 45 КУзПБ).

Отже, всі справи за позовами кредиторів з поточними вимогами до боржника мають бути сконцентровані (передані за підсудністю для розгляду) в межах справи про банкрутство відповідача та розглянуті відповідно до приписів статті 7 КУзПБ господарським судом, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, по суті спору за правилами ГПК України у позовному провадженні в межах справи про банкрутство.

До визнання боржника банкрутом вимоги позивача у такій справі можуть бути задоволені добровільно боржником або в примусовому порядку за рішенням суду, що набрало законної сили, адже за змістом частини п`ятої статті 41 КУзПБ на вимоги поточних кредиторів не поширюється дія мораторію на задоволення вимог кредиторів.

Відповідно до частини четвертої статті 60 КУзПБ у ЛІКВІДАЦІЙНІЙ ПРОЦЕДУРІ господарський суд розглядає ЗАЯВИ З ВИМОГАМИ ПОТОЧНИХ КРЕДИТОРІВ, які надійшли до господарського суду після офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом. Заяви з вимогами поточних кредиторів розглядаються господарським судом у порядку черговості їх надходження. За результатами розгляду зазначених заяв господарський суд своєю ухвалою визнає чи відхиляє (повністю або частково) вимоги таких кредиторів.

Вимоги поточних кредиторів погашаються в порядку черговості, визначеної статтею 64 цього Кодексу. Якщо кредитор заявив вимоги після здійснення розрахунків з іншими кредиторами, сплачені таким кредиторам кошти поверненню не підлягають.

З аналізу цих норм вбачається, що законодавцем розмежовано процедури розгляду поточних кредиторських вимог, що здійснюються (1) у разі спору між кредитором і боржником до визнання останнього банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури - із застосуванням процесуальних правил ГПК України для позовного провадження та (2) після визнання банкрутом - визнання/відхилення судом грошових вимог поточних кредиторів у порядку КУзПБ.

При цьому задоволення вимог поточних кредиторів у ліквідаційній процедурі спеціальний закон безальтернативно пов`язав із дотриманням процедури заявлення кредиторами цих вимог та визнання їх судом відповідно до статті 60 КУзПБ.

Тому судове рішення про задоволення поточних вимог кредитора у справі позовного провадження, що набрало законної сили в порядку ГПК України, само по собі не є підставою для набуття стягувачем за цим рішенням правомочностей поточного кредитора в ліквідаційній процедурі боржника та внесення відповідних відомостей до реєстру вимог кредиторів і, як наслідок, для задоволення таких вимог у ліквідаційній процедурі, адже не є результатом визначеного законодавцем процесуального порядку визнання і задоволення вимог кредиторів у справі про банкрутство - ухвалою суду за результатами розгляду заяви кредитора про визнання грошових вимог до боржника в порядку реалізації норм спеціального закону - статей 39, 60 КУзПБ.

Саме тому позивач у справі за позовом з поточними майновими (грошовими) вимогами до боржника, незалежно від стану (стадії) розгляду його позову, або стягувач за судовим рішенням у такій справі для задоволення поточних вимог після визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури повинен подати письмову заяву з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, в порядку, визначеному статтею 60 КУзПБ, тобто за власною волею трансформувати позовну вимогу у вимогу поточного кредитора до боржника, що може бути задоволена в ліквідаційній процедурі.

Вищевикладене узгоджується з правою позицією викладеною у постанові Верховного Суду від 23 вересня 2021 року у справі №904/4455/19.

З огляду на вищевикладене, та на те що станом на момент звернення позивача до суду з відповідним позовом Акціонерне товариство "Електромашина" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, суд вважає за необхідне позовну заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області залишити без руху та запропонувати позивачу визначитися з правовою природою своїх вимог, з урахуванням постанови Господарського суду Харківської області від 20.12.2023 про визнання Акціонерного товариства "Електромашина" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

За таких обставин, позовна заява на підставі статті 174 ГПК України підлягає залишенню без руху для усунення вищезазначених недоліків.

Керуючись статтями 162, 174, 234, 235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області (вхідний номер 1009/24 від 28.03.2024) залишити без руху.

Надати позивачу строк 10 днів з дня вручення йому цієї ухвали для усунення недоліків, а саме:

- надання відомостей про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

- подання до суду доказів в підтвердження повноважень заступника начальника загального відділу О.Власенко;

- зазначення відомостей щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до позовної заяви;

- запропонувати позивачу - Головному управлінню Пенсійного фонду України в Харківській області визначитись з правовою природою своїх вимог, з урахуванням постанови Господарського суду Харківської області від 20.12.2023 про визнання Акціонерного товариства "Електромашина" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Роз`яснити, що якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статті 176 цього Кодексу.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http://court.gov.ua/.

Ухвала набирає чинності з моменту її підписання.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Ухвалу складено та підписано 02.04.2024.

СуддяВ.О. Усатий

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118070153
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Акціонерного товариства "Електромашина

Судовий реєстр по справі —922/2588/23

Ухвала від 07.05.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні