Ухвала
від 27.03.2024 по справі 922/2747/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"27" березня 2024 р.м. ХарківСправа № 922/2747/18 Господарський суд Харківської області у складі:

суддя Кононова О.В.

при секретарі судового засідання Зубко Ю.В.

розглянувши матеріали

По справі за заявою ТОВ "Європейська газова група"

до ТОВ "Європейська газова група"

про визнання банкрутом

За участю:

учасники провадження в призначене судове засідання не з"явилися

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду Харківської області від 06.11.2018 ТОВ "Європейська газова група" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором арбітражного керуючого Бондаренка В.А.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 25.10.2019 звіт ліквідатора призначено до розгляду в судовому засіданні на 12.11.2019. Зобов`язано ліквідатора надати суду повний звіт, оформлений відповідно до ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства, з наданням обов`язкових додатків, визначених чинним законодавством.

В судових засіданнях з розгляду звіту ліквідатора неодноразово оголошувалися перерви з підстав необхідності витребування додаткових доказів по справі та завершення ліквідаційної процедури.

Так, в судовому засіданні 13.12.2023 було оголошено перерву до 24.01.2024 до 11:40 год.

24.01.2024 о 11:39 год по всій території України була оголошена повітряна тривога, яка тривала до 13:58 год. Враховуючи ймовірність масованої ракетної атаки по території України, з метою убезпечення від ризику життя та здоров`я людей, зокрема, учасників справи та працівників суду, судове засідання, призначене на 11:40 годину 24.01.2024 не відбулось, тому ухвалою суду від 24.01.2024 суд призначив судове засідання щодо розгляду звіту ліквідатора на "27" березня 2024 р. о(об) 11:20 год.

21.03.2024 до суду від ліквідатора арбітражного керуючого Бондаренка В.А. надійшла заява (вх. № 7782) про дострокове припинення повноважень арбітражного керуючого у зв`язку з великою завантаженістю.

Також 21.03.2024 до суду від голови комітету кредиторів ТОВ "Фінансова компанія "Інвестохілс Веста" надійшло клопотання (вх. №7807), в якому представник кредитора просить суд задовольнити заяву арбітражного керуючого Бондаренка В.О. про дострокове припинення його повноважень та за клопотанням комітету кредиторів призначити ліквідатором ТОВ "Європейська газова група" арбітражного керуючого Гусака Юрія Миколайовича.

25.03.2024 до суду від ліквідатора арбітражного керуючого Бондаренка В.А. надійшов поточний звіт (вх. № 7900), в якому він повідомив про здійснені заходи в ліквідаційній процедурі.

25.03.2024 до канцелярії суду від арбітражного керуючого Гусака Юрія Миколайовича надійшла заява (вх. № 8007) на участь у справі № 922/2747/18 про банкрутство ТОВ "Європейська газова група" у якості ліквідатора.

Учасники провадження в призначене судове засідання не з`явилися, про час та місце розгляду справи були повідомлені в установленому законом порядку.

У відповідності до ст. 2. Кодексу України з процедур банкрутства (далі - Кодекс), провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Згідно ст. 13 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 3 ст. 2 ГПК України одними з основних засад (принципів) господарського судочинства є розумність строків розгляду справи судом, а також неприпустимість зловживання процесуальними правами.

При цьому суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, запобігає зловживанню учасниками судового процесу їхніми правами та вживає заходів для виконання ними їхніх обов`язків (ч. 5 ст. 13 ГПК України).

Згідно ч. 1 ст. 43 та ч. 2 ст. 42 Господарського процесуального кодексу України учасники судового процесу та їх представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами, виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу, сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи.

Частиною 4 пункту 4 статті 28 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що за наявності підстав для відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень або за клопотанням комітету кредиторів господарський суд протягом 14 днів постановляє ухвалу про відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень.

Відповідно до частини 1 статті 202 Господарського процесуального кодексу України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Відповідно до ч. 7 ст. 11 Закону України "Про судоустрій та статус суддів", учасникам судового процесу на підставі рішення суду забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому законом.

Згідно з частиною першою статті 197 ГПК України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання (частина друга статті 197 ГПК України).

Суд зазначає, що явка представників сторін та учасників провадження в цьому судовому засідання обов`язковою не визнавалась, тому суд вважає за можливе розглянути заяву ліквідатора арбітражного керуючого Бондаренка В.О. та клопотання комітету кредиторів про відсторонення арбітражного керуючого Бондаренка В.О. від виконання обов`язків ліквідатора в цьому судовому засіданні.

Згідно з абз. 1 ч. 4 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий може бути відсторонений господарським судом від виконання повноважень розпорядника майна, керуючого реструктуризацією, керуючого санацією, ліквідатора, керуючого реалізацією за його заявою.

Згідно з п. 4 ч. 8 ст. 48 Кодексу України з процедур банкрутства до компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про призначення арбітражного керуючого, припинення повноважень арбітражного керуючого та про призначення іншого арбітражного керуючого.

Відповідно до ч. 1 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією, у разі відсторонення розпорядника майна або керуючого реструктуризацією, визначеного Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою, від виконання повноважень, керуючий санацією, керуючий реалізацією та ліквідатор призначаються господарським судом за клопотанням комітету кредиторів.

Комітет кредиторів має право в будь-який час звернутися до господарського суду з клопотанням про відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень незалежно від наявності таких підстав.

Так, арбітражний керуючий Бондаренко В.О. звернувся до суду в порядку, передбаченому абз. 1 ч. 4 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства із заявою про відсторонення його від виконання обов`язків ліквідатора ТОВ "Європейська газова група".

Як свідчать матеріали справи, 18 березня 2024 року відбулось засідання комітету кредиторів ТОВ "Європейська газова група", на якому ліквідатор ТОВ "Європейська газова група" арбітражний керуючий Бондаренко В.А. звернувся до комітету кредиторів із заявою про звільнення його від виконання обов`язків ліквідатора у зв`язку із великою навантаженістю. Зазначеними зборами комітету кредиторів було прийнято рішення про погодження заяви ліквідатора ТОВ "Європейська газова група" арбітражного керуючого Бондаренка В.А. про звільнення його від виконання обов`язків ліквідатора та погодження кандидатури арбітражного керуючого Гусака Юрія Миколайовича на призначення ліквідатором ТОВ "Європейська газова група".

21.03.2024 до суду від голови комітету кредиторів ТОВ "Фінансова компанія "Інвестохілс Веста" надійшло клопотання (вх. №7807) про призначення ліквідатором у справі арбітражного керуючого Гусака Ю.М.

Згідно з ч. 3 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства до призначення арбітражним керуючим особа повинна подати до господарського суду заяву, в якій зазначається, що вона не належить до осіб, зазначених у частині 3 цієї статті (осіб, які не можуть бути призначені арбітражним керуючим).

25.03.2024 до суду від арбітражного керуючого Гусака Ю.М. надійшла заява на участь у справі про банкрутство ТОВ "Європейська газова група".

Суд, розглянувши кандидатуру арбітражного керуючого Гусака Юрія Миколайовича, вважає можливим призначити її ліквідатором ТОВ "Європейська газова група", виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 3 ст. 10 Кодексу України з процедур банкрутства право на здійснення діяльності арбітражного керуючого надається особі, яка отримала відповідне свідоцтво у порядку, встановленому цим Кодексом, та внесена до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України.

Згідно з ч. 1 ст. 11 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражним керуючим може бути громадянин України, який має вищу юридичну або економічну освіту другого (магістерського) рівня, загальний стаж роботи за фахом не менше трьох років або не менше одного року після отримання відповідної вищої освіти на керівних посадах, пройшов навчання та стажування протягом шести місяців у порядку, встановленому державним органом з питань банкрутства, володіє державною мовою та склав кваліфікаційний іспит.

Частиною 3 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що розпорядником майна, керуючим реструктуризацією, керуючим санацією, ліквідатором, керуючим реалізацією не можуть бути призначені арбітражні керуючі: 1) які є заінтересованими особами у цій справі; 2) які здійснювали раніше управління цим боржником - юридичною особою, крім випадків, коли з дня відсторонення від управління зазначеним боржником минуло не менше трьох років; 3) яким відмовлено в допуску до державної таємниці, якщо такий допуск є необхідним для виконання обов`язків, визначених цим Кодексом; 4) які мають конфлікт інтересів; 5) які здійснювали раніше повноваження приватного виконавця щодо примусового виконання судових рішень або рішень інших органів (посадових осіб), у яких боржник був стороною виконавчого провадження; 6) які є близькими особами боржника - фізичної особи.

Даючи оцінку кандидатурі арбітражного керуючого Гусака Ю.М., суд дійшов висновку, що його кандидатура відповідає вимогам Кодексу України з процедур банкрутства, ним подано відповідну заяву з додатками зі згодою на участь у справі, з якої вбачається, що арбітражний керуючий Гусак Ю.М. володіє спеціальними знаннями арбітражного управління, має свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 136 від 25.01.2013, що видається в установленому законодавством порядку та зареєстрований державним органом з питань банкрутства як арбітражний керуючий, він не є заінтересованою особою, управління боржником раніше не здійснював, не є особою, яка належить до осіб, зазначених у частині 3 статті 28 Кодексу України з процедур банкрутства, має Договір добровільного страхування цивільно - правової відповідальності арбітражного керуючого за шкоду, яку може бути завдано у зв`язку з виконанням його обов`язків № ДЦВАК/319/23 від 13.02.2024, який вступив в законну силу, та має необхідну матеріально-технічну базу для здійснення повноважень ліквідатора.

З урахуванням вищевикладених обставин, зважаючи на рішення комітету кредиторів, суд дійшов висновку про можливість призначення ліквідатором ТОВ "Європейська газова група" у справі №922/2747/18 арбітражного керуючого Гусака Юрія Михайловича.

Керуючись ст.ст. 2, 18, 28, 48, 58-67, Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 232-235, 240 ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Задовольнити клопотання ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Європейська газова група" арбітражного керуючого Бондаренка В.А. (вх. № 7782 від 21.03.2024) про припинення ним повноважень ліквідатора у справі № 922/2747/18 про банкрутство ТОВ "Європейська газова група".

Задовольнити клопотання ТОВ "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" (вх. № 7807 від 21.03.2024) про дострокове припинення повноважень ліквідатора у справі № 922/2747/18 про банкрутство ТОВ "Європейська газова група".

Відсторонити арбітражного керуючого Бондаренка Василя Анатолійовича від виконання повноважень ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Європейська газова група".

Призначити ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Європейська газова група" арбітражного керуючого Гусака Юрія Миколайовича (04214, м. Київ, вул. Героїв Дніпра, буд. 59, прим. 160, РНОКПП НОМЕР_1 , свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 136 від 04.02.2013).

Зобов`язати арбітражного керуючого Бондаренка В.А. протягом трьох днів з дня вручення даної ухвали передати ліквідатору Товариства з обмеженою відповідальністю "Європейська газова група" арбітражному керуючому Гусаку Юрію Миколайовичу за актом приймання-передачі бухгалтерську та іншу документацію банкрута, печатки та штампи, матеріальні та всі інші цінності банкрута, документи, пов`язані з проведенням судових процедур щодо Товариства з обмеженою відповідальністю "Європейська газова група".

Відкласти розгляд звіту ліквідатора на "15" травня 2024 р. о(об) 11:40 год.

Засідання суду відбудеться за адресою: м. Харків, пл. Свободи 5, Держпром 8-й під`їзд, зал № 104.

Зобов`язати ліквідатора завершити ліквідаційну процедуру ТОВ "Європейська газова група" та надати суду відповідний звіт про проведені дії.

Ухвалу направити ліквідатору, банкруту, арбітражному керуючому Бондаренко В.А., кредиторам, державному реєстратору, державному органу з питань банкрутства.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Східного апеляційного господарського суду на протязі десяти днів з дня виготовлення повного тексту ухвали.

Ухвала підписана 01.04.2024.

Суддя О. В. Кононова

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118070198
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —922/2747/18

Ухвала від 27.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 15.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 13.12.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 17.10.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 22.08.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 12.01.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 10.11.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 10.11.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 12.10.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні