Ухвала
від 02.04.2024 по справі 361/3142/24
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 361/3142/24

провадження № 1-кс/361/513/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.04.2024 м. Бровари

Броварський міськрайонний суд Київської області в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання прокурора Дарницької спеціалізованої прокуратури в сфері оборони Центрального регіону ОСОБА_3 про арешт тимчасово вилученого майна у кримінальному провадженні №12022111130000865 від 27.03.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

01.04.2024 прокурор Дарницької спеціалізованої прокуратури в сфері оборони Центрального регіону ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Броварського міськрайонного суду Київської області з клопотанням про накладення арешту на автомобіль марки «Renault» моделі «Kangoo» реєстраційний номер НОМЕР_1 , що належить ОСОБА_4 .

Клопотання обґрунтоване наступним.

Слідчим відділом Броварського районного управління Національної поліції в Київській області розслідується кримінальне провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022111130000865 від 27 березня 2024 року за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 26.03.2024 приблизно 11год. 00 хвилин, водій ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , прож. АДРЕСА_1 ,військовослужбовець в/ч НОМЕР_2 старший солдат, посада оператора) керуючи автомобілем марки «BMW» моделі «3161» реєстраційний номер НОМЕР_3 рухаючись по вул. Степана Бендери в напрямку від вул. Ярослава Мудрого до вул. Харківська, біля будинку №25 по вул. Степана Бандери здійснив виїзд на узбіччя в результаті чого не впоравшись з керуванням виїхав на зустрічну смугу для руху де допустив зіткнення з автомобілем «Renault» моделі «Kangoo» реєстраційний номер НОМЕР_4 який рухався по вул. Степана Бендери в зустрічному напрямку від вул. Харківська до вул. Ярослава Мудрого під керуванням гр. ОСОБА_4 20.04.1977 (тверезий, прац. КП Бровари «Тепловодоенергія», прож. м. Бровари вул. Володимира Саченка буд. 3) В результаті ДТП гр. ОСОБА_4 було доставлено до КНП «Броварська БКЛ» де було встановлено діагноз: Перелом правої гомілки, ЗЧМТ, СГМ.

У ході огляду місця дорожньо-транспортної пригоди від 26.03.2024 вилучено автомобіль марки «BMW» моделі «3161» реєстраційні номерні знаки НОМЕР_3 , який поміщено на майданчик тимчасового утримання транспортних засобів за адресою: м. Київ, вул. Милославська, буд. 2-А.

Відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_5 , автомобіль марки «Renault» моделі «Kangoo» реєстраційний номер НОМЕР_4 належить ОСОБА_4 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

Оскільки автомобіль марки ««Renault» моделі «Kangoo» реєстраційний номер НОМЕР_4 належить третій особі, на підставі ч. 2 ст. 64-2 КПК України третьою особою, щодо майна якої вирішується питання про арешт, виникають з моменту звернення прокурора до суду із клопотанням про арешт майна. У зв`язку із викладеним, виникла необхідність у накладенні арешту на зазначене майно.

У зв`язку із викладеним, виникла необхідність у накладенні арешту на зазначене майно.

Ініціатор поданого клопотання просив розгляд проводити без його участі та без виклику зацікавлених осіб.

Власник транспортного засобу марки «Renault» моделі «Kangoo» реєстраційний номер НОМЕР_4 , ОСОБА_4 в судове не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином шляхом направлення телефонограми.

Відповідно до ч. 1ст. 172 КПК України, клопотання про арешт майна розглядається слідчим суддею, судом не пізніше двох днів з дня його надходження до суду, за участю слідчого та/або прокурора, цивільного позивача, якщо клопотання подано ним, підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, і за наявності - також захисника, законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження. Неприбуття цих осіб у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

Таким чином, враховуючи нормист. 172 КПК України, слідчим суддею визнано за можливе провести судовий розгляд клопотання без участі прокурора та володільця майна.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксування під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалось, у зв`язку з неприбуттям в судове засідання всіх учасників, які беруть участь у судовому провадженні.

Слідчий суддя дослідивши клопотання та додані на його обґрунтування матеріали, приходить до наступного висновку.

Згідно з положеннями ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Положеннями ч. 1 ст. 171 КПК України передбачено загальний порядок звернення прокурора, слідчого за погодженням з прокурором, з клопотанням про арешт майна до слідчого судді.

Разом із тим, приписами ч. 2 ст. 64-2 КПК України передбачено, що процесуальний статус третьої особи, щодо майна якої вирішується питання про арешт, виникає з моменту звернення прокурора до суду із клопотанням про арешт.

У відповідності до положень ст. 2 ч. 1 ст. 169 КПК України тимчасово вилучене майно повертається особі, у якої воно було вилучено за ухвалою слідчого судді чи суду, у разі відмови у задоволенні клопотання прокурора про арешт цього майна.

Суд звертає увагу, що диспозиція ч. 1 ст. 286 КК України передбачає відповідальність, саме за порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Як встановлено під час дослідження матеріалів клопотання 27.03.2024 року слідчим в ході досудового розслідування слідчим винесено постанову про визнання автомобіля марки «Renault» моделі «Kangoo» реєстраційний номер НОМЕР_4 речовим доказом у кримінальному провадженні.

Окрім того, 27.03.2024 постановою слідчого призначено судову інженерно-технічну експертизу, з метою з`ясування технічного стану системи робочого гальма, рульового керування та елементів підвіски автомобіля марки «Renault» моделі «Kangoo» реєстраційний номер НОМЕР_4 , доцільність проведення якої полягає у збереженні стану, в якому знаходився вказаний автомобіль на момент вчинення злочину та відразу після нього.

Статтею 100 КПК визначено, що на речові докази може бути накладено арешт в порядку ст.ст. 170-174 КПК України, а ч.ч. 2, 3 ст.170 КПК України встановлює, що слідчий суддя накладає арешт на майно, якщо є достатні підстави вважати, що воно відповідає критеріям, визначеним в ч. 1ст. 98 КПК України.

З огляду на положення даних статей, майно, яке відповідає критеріям, визначеним у ст. 98 КПК України повинно вилучатися та арештовуватися незалежно від того, хто являється його власником, у кого і де воно знаходиться, незалежно від того чи належить воно підозрюваному чи іншій зацікавленій особі, оскільки в протилежному випадку не будуть досягнуті цілі застосування цього заходу - запобігання можливості протиправного впливу (відчуження, знищення, приховання) на певне майно, що, як наслідок, перешкодить встановленню істини у кримінальному провадженні.

Також слідчий суддя вважає, що арешт майна з підстав передбачених ч. 2, 3 ст. 170 КПК України по суті являє собою форму забезпечення доказів і є самостійною правовою підставою для арешту майна поряд з забезпеченням цивільного позову та конфіскацією майна та, на відміну від двох останніх правових підстав, не вимагає оголошення підозри у кримінальному провадженні і не пов`язує особу підозрюваного з можливістю арешту такого майна.

Крім того, суд погоджеється з тим, що автомобіль автомобіля марки «Renault» моделі «Kangoo» реєстраційний номер НОМЕР_4 , що належить ОСОБА_4 , який постановою слідчого від 27.03.2024 визнано речовим доказом, містить містить на собі сліди вчинення кримінального правопорушення, а тому з метою їх збереження для подальшого проведення судових експертиз, забезпечення повноти, об`єктивності проведення досудового розслідування та притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, які мають значення для кримінального провадження, а також збереження речових доказів, тому слідчий суддя приходить до переконання про задоволення клопотання про накладення арешту на майно.

Керуючись ст.ст. 170,171,175 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Дарницької спеціалізованої прокуратури в сфері оборони Центрального регіону ОСОБА_3 про арешт тимчасово вилученого майна у кримінальному провадженні №12022111130000865 від 27.03.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України задовольнити.

Накласти арешт на тимчасово вилучене майно, а саме на автомобіль марки «Renault» моделі «Kangoo» реєстраційний номер НОМЕР_4 , що належить ОСОБА_4 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , з забороною його відчуження, розпоряджання до моменту прийняття рішення по кримінальному провадженню, та користування до моменту проведення судових експертиз.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду через Броварський міськрайонний суд Київської області протягом 5 (п`яти) днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_6

СудБроварський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу118071047
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —361/3142/24

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Червонописький В. С.

Ухвала від 02.04.2024

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Червонописький В. С.

Ухвала від 02.04.2024

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Червонописький В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні