Рішення
від 28.03.2024 по справі 554/1841/24
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 28.03.2024Справа № 554/1841/24 Провадження № 2-о/554/144/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 березня 2024 року м. Полтава

Октябрський районний суд міста Полтави в складі:

головуючого судді - Материнко М.О.,

за участю секретаря судового засідання - Литвин А.С.,

заявника - ОСОБА_1 ,

представника заявника - Павлюк І.О. ,

представника заінтересованої особи - Носенко Т.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Полтаві цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , представник заявника: адвокат Павлюк Ігор Олександрович, зацікавлена особа: Управління державної Міграційної служби України в Полтавській області в особі Шевченківського відділу в місті Полтаві про встановлення факту родинних відносин,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою, в якій просить встановити факт родинних відносин, а саме те, що ОСОБА_3 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в місті Сургут, Ханти-Мансійського автономного округу - Югра, Російська Федерація, є рідним сином ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 .

В обґрунтування своїх вимог заявник зазначала, що ОСОБА_1 , народилась, ІНФОРМАЦІЯ_3 у місті Полтава. У 2006 році в заявниці народився син, ОСОБА_4 . З огляду на відсутність допомоги батька в утриманні сина заявниця постійно перебувала в пошуках заробітку. У 2017 році, ОСОБА_1 виїхала до російської федерації для працевлаштування. Перебуваючи в місті Сургут Ханти-Мансійського автономного округу - Югра, ІНФОРМАЦІЯ_1 у заявниці народився син ОСОБА_5 . Державна реєстрація народження проведена 13.01.2021 року Управління запису актів цивільного стану Адміністрації міста Сургута Ханти-Мансійського автономного округу - Югри, про зо видано свідоцтво про народження (далі по тексту - свідоцтво). У відповідності до останнього прізвище, ім`я, по-батькові сина - ОСОБА_3 .

В подальшому, разом із сином заявниця повернулась в місто Полтава. За весь час проживання в російській федерації громадянство даної країни не оформлювала.

Прибувши в Україну стало питання оформлення громадянства дитині, отримання документів, які посвідчують особу та дають можливість виїзду за кордон.

У відповідності до ст.7 Закону України "Про громадянство України" особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України, є громадянином України. Особа, яка має право на набуття громадянства України за народженням, є громадянином України з моменту народження.

Правові та організаційні засади видачі документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, а також є права та обов`язки осіб, на ім`я яких видані такі документи, регулюються Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" (далі по тексту - Закону).

Відповідно до пункту 7 затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №152 від 05.07.2014 року "Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон" (далі по тексту - Порядок) оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обмін та видача паспорта для виїзду за кордон здійснюється особі, яка не досягла 16-річного віку, на підставі заяви-анкети одного із батьків (усиновлювачів, опікуніві, піклувальнкиів або інших законних представників.

З огляду на все вищевикладене заявниця звернулась до Шевченківського відділу у місті Полтаві Управління державної міграційної служби в Полтавській області із заявою щодо оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон на ім`я сина. У відповідь отримано лист від 10.10.2023 року в якому повідомлено наступне.

Згідно пункту 35 Порядку заявник для оформлення паспорта подає:

1) свідоцтво про народження (за наявності) або витяг із Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження (за наявності), або документ, що підтверджує факт народження, виданий компетентними органами іноземної держави (далі - свідоцтво про народження);

2) оригінали документів, що підтверджують громадянство та посвідчують особу батьків або одного з них, які на момент народження особи перебували у громадянстві України (для підтвердження факту належності особи до громадянства України).

У разі відсутності таких документів або у разі, коли батьки чи один із батьків такої особи на момент її народження були іноземцями або особами без громадянства, або у разі набуття особою громадянства України на території України подається довідка про реєстрацію особи громадянином України.

З огляду на вищевикладене, відповідачем наголошено, що для отримання сином паспорта громадянина України для виїзду за кордон разом із відповідною заявою необхідно надати довідку про реєстрацію його громадянином України в зв`язку з тим, що згідно свідоцтва на момент його народження батьки перебували у громадянстві рф. В цей момент заявниця вперше звернула увагу на зміст свідоцтва і встановила , що дійсно, в такому зазначено, що заявниця має громадянство "російське" та національінсть "росіянка". Разом з тим, діючи у чіткій відповідності з роз`ясненнями наданими відповідачем у вказаному листі ОСОБА_1 звернулась до Шевченківського відділу у місті Полтаві Управління державної міграційної служби в Полтавській області із заявою щодо видачі довідки про реєстрацію сина громадянином України. У відповідь отримано лист від 15.11.2023 року в якому повідомлено наступне.

Перелік документів, які подаються для оформлення набуття громадянства України, а також процедуру подання цих документів та провадження за ними виконання прийнятих рішень з питань громадянства України, встановлений Законом України "Про громадянство України", "Порядком провадження за заявами та поданнями з питань громадянства України та виконання прийнятих рішень" затвердженим Указом Президента України від 27.03.2001 року №215 (далі по тексту - Порядок №215). Як визначено у розділі V Порядку №215 довідка про реєстрацію особи громадянином України видається у разі прийняття щодо особи рішення про оформлення набуття громадянства України територіальним органом Державної міграційної служби України. Заяви з питань набуття громадянства України особою, яка проживає на території України, оформлюються на ім`я керівника територіального органу Державної міграційної служби України за місцем проживання особи, подається у письмовій формі із зазначенням дати її складання та підписується заявником. Заяви та інші документи з питань громадянства дитини подаються одним з її батьків або іншим законним представником дитини за місцем проживання дитини або одної з її батьків чи іншого законного представника.

Разом з тим, з огляду на розбіжності в громадянстві зазначеному у свідоцтві про народженні дитини та паспорті громадянина України у видачі запитуваної довідки фактично відмовлено. Тобто, відповідачем у своєму листі майже прямо зазначено, що у заявниці відсутні належні документи, які підтверджують ту обставину, що ОСОБА_1 є матір`ю сина - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Внесення змін до свідоцтва про народження сина можливе лише органом який видав відповідний документ. Реалізація такої можливості була забезпечена Конвенцією про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах. Водночас, у зв`язку із цинічним розв`язанням російською федерацією війни проти України, на даний час будь-які дипломатичні відносини з країною агресором - припинені.

Тобто, на даний час, не має можливості в позасудовому порядку внести зміни до свідоцтва про народження сина та усунути допущені в такому помилки. Дана ситуація унеможливлює підтвердження материнства по відношенню до сина. Як наслідок можуть бути грубо порушені його права на освіту, вільне пересування, належний та гармонійний розвиток.

За таких умов, у ОСОБА_1 виникла необхідність у встановлені в судовому порядку факту родинних відносин між нею та сином.

Без встановлення даної обставини заявниця позбавлена можливості здійснити оформлення паспорту громадянина України для виїзду за кордон на ім`я сина та забезпечення реалізації інших його прав встановлених діючим законодавством України.

Ухвалою Октябпського районного суду міста Полтави від 26.02.2024 року відкрито окреме провадження по цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , представник заявника: адвокат Павлюк Ігор Олександрович, зацікавлена особа: Управління державної Міграційної служби України в Полтавській області в особі Шевченківського відділу в місті Полтаві про встановлення факту родинних відносин.

У судовому засіданні заявниця та представник заявника просили суд задовольнити заяву про встановлення факту родинних відносин.

Представник заінтересованої особи прохала винести рішення суду відповідно до її пояснень.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок наявних у справі доказів у їх сукупності, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно з положеннями ч. 1 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 77 ЦПК України, належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Виходячи з ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

На даний час, не має можливості в позасудовому порядку внести зміни до свідоцтва про народження сина та усунути допущені в такому помилки. Дана ситуація унеможливлює підтвердження материнства по відношенню до сина. Як наслідок можуть бути грубо порушені його права на освіту, вільне пересування, належний та гармонійний розвиток.

За таких умов, у ОСОБА_1 виникла необхідність у встановлені в судовому порядку факту родинних відносин між нею та сином.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, зокрема на підставі п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справ про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до положень Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо твердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину та інше.

Частиною першою ст. 318 ЦПК України передбачено, що заявник у своїй заяві зобов`язаний зазначити який факт він просить встановити та з якою метою; причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт; докази, що підтверджують факт.

Факт родинних відносин підтверджено:

-декларацією №0001-М37М-92А0 "Про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу" яка укладена заявницею як законним представником сина Гліба із Комунальним підприємством "Центр первинної медико-санітарно допомоги №2 Полтавської міської ради";

-актом підписаним сусідами та друзями, який підтверджує той факт, що заявниця зареєстрована та проживає разом із сином ОСОБА_3 за адресою: АДРЕСА_1 ;

-спільними фотографіями;

-наявність самого свідоцтва про шлюб та про встановлення батьківства;

-показами свідків: ОСОБА_6 ; ОСОБА_7 ; ОСОБА_8 та інших.

Таким чином, факти родинних відносин між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 знайшли своє підтвердження в ході судового розгляду, а встановлення даних фактів має юридичне значення, оскільки необхідне заявниці для подальшого реалізації свого права

Керуючись ст.ст.12, 13, 81, 259, 263-265, 268, 354 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , представник заявника: адвокат Павлюк Ігор Олександрович, зацікавлена особа: Управління державної Міграційної служби України в Полтавській області в особі Шевченківського відділу в місті Полтаві про встановлення факту родинних відносин- задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме те, що ОСОБА_3 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в місті Сургут, Ханти-Мансійського автономного округу Югра, Російська Федерація, є рідним сином ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Повний текст рішення складено 01.04.2024 року.

Рішення може бути оскаржено до Полтавського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя М.О. Материнко

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118072089
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —554/1841/24

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні