Рішення
від 02.04.2024 по справі 559/662/24
ДУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 559/662/24

Провадження № 2-о/559/56/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 квітня 2024 року Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

в складі головуючого судді Ралець Р.В.,

секретаря судового засідання Юрчук Ю.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Дубно цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Варковицька сільська рада, про встановлення факту, що має юридичне значення,

ВСТАНОВИВ:

І. Стислий виклад позиції заявника.

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме, що він здійснює постійний догляд за своєю бабусею - ОСОБА_2 , яка за станом здоров`я потребує постійного стороннього догляду та нездатна до самообслуговування та відсутні інші особи, які можуть здійснювати такий догляд.

Свої вимоги обґрунтовує наступним. Він зареєстрований та проживає в будинку по АДРЕСА_1 . Разом з ним за вказаною адресою проживає його рідна бабуся по батьковій лінії - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Через похилий вік та проблеми зі здоров`ям вона не здатна самостійно обслуговувати себе та потребує допомоги у всіх базових побутових справах: пересування по будинку, прийом їжі, гігієнічні процедури, приготування їжі, відвідування туалету, прибирання, закупівля продуктів та ліків тощо. Лікарсько-консультативною комісією КНП «Дубенський центр ПМСД» ОСОБА_2 встановлено діагноз: ІХС Аортокардіосклероз, Артеріальна гіпертензія II ст., Дисциркуляторна енцефалопатія II ст. змішаного генезу, Деформуюючий остеоартроз колінних суглобів, ПФС-ІІ ст., Поширений остеохондроз хребта з больовим синдромом. Встановлено, що хвора потребує постійного стороннього догляду безтерміново. 12.07.2023 р. КНП «Дубенський центр ПМСД» було надано висновок № 456 про наявність порушень функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі. Згідно вказаного висновку для ОСОБА_2 рекомендовано отримання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі від фізичної особи.

Чоловік ОСОБА_2 помер у 2006 році, а діти - ОСОБА_3 та ОСОБА_4 - є пенсіонерами ( ОСОБА_3 , крім того, є особою з інвалідністю), вони через свій похилий вік не мають змоги здійснювати догляд за своєю матір`ю. Так як ОСОБА_2 проживає разом з ним, постійний догляд за нею здійснює він.

Встановлення факту постійного догляду за бабусею необхідно, оскільки від встановлення даного факту залежить виникнення в нього прав та обов`язків, визначених законами України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», «Про соціальні послуги», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Рішенням про призначення/перерахунок компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі від 19.07.2023 р. йому відмовлено у праві на компенсацію фізичним особам, які надають соціальні послуг з догляду на непрофесійній основі у зв`язку з тим, що середньомісячний сукупний дохід сім`ї перевищує або дорівнює рівню прожиткового мінімуму для сім`ї. Таким чином, факт здійснення постійного догляду він може підтвердити лише в судовому порядку.

ІІ. Заяви, клопотання та інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою Дубенського міськрайонного суду від 29 лютого 2024 року відкрито провадження у справі та призначено до судового розгляду.

Заявник ОСОБА_1 , згідно поданої заяви, просить провести розгляд справи без його участі, заявлені вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи: Варковицької сільської ради Дубенського району Рівненської області, у судове засідання не з`явився. Згідно поданої до суду заяви, просять розгляд справи провести у відсутності представника сільської ради, заявлені вимоги визнають.

Заінтересована особа ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилась. Згідно поданої до суду заяви, просить розгляд справи провести у її відсутності, заяву задовольнити.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Згідно ч. 4 ст. 268 ЦПК України, у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

ІІІ. Фактичні обставини, встановлені судом.

Дослідивши матеріали справи, докази по справі, суд дійшов до наступних висновків.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 . За тією ж адресою зареєстрована ОСОБА_2 (а.с. 4, 6).

Згідно довідки Варковицької сільської ради №371 від 10.11.2023, ОСОБА_1 зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Його склад сім`ї такий: дружина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , син ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та баба ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 7).

У свідоцтві про народження заявника НОМЕР_1 , батьком вказано ОСОБА_3 , а у свідоцтві про народження якого матір`ю вказано ОСОБА_2 (а.с. 8).

Лікарсько-консультативною комісією КНП «Дубенський центр ПМСД» ОСОБА_2 встановлено діагноз: ІХС Аортокардіосклероз, Артеріальна гіпертензія II ст., Дисциркуляторна енцефалопатія II ст. змішаного генезу, Деформуюючий остеоартроз колінних суглобів, ПФС-ІІ ст., Поширений остеохондроз хребта з больовим синдромом. Встановлено, що хвора потребує постійного стороннього догляду безтерміново (а.с. 9).

12.07.2023 р. КНП «Дубенський центр ПМСД» було надано висновок № 456 про наявність порушень функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі. Згідно вказаного висновку для ОСОБА_2 рекомендовано отримання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі від фізичної особи (а.с. 10).

Як свідчить свідоцтво про смерть серія НОМЕР_2 ОСОБА_7 помер ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с. 16).

ОСОБА_3 та ОСОБА_4 є пенсіонерами ( ОСОБА_3 є особою з інвалідністю 3 групи), про що свідчать пенсійні посвідчення (а.с. 15).

В Акті проведення обстеження сім`ї від 19.07.2023, складеним відповідальними особами структурного підрозділу з питань соціального захисту населення Варковицької сільської ради, зазначено, що на підставі обстеження, проведеного за адресою: АДРЕСА_1 , встановлено, що ОСОБА_1 надає для ОСОБА_2 соціальні послуги на непрофесійній основі (а.с. 11).

Актом встановлення факту здійснення догляду № 239 від 20.07.2023, складеним посадовими особами Варковицької сільської ради, яким, на підставі обстеження, проведеного за адресою місця проживання заявника, встановлено, що ОСОБА_2 є особою похилого віку з когнітивними порушеннями та потребує постійного догляду. Такий постійний догляд здійснює онук ОСОБА_1 (а.с. 12).

Згідно Акту обстеження сімейно-побутових умов № 263 від 10.08.2023, на підставі обстеження, проведеного за адресою: АДРЕСА_1 , встановлено, що ОСОБА_2 проживає за вказаною адресою та через хворобу, спричинену віком, їй потрібна постійна стороння допомога. ОСОБА_1 є рідним онуком, який спільно проживає з ОСОБА_2 , здійснює постійний догляд та допомогу. Через поважний вік бабусі допомагає у прийомі ліків, відвідуванні туалету, приготуванні і прийомі їжі, допомагає під час пересуванню по будинку, а також здійсненні гігієнічних процедур (а.с. 13).

Рішенням про призначення/перерахунок компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі від 19.07.2023, ОСОБА_1 відмовлено у праві на компенсацію фізичним особам, які надають соціальні послуг з догляду на непрофесійній основі у зв`язку з тим, що середньомісячний сукупний дохід сім`ї перевищує або дорівнює рівню прожиткового мінімуму для сім`ї (а.с. 14).

IV. Норми права, які застосував суд.

Відповідно до ст. 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності не оспорюваних прав.

Згідно ст. 293 Цивільного процесуального кодексу України (надалі за текстом - ЦПК України) суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення. Відповідно до ч.2 ст.315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року «Про судову практику у справах встановлення фактів, що мають юридичне значення» із змінами та доповненнями від 25.05.1998, в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Велика Палата Верховного Суду у постанові від 18.01.2024 року у справі 560/17953/21 зазначила, що чинне законодавство не передбачає іншого судового порядку підтвердження факту, що має юридичне значення, окрім як розгляд справ про встановлення факту, що має юридичне значення, в порядку цивільного судочинства.

V. Мотивована оцінка і висновки суду.

Задовольняючи заяву про встановлення факту здійснення заявником постійного догляду за своєю бабусею - ОСОБА_2 , суд бере до уваги, що даний факт підтверджується матеріалами справи, зокрема довідкою сільської ради та відповідними актами обстеження сім`ї. Інші особи, які можуть здійснювати такий догляд відсутні. Встановлення даного факту має юридичне значення, оскільки від його встановлення залежить виникнення, зміна та припинення немайнових прав заявника, чинним законодавством не передбачено іншого порядку його встановлення, встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Керуючись ст. ст. 10, 60, 293, 294, 315, 263-265 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Варковицька сільська рада, про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , здійснює постійний догляд за своєю бабусею - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , що проживає за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 , яка за станом здоров`я потребує постійного стороннього догляду і нездатна до самообслуговування та відсутні інші особи, які можуть здійснювати такий догляд.

Апеляційна скарга подається до Рівненського Апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_1 РНОКПП НОМЕР_3 ).

Заінтересовані особи: ОСОБА_2 (адреса: АДРЕСА_1 РНОКПП НОМЕР_4 ).

Варковицька сільська рада Дубенського району Рівненської області (адреса: вул. Шевченка, буд. 15, с. Варковичі, Дубенський район, Рівненська область, код ЄДРПОУ 04386491).

Суддя:

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118072258
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —559/662/24

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні