Рішення
від 26.03.2024 по справі 708/152/24
ЧИГИРИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 708/152/24

Провадження № 2/708/104/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 березня 2024 року м. Чигирин

Чигиринський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Попельнюха А.О.,

за участю:

секретаря судових засідань Лисенко І.В.,

представника позивача адвоката Куріловича С.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Чигиринського районного суду Черкаської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 доЧигиринської міськоїради провизначення додатковогостроку дляподання заявипро прийняттяспадщини

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 через свого представника адвоката Куріловича С.О. звернувся до суду з позовом до Чигиринської міської ради про визначення додаткового строку для подання заявипро прийняттяспадщини після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . В обґрунтування поданого позову зазначив, що після смерті матері відкрилася спадщина, до складу якої увійшов житловий будинок з надвірними спорудами, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , який належав померлій на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом від 20.10.2011.

Позивач є сином померлої, тому відповідно до ст. 1261 ЦК України є спадкоємцем за законом першої черги спадкового майна, що належало померлій його матері.

Крім нього право на спадкування майна ОСОБА_2 мали інші діти померлої: син ОСОБА_3 та дочка ОСОБА_4 , Проте вказані спадкоємці не мали наміру спадкувати майно, тому із заявами про прийняття спадщини не звертались. Крім того ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Також вказані спадкоємці не проживали з померлою на дату відкриття спадщини, відповідно вони не прийняли спадщини.

На момент відкриття спадщини позивачу були відомі вимоги чинного законодавства про необхідність звернення у шестимісячний строк з дати відкриття спадщини, який тривав до 24.02.2023. Потреби негайно після смерті матері звертатися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини у нього не було. Крім того, починаючи із вересня 2022 року у зв`язку з хворобою та безпорадним станом тещі позивач вимушений був часто перебувати для здійснення догляду за нею у с. Панчево Новоукраїнського району Кіровоградської області.

Після отримання консультації у вересні 2022 року у Чигиринській державній нотаріальній конторі про порядок подачі документів про прийняття спадщини позивачу було роз`яснено, що у зв`язку із початком військової агресії строк прийняття спадщини продовжено з шести до десяти місяців. З метою перевірки отриманої інформації позивач звернувся у жовтні 2022 року до адвоката, який підтвердив дану інформацію.

Згодом утравні 2023року ОСОБА_1 зібрав усінеобхідні документидля поданнязаяви проприйняття спадщиниі звернувсядо Чигиринськоїдержавної нотаріальноїконтори.Однак йомуповідомили пронедійсність положенняпостанови КМУвід 28.02.2022№ 164«Деякі питаннянотаріату вумовах воєнногостану» щодопродовження строкудля подачізаяви проприйняття спадщини з шести до десяти місяців. Також вказали на наявну розбіжність у написані прізвища у паспорті позивача із написанням прізвища померлої матері у свідоцтві про смерть (« ОСОБА_6 » - « ОСОБА_7 »).

Оскільки строк на прийняття спадщини він пропустив з поважної причини, вирішити спір позасудовим шляхом неможливо, що стало підставою для звернення до суду, тому просить суд продовжити йому строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 .

Ухвалою Чигиринського районного суду Черкаської області від 22.02.2024 провадження у справі відкрито за правилами загального позовного провадження, справа призначена до підготовчого засідання.

Ухвалою Чигиринського районного суду Черкаської області від 19.03.2024 підготовче провадження у справі закрито, справа призначена до судового розгляду по суті.

У судовому засіданні представник позивача адвокат Курілович С.О. позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив суд позов задовольнити. Додатково пояснив, що через наявні розбіжності у написанні прізвища у позивача не було можливості подати заяву про прийняття спадщини, оскільки він не міг довести наявність між ним та померлою родинного зв`язку. Вказана розбіжність виправлена ним у позасудовому порядку, натомість на це пішло забагато часу, що також обумовило неможливість звернення до суду раніше.

Відповідач Чигиринська міська рада участь уповноваженого представника у судовому засіданні не забезпечила, суду надала заяву із проханням проводити розгляд справи у відсутність представника відповідача. Проти задоволення позову не заперечував.

Суд, заслухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, встановив такі обставини та відповідні їм правовідносини.

Правовідносини, що виникли між сторонами, стосуються питань спадкування, тому до їх правового регулювання застосовуються норми Книги шостої «Спадкове право» Цивільного кодексу України.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно з ч. 2. ст. 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (ч. 3 ст. 46 цього Кодексу).

Статтею 1217 ЦК України передбачено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Частинами 1, 2 ст. 1235 ЦК України передбачено, що заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин. Заповідач може без зазначення причин позбавити права на спадкування будь-яку особу з числа спадкоємців за законом. У цьому разі ця особа не може одержати право на спадкування.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини (ч. 1 ст. 1269 ЦК України).

Частиною 1 ст. 1270 ЦК України встановлено шестимісячний строк для прийняття спадщини, який починається з часу відкриття спадщини.

Під час розгляду справи судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 померла ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть від 29.08.2022, виданого Чигиринським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Черкаському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), актовий запис № 383 (а.с. 9).

У зв`язку зі смертю ОСОБА_2 відкрилась спадщина на належне їй на момент смерті майно, до складу якого увійшов житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 . Вказане домоволодіння належало померлій на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого приватним нотаріусом Чигиринського районного нотаріального округу Костенко Н.В. 20.10.2011, зареєстровано в реєстрі за № 1600 (а.с. 10).

Судом також встановлено, що ОСОБА_2 є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження, виданим повторно 25.08.2024, актовий запис № 112 від 13.11.1963 (а.с. 11).

При цьому суд ураховує, що у первісно виданому свідоцтві про народження ОСОБА_1 всі відомості щодо його народження та батьків внесені російською мовою (а.с. 12), у зв`язку із чим у подальшому під час перекладу допускались помилки. На підтвердження цього суд бере до уваги первісно видане свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 , видане Чигиринським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Черкаському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ) 29.08.2022, відповідно до якого 24.08.2022 у віці 82 років померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 (а.с. 8-1).

Також суд враховує, що Постановою КМУ від 28.02.2022 № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» було визначено продовжити з шести до десяти місяців строк для подачі заяв про прийняття спадщини. Натомість такий підзаконний нормативно правовий акт за своєю юридичною силою не може змінювати або скасовувати нормативні акти вищої юридичної сили, зокрема закони, відповідно положень Книги 6 Цивільного кодексу України в частині визначення строку для прийняття спадщини така постанова не змінювала. Натомість її прийняття мало негативним наслідком створення хибного уявлення у пересічних громадян щодо дійсних строків для звернення із заявою про прийняття спадщини, що, на переконання суду, є поважною причиною пропуску строку на прийняття спадщини. Такі висновки суду також базуються на принципі правовою визначеності, на необхідності врахуванні якого неодноразово наголошував Європейський суд з прав людини.

У справі «Sunday Times v. United Kingdom» Європейський суд вказав, що прописаний у Конвенції термін «передбачено законом» передбачає дотримання такого принципу права як принцип визначеності. ЄСПЛ стверджує, що термін «передбачено законом» має на увазі не лише писане право, як-то норми писаних законів, а й неписане, тобто усталені у суспільстві правила та моральні засади суспільства. До цих правил, які визначають сталість правозастосування, належить і судова практика. Конвенція вимагає, щоб усе право, чи то писане, чи неписане, було достатньо чітким, щоб дозволити громадянинові, якщо виникне потреба, з належною повнотою передбачати певною мірою за певних обставин наслідки, що може спричинити певна дія (ЄСПЛ аналогічної позиції дотримується у справі «Steel and others v. The United Kingdom»).

У свою чергу у вказаних правовідносинах, ураховуючи норми Постанови КМУ від 28.02.2022 № 164, позивач був позбавлений можливості передбачити можливі для себе негативні наслідки у виді пропуску строку на прийняття спадщини у випадку звернення до нотаріуса до завершення 10-місячного строку після відкриття спадщини

Згідно з п. 24 Постанови ПленумуВерховного судуУкраїни №7від 30.05.2008року «Просудову практикуу справахпро спадкування» особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272ЦК України.

Проаналізувавши встановлені обставини, оцінивши надані докази в їх сукупності, суд дійшов висновку про наявність поважних причин пропуску строку для прийняття спадщини та наявність підстав для визначити ОСОБА_1 додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, у зв`язку із чим позов підлягає до задоволення.

Задовольняючи позов суд ураховує, що додатковий строк визначається у разі, якщо суд визнає причини пропуску строку для прийняття спадщини поважними.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1221, 1268, 1269, 1270, 1272 ЦК України, ст. ст. 13, 81, 258, 259, 263, 264, 265, 268, 280-282, 354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ :

Позов ОСОБА_1 до Чигиринської міської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , тривалістю три місяці з дня набрання законної сили рішенням суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене в день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники та їх адреси:

Позивач: ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_2 , прож.: АДРЕСА_2 );

Представник позивача: адвокат Курілович Сергій Олександрович (свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю серії ЧК № 000534, видане Радою адвокатів Черкаської області 04.02.2013, адреса робочого місця адвоката: Черкаська обл., Черкаський р-н, м. Чигирин, вул. Грушевського, буд. 16, каб. № 9);

Відповідач: Чигиринська міська рада (код ЄДРПОУ: 04061560, місцезнаходження: Черкаська обл., Черкаський р-н, м.Чигирин, вул. Б.Хмельницького, 26).

Вступна та резолютивна частини рішення проголошені судом 26.03.2024, повне рішення складено та підписано 02.04.2024.

Суддя Андрій ПОПЕЛЬНЮХ

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118072761
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —708/152/24

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Попельнюх А. О.

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Попельнюх А. О.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Попельнюх А. О.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Попельнюх А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні