Ухвала
від 01.04.2024 по справі 200/18939/21
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

за результатами розгляду заяв про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду

01 квітня 2024 року Справа №200/18939/21

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Циганенка А.І., розглянувши у письмовому провадженні адміністративну справу за позовною заявою Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Маріупольгаз» до Головним управлінням ДПС у Донецькій області, філія (інший відокремлений підрозділ) про визнання протиправними та скасування податкового повідомлення-рішення,

УСТАНОВИВ:

22 грудня 2021 року позивач, Публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації «Маріупольгаз», подав до суду адміністративний позов до відповідача, Головного управління ДПС у Донецькій області, в якому просив визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення-рішення форми «П» №00088810717, прийняте Головним управлінням ДПС у Донецькій області 09.08.2021.

01 квітня 2024 року представницею позивача адвокаткою Галичевою О.М. подана заява про участь у судовому засіданні, яке призначене на 05 квітня 2024 року, в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою підсистеми відеоконференцзв`язку Єдиної судової інформаційно-телекомукаційної системи (ЄСІТС) (https://vkz.court.gov.ua), номер ЕЦП: НОМЕР_2, адреса електронної пошти, яка використана для реєстрації в системі ІНФОРМАЦІЯ_1

01 квітня 2024 року представницею відповідача Торгіною Л.М. подана заява про участь у судовому засіданні, яке призначено на 05 квітня 2024 року, в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою системи відеоконференцзв`язку ЕАSYCON (http://vkz.court.gov.ua) за зареєстрованою адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2 , номер телефону: НОМЕР_1 .

Відповідно до частини 1 статті 195 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Законом України від 27 квітня 2021 року №1416-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи», який набрав чинності 26 травня 2021 року, до частини 3 статті 195 КАС України були внесені зміни, відповідно до яких учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

17 серпня 2021 року рішенням Вищої ради правосуддя №1845/0/15-21 затверджено Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі - Положення).

Відповідне оголошення надруковане у газеті «Голос України» №168 (7668) від 4 вересня 2021 року.

Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система (ЄСІТС) це сукупність інформаційних та телекомунікаційних підсистем (модулів), які забезпечують автоматизацію визначених законодавством та цим Положенням процесів діяльності судів, органів та установ в системі правосуддя, включаючи документообіг, автоматизований розподіл справ, обмін документами між судом та учасниками судового процесу, фіксування судового процесу та участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції, складання оперативної та аналітичної звітності, надання інформаційної допомоги суддям, а також автоматизацію процесів, які забезпечують фінансові, майнові, організаційні, кадрові, інформаційно-телекомунікаційні та інші потреби користувачів (п. 3 Положення).

Підсистема «Електронний кабінет» (Електронний кабінет ЄСІТС, Електронний кабінет) - підсистема ЄСІТС, захищений вебсервіс, що має офіційну адресу в інтернеті (https://cabinet.court.gov.ua), який забезпечує процедуру реєстрації користувачів в ЄСІТС, а також подальшу автентифікацію таких осіб з метою їх доступу до підсистем (модулів) ЄСІТС у межах наданих прав (п. 8 Положення).

Підсистема відеоконференцзв`язку забезпечує учасникам справи можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою свого Електронного кабінету та власних технічних засобів (п. 45 Положення).

Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватися в Електронному кабінеті. Учасник справи також повинен перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв`язку, для роботи із системою відеоконференцзв`язку (п. 49 Положення).

Отже, з 04 вересня 2021 року учасник справи може брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду після попередньої реєстрації в Електронному кабінеті та за наявності у нього власних технічних засобів, які відповідають технічним вимогам, визначеним Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв`язку, для роботи із системою відеоконференцзв`язку.

Представницею позивача подані докази її попередньої реєстрації в Електронному кабінеті та наявності у неї власних технічних засобів, які відповідають технічним вимогам, визначеним Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв`язку, для роботи із системою відеоконференцзв`язку.

Представницею відповідача не подано доказів її попередньої реєстрації в Електронному кабінеті та наявності у неї власних технічних засобів, які відповідають технічним вимогам, визначеним Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв`язку, для роботи із системою відеоконференцзв`язку.

Таким чином, заява представниці позивача підлягає задоволенню, а заява представниці відповідача задоволенню не підлягає.

Керуючись статтями 2, 3, 195, 248, 251, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

заяву представниці Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Маріупольгаз» адвокатки Галичевої О.М. задовольнити.

Заяву представниці Головного управління ДПС у Донецькій області, філія (інший відокремлений підрозділ) Торгіної Л.М. про участь у судовому засіданні, яке призначено на 05 квітня 2024 року, в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою системи відеоконференцзв`язку ЕАSYCON (http://vkz.court.gov.ua) за зареєстрованою адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2 , номер телефону: НОМЕР_1 , залишити без задоволення.

Проведення судового засідання, яке призначене на 05 квітня 2024 року о 12 годині 00 хвилин, здійснювати в режимі відеоконференції за участю представниці Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Маріупольгаз» адвокатки Галичевої О.М. з використанням власних технічних засобів за допомогою підсистеми відеоконференцзв`язку Єдиної судової інформаційно-телекомукаційної системи (ЄСІТС) (https://vkz.court.gov.ua).

Роз`яснити, що ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Ухвала постановлена, складена та підписана 01 квітня 2024 року.

Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

Ухвала оскарженню в апеляційному порядку не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя А.І. Циганенко

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118075276
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування податкового повідомлення-рішення

Судовий реєстр по справі —200/18939/21

Рішення від 08.05.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Циганенко А.І.

Ухвала від 06.05.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Циганенко А.І.

Ухвала від 15.04.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Циганенко А.І.

Ухвала від 02.04.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Циганенко А.І.

Ухвала від 01.04.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Циганенко А.І.

Ухвала від 21.02.2022

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Циганенко А.І.

Ухвала від 03.02.2022

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Циганенко А.І.

Ухвала від 28.12.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Циганенко А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні