Ухвала
від 01.04.2024 по справі 160/5491/24
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

01 квітня 2024 року Справа №160/5491/24

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Голуб В.А., вирішуючи питання про наявність підстав для прийняття позовної заяви та відкриття провадження в адміністративній справі за позовом Донецького державного університету внутрішніх справ до ОСОБА_1 про стягнення витрат, пов`язаних з навчанням та утриманням у навчальному закладі, у розмірі 63764, 25 грн,

ВСТАНОВИВ:

27.02.2024 через систему «Електронний суд» до Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Донецького державного університету внутрішніх справ до ОСОБА_1 про стягнення витрат, пов`язаних з навчанням та утриманням у навчальному закладі, у розмірі 63 764, 25 грн.

Ухвалою від 04 березня 2024 року Дніпропетровський окружний адміністративний суд передав матеріали справи № 160/5491/24 до Донецького окружного адміністративного суду за територіальною підсудністю.

Разом з позовною заявою позивачем було надано клопотання про поновлення строку звернення до суду, яке обґрунтовано введенням воєнного стану на території України, постійними сигналами повітряних тривог та перебування працівників в укритті. Представник Донецького державного університету внутрішніх справ зауважив про поважність причин пропуску строку звернення до суду.

Водночас, розглянувши клопотання позивача, суд зазначає наступне.

Так, у справах №№ 340/685/19, 140/721/19, 824/284/19-а, 560/1942/19, 140/2024/19, 160/11957/19, 520/1559/2020, 520/6265/2020, 420/9196/20 Верховним Судом сформовано правову позицію, відповідно до якої спори стосовно проходження публічної служби охоплюють спори, які виникають з моменту прийняття особи на посаду і до її звільнення, зокрема й питання відповідальності за невиконання договору підготовки фахівця, що зумовлює відшкодування фактичних витрат, пов`язаних з утриманням у навчальному закладі, навіть якщо подання відповідного позову про відшкодування витрат відбувається після її звільнення з публічної служби, а тому до таких спорів підлягають застосуванню приписи частини п`ятої статті 122 КАС України. Отже, у цьому випадку підлягає застосуванню місячний строк звернення до суду.

Разом з тим, як встановлено судом, наказом від 23.08.2022 № 382 о/с ОСОБА_1 звільнено зі служби з 26 серпня 2022 року. Отже місячний строк на звернення до суду у позивача сплив 27 вересня 2022 року. Втім, позов надійшов до суду 27 лютого 2024 року.

Положеннями статті 121 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що строк може бути поновлений судом, якщо буде визнано причини його пропуску поважними.

Суд зазначив, що причина пропуску строку, за загальним правилом, може вважатися поважною, якщо вона відповідає одночасно усім таким умовам: 1) це обставина або кілька обставин, яка безпосередньо унеможливлює або ускладнює можливість вчинення процесуальних дій у визначений законом або судом строк; 2) це обставина, яка виникла об`єктивно, незалежно від волі особи, яка пропустила строк; 3) обставина виникла протягом строку, який встановлений законом або судом; 4) обставина підтверджується належними і допустимими засобами доказування.

Суд зауважує, що законодавче обмеження строку звернення до суду, насамперед, обумовлено специфікою спорів, які розглядаються в порядку адміністративного судочинства, а запровадження таких строків обумовлене досягненням юридичної визначеності у публічно-правових відносинах; дотримання строків звернення до адміністративного суду є однією з умов дисциплінування учасників публічно-правових відносин у випадку, якщо вони стали спірними.

Суд дійшов висновку, що поведінка суб`єкта владних повноважень щодо неналежної організації процесу та пропуску у зв`язку з цим строку звернення до суду, при легитимній меті та якості закону, має ознаки зловживання процесуальними правами. При цьому відповідно до статей 2 та 45 КАС України неприпустимість зловживання процесуальними правами є одним з основних принципів адміністративного судочинства; учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

При цьому суд не приймає до уваги посилання позивача на введення на території України воєнного стану у зв`язку зі збройною агресією Російської Федерації, оскільки враховуючи загальну ситуацію, у т.ч. в м. Кропивницький, не вбачаються об`єктивні перешкоди звернутися до суду. Жодного доказу на підтвердження об`єктивної неможливості подання позову до суду не надано.

До того ж, суд звертає увагу на можливість звернення до суду через систему "Електронний суд", що в свою чергу надає можливість звернення до суду і в умовах карантинних обмежень та в умовах воєнного стану.

При цьому, суди працюють у штатному режимі на виконання ст. 122 Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

На переконання суду, позивачем не доведено неможливість вчасного звернення до суду.

Частиною 6 статті 161 Кодексу адміністративного судочинства України, передбачено, що у разі пропуску строку звернення до адміністративного суду позивач зобов`язаний додати до позову заяву про поновлення цього строку та докази поважності причин його пропуску.

Згідно ч.1 ст.123 Кодексу адміністративного судочинства України у разі подання особою позову після закінчення строків, установлених законом, без заяви про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані судом неповажними, позов залишається без руху. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду з заявою про поновлення строку звернення до адміністративного суду або вказати інші підстави для поновлення строку.

Згідно з частинами 1-2 ст. 169 Кодексу адміністративного судочинства України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Вищевказані недоліки позовної заяви перешкоджають відкриттю провадження у справі, що має наслідком на підставі ч. 1 ст. 169 Кодексу адміністративного судочинства України залишення її без руху.

З метою забезпечення права позивача на судовий захист своїх прав та інтересів наявні підстави надати позивачу строк для усунення вказаних недоліків позовної заяви протягом 10 (десяти) робочих днів, з моменту отримання копії даної ухвали.

На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 160, 161, 169, 171, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання позивача про поновлення строку звернення до суду - залишити без задоволення.

Позовну заяву Донецького державного університету внутрішніх справ до ОСОБА_1 про стягнення витрат, пов`язаних з навчанням та утриманням у навчальному закладі, у розмірі 63 764,25 грн, - залишити без руху.

Позивачу надати строк для усунення недоліків позовної заяви протягом 10 (десяти) робочих днів, з моменту отримання копії даної ухвали, шляхом надання до суду:

- клопотання про поновлення пропущеного строку з доказами на його підтвердження.

Роз`яснити позивачеві, що якщо недоліки позовної заяви, яку залишено без руху, не будуть усунуті у встановлений судом строк, позовна заява буде повернута відповідно до пункту 1 частини 4 статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України.

Копію ухвали про залишення позовної заяви без руху надіслати особі, що звернулась із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя В.А. Голуб

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118075299
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення витрат, пов`язаних з навчанням та утриманням у навчальному закладі, у розмірі 63764, 25 грн

Судовий реєстр по справі —160/5491/24

Ухвала від 03.05.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голуб В.А.

Ухвала від 08.04.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голуб В.А.

Ухвала від 01.04.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голуб В.А.

Ухвала від 04.03.2024

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кучугурна Наталія Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні