Ухвала
від 29.03.2024 по справі 260/1483/24
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

29 березня 2024 рокум. Ужгород№ 260/1483/24

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Микуляк П.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання представника відповідача про залучення до участі у справі співвідповідачів в адміністративній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Територіального Управління Служби судової охорони у Закарпатській області про зобов`язання вчинити дії, -

В С Т А Н О В И В:

У відповідності до ст.243 Кодексу адміністративного судочинства України виготовлено вступну та резолютивну частини Ухвали. Повний текст Ухвали виготовлено та підписано 01 квітня 2024 року.

ОСОБА_1 звернувся до Закарпатського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Територіального Управління Служби судової охорони у Закарпатській області, в якому просить зобов`язати територіальне управління Служби судової охорони у Закарпатській області нарахувати і виплатити ОСОБА_1 додаткову щомісячну винагороду, установлену постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 №168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім`ям під час дії воєнного стану», в розмірі 30000 грн щомісячно за період з 01.09.2022 року по 31.12.2022 року та невиплачену частину додаткової щомісячної винагороди, установленої постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 №168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім`ям під час дії воєнного стану в сумі 12903,22 грн. за період з 01.01.2023 року по 20.01.2023 року.

Ухвалою судді від 18 березня 2024 року відкрито провадження у адміністративній справі та розгляд справи призначено в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

В подальшому відповідач подав до суду клопотання про залучення до участі у справі в якості співвідповідачів: Службу судової охорони, Державну судову адміністрацію України, Міністерство фінансів України. Клопотання обґрунтоване тим, що вказані органи державної влади беруть участь у бюджетному процесі та вирішують, зокрема, питання про здійснення видатків на оплату праці працівників бюджетних установ.

Розглянувши подане клопотання про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Відповідно до п.9 ч.1 ст.4 Кодексу адміністративного судочинства відповідачем в адміністративній справі є суб`єкт владних повноважень, а у випадках, визначених законом, й інші особи, до яких звернена вимога позивача.

Предметом даного адміністративного позову є питання протиправності дій територіального органу Служби судової охорони, в якій проходить службу позивач, щодо не виплати додаткової винагороди, передбаченої постановою Кабінету Міністрів України №168 від 28.02.2022 року.

Відповідно до ч.4 ст.161 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 02.06.2016 №1402-VIII, Служба судової охорони складається з центрального органу управління та територіальних підрозділів Служби.

Згідно ч.6 ст.161 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» територіальні підрозділи Служби судової охорони утворюються як юридичні особи.

Фінансування Служби судової охорони здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України (ч.7 ст.161 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Відповідно до п. 10 розділу І Порядку виплати грошового забезпечення співробітникам Служби судової охорони, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України наказом № 384 від 26 серпня 2020 року, грошове забезпечення співробітникам виплачується за місцем проходження служби виключно в межах фондів оплати праці співробітників, затверджених у кошторисах Служби або територіального управління Служби на грошове забезпечення.

Пунктом 9 розділу І вказаного Порядку визначено, що підставою для виплати грошового забезпечення є наказ Служби або територіального управління Служби про призначення на посаду співробітника в Службі, територіальному управлінні Служби та встановлення розмірів посадового окладу, надбавок, доплат.

Отже, оскільки предметом розгляду даної адміністративної справи є питання виплати позивачу, як співробітнику Територіального управління Служби судової охорони у Закарпатській області, грошового забезпечення у повній мірі, суд вважає, що відповідачем в даній справі повинно бути саме Територіальне управління Служби судової охорони у Закарпатській області.

Водночас Служба судової охорони, Державна судова адміністрація України, Міністерство фінансів України не має відповідати за цим позовом, адже між позивачем та такими суб`єктами владних повноважень безпосередньо не виникло жодних правовідносин, у яких би вони порушили права позивача.

Бюджетні правовідносини, які виникають між учасниками бюджетного процесу стосовно реалізації їхніх бюджетних повноважень (прав та обов`язків з управління бюджетними коштами), безпосередньо не стосуються позивача, що не дає підстав для залучення державних органів, які беруть участь у процесі формування і використання фінансових ресурсів для виплати грошового забезпечення співробітникам Служби судової охорони, до участі у цій судовій справі.

З огляду на вищевикладене, суд визнає необґрунтовану подану заяву, а відтак залишає її без задоволення.

На підставі наведеного та керуючись ст. 4, 48, 49, 248, 256 КАС України, суд ,-

П О С Т А Н О В И В :

У задоволенні клопотання представника відповідача про залучення до участі у справі співвідповідачів у адміністративній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Територіального управління Служби судової охорони у Закарпатській області про визнання протиправно бездіяльності та зобов`язання вчинити дії - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СуддяП.П.Микуляк

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.03.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118075805
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи, що виникають з відносин публічної служби, зокрема справи щодо проходження служби

Судовий реєстр по справі —260/1483/24

Рішення від 29.03.2024

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Микуляк П.П.

Ухвала від 29.03.2024

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Микуляк П.П.

Ухвала від 18.03.2024

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Микуляк П.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні