Рішення
від 01.04.2024 по справі 367/5188/23
ІРПІНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 367/5188/23

Провадження №2/367/1581/2024

РІШЕННЯ

Іменем України

01квітня 2024року Ірпінський міський суд Київської області у складі:

головуючого судді Горбачової Ю.В.,

за участі секретаря Музики Є.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Ірпінь цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Ірпінської міської ради, третя особа: Ірпінська державна нотаріальна контора, про визначення додаткового строку на прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Ірпінської міської ради, третя особа: Ірпінська державна нотаріальна контора, про визначення додаткового строку на прийняття спадщини, вказуючи, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , яка є рідною тіткою позивача.

Після смерті ОСОБА_2 залишилось спадкове майно у виді житлового будинку та земельної ділянки, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , яке остання відповідно до заповіту від 29.09.2010 року, який посвідчений державним нотаріусом Ірпінської міської державної нотаріальної контори Київської області Журавель А.М., заповіла позивачу ОСОБА_1 . ІНФОРМАЦІЯ_2 , як своїй рідній племінниці.

Позивач вказує, що в установлений законом строк не звернулася до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини, оскільки добросовісно помилялася. вважаючи, що при наявності заповіту та у зв`язку з оголошенням в країні воєнного стану, не обмежена часом.

Однак, звернувшись 28.06.2023 року до державного нотаріуса Ірпінської міської державної нотаріальної контори Київської області Журавель А.М. їй було повідомлено, що згідно інформації отриманої зі Спадкового реєстру, спадкова справа до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 не заведена.

Зазначає, що з наданих нею документів вбачається, що на день смерті ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 , позивач була зареєстрована за іншою адресою, відмінною від адреси реєстрації померлої, що не дає їй можливості скористатися нормою пункту 3 статті 1268 Цивільного кодексу України.

Таким чином, позивач вимушена звернутися до суду з проханням визначити їй додатковим строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , оскільки строк вона пропустила з поважних причин.

Ухвалою Ірпінського міського суду Київської області від 17 липня 2023 року було відкрито провадження у справі, справу вирішено розглядати за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче засідання по справі, витребувано від Ірпінської державної нотаріальної контори Журавель А.М. (08200, Київська обл., м. Ірпінь, вул. Центральна, буд. 55) інформацію про спадкоємців, які прийняти спадщину після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Софіївська Борщагівка Київської області.

На виконання ухвали Ірпінського міського суду Київської області від 17 липня 2023 року, від Ірпінської державної нотаріальної контори надійшов лист, в якому повідомлено, що після смерті гр. ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , станом на 20 вересня 2023 року спадкова справа не заводилась, що підтверджується Інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру від 20.09.2023 року за № 74020755.

Ухвалою Ірпінськогоміського судуКиївської областівід 09листопада 2023рокубуло закрито підготовче провадження, призначено судовий розгляд по суті.

Позивач у судове засідання не з`явилася, в прохальній частині позовної заяви просила розгляд справи проводити за її відсутності, позовні вимоги підтримує.

Представник відповідача Ірпінської міської ради в судове засідання не з`явився, 01.08.2023 року подав до суду відзив, в якому просив розгляд справи проводити за відсутності представника Ірпінської міської ради, прийняти законне, обґрунтоване та вмотивоване рішення.

Представник третьої особи Ірпінської державної нотаріальної контори в судове засідання не з`явився, направивши до суду повідомлення, в якому просили розгляд справи проводити за відсутності третьої особи.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього ЦПК України розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. З огляду на викладене фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 29.09.2021 року, виданого Виконавчим комітетом Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області, актовий запис № 158, та копією довідки про причину смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 .

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , була рідною тіткою позивача, що підтверджується копією свідоцтва про народження ОСОБА_1 серії НОМЕР_2 від 04.12.1971 року, копією свідоцтва про укладення шлюбу ОСОБА_1 серії НОМЕР_3 від 12.07.1996 року, копією свідоцтва про народження ОСОБА_2 серії НОМЕР_4 від 09.08.1941 року та копією свідоцтва про народження ОСОБА_3 (батька позивача) серії 1-Г № 303705 від 02.01.1945 року.

Відповідно до копії заповіту, складеного в місті Ірпінь Київської області від 29 вересня 2010 року, посвідченого державним нотаріусом Ірпінської міської державної нотаріальної контори Київської області Журавель А.М. та зареєстрованого в реєстрі за № 2-1858, ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_5 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_5 в м. Оха Сахалінської обл. Хабаровського краю та проживала в АДРЕСА_1 , заповіла, належні їй на праві власності, житловий будинок та земельну ділянку, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Позивач, звернулася 28.06.2023 року до державного нотаріуса Ірпінської міської державної нотаріальної контори Київської області Журавель А.М. за наданням роз`яснення з питання оформлення спадкової справи померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 , на що їй було повідомлено, що згідно інформації отриманої зі Спадкового реєстру, спадкова справа до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 не заведена та рекомендовано звернутися до суду для вирішення питання надання додаткового строку для прийняття спадщини та можливого спадкування в судовому порядку, що підтверджується копією відповіді державного нотаріуса Ірпінської міської державної нотаріальної контори Київської області Журавель А.М. від 28.06.2023 року за № 472/01-16.

При цьому, відповідно до копії паспорта серії НОМЕР_6 , на день смерті ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 , позивач була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , іншою адресою, відмінною від адреси реєстрації померлої, що не дає їй можливості скористатися нормою пункту 3 статті 1268 Цивільного кодексу України, а якою визначено, що спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Позивач зазначає, що строк на прийняття спадщини пропущений з поважних причин, а саме: оголошенням в країні воєнного стану.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно з ч. 1 ст. 1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Ч. 1 ст. 1270 ЦК України встановлено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно з п. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008 р. «Про судову практику у справах про спадкування», вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Враховуючи викладене, суд вважає можливим визнати поважними причини пропуску позивачем строку на прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , а тому позовна заява підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1268-1270, 1272 ЦК України, ст.ст. 4, 12, 197, 198, 247, 258-259, 263-265, 268, 354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Ірпінської міської ради, третя особа: Ірпінська державна нотаріальна контора, про визначення додаткового строку на прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом, яка відкрилася після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , тривалістю 2 (два) місяці з часу набрання даним рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення, шляхом подачі апеляційної скарги до Київського апеляційного суду.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України -https://court.gov.ua/sud1013/ та в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням - http://reyestr.court.gov.ua.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_7 , адреса реєстрації: АДРЕСА_2 .

Відповідач: Ірпінська міська рада, адреса: Київська область, м. Ірпінь, вул. Шевченка, буд. 2-А, код ЄДРПОУ 33800777.

Третя особа: Ірпінська державна нотаріальна контора, адреса: Київська область, м. Ірпінь, вул. Центральна, буд. 55, код ЄДРПОУ 02884428.

Суддя: Ю.В. Горбачова

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118079983
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку на прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —367/5188/23

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Горбачова Ю. В.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Горбачова Ю. В.

Ухвала від 17.07.2023

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Горбачова Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні