Постанова
від 13.06.2006 по справі 9/85
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

9/85

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

                                          ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

  "13" червня 2006 р.                                                                   Справа № 9/85

Суддя господарського суду Чернівецької області Чорногуз Михайло Георгійович

розглядаючи справу

за позовом   Управління Пенсійного фонду України в Першотравневому районі м.Чернівці

до відповідача Відкрите акціонерне товариство Науково-виробнича фірма "Граніт"

про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату пенсій наукових працівників - 1305,91грн.

за участю представників:

позивача:  Чорней Т.В. доручення № 526/01 від 01.02.2006 року

відповідача:  Філіп М.Д. голова правління, Миколюк Л.В. доручення від 06.06.2006 р.

СУТЬ СПОРУ:

Позивач звернувся із позовною заявою простягання з відповідача заборгованості в сумі 1305,91 грн. по відшкодуванню витрат Пенсійного фонду України на виплату пенсій, що становлять різницю між сумою пенсій призначених згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність" і сумою пенсій обчисленою відповідно до інших законодавчих актів.

В судових засідання 6 та 9 червня 2006 року за клопотання сторін відповідно до п. 2 ст. 150 КАС України була оголошена перерва  до 9 та 13 червня  2006 року. В судових засідання представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Представники відповідача заперечують проти позову посилаючись на те що Семенюк Григорій Васильович надав в Управління Пенсійного фонду України в Першотравневому районі м. Чернівці наукові статті за той період коли він не був працівником ОКТБ „Граніт" ( п/я 7511).  Посада і робота якою займався Семенюк Г В ніяким не відноситься до груп й спеціальностей галузей науки з якої присуджено науковий ступень : Семенюку Г.В. присуджено науковий ступінь - кандидат хімічних наук. Крім того відповідач вважає, ВАТ „НВФ „ Граніт" не являється правонаступником ОКТБ „Граніт" (п / я 7511 )

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши представників сторін, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позовна заява та заперечення проти позову, дослідивши докази які мають юридичне значення для розгляду позовної заяви суд встановив наступне.

Згідно Порядку фінансування різниці між сумою пенсії, що призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову та науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2004 р. № 372 (далі - Порядок) за рахунок коштів державного бюджету фінансується 50 відсотків різниці у розмірі пенсії наукових (науково-педагогічних) працівників державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації у розрахунку на одну особу. Інша частина фінансується за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів.

Фінансування різниці у розмірі пенсії осіб, які мають науковий стаж роботи на кількох підприємствах, в установах, організаціях та вищих навчальних закладах ІІІ-ІV рівнів акредитації незалежно від форми власності та фінансування, здійснюється пропорційно зарахованому для призначення пенсії науковому стажу роботи за рахунок джерел фінансування, визначених законодавством для відповідних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації.

У разі ліквідації або зміни власника підприємства, установи, організації чи вищого навчального закладу ІІІ-ІV рівнів акредитації різниця у розмірі пенсії фінансується за рахунок коштів їх правонаступників у порядку, що діяв стосовно цих підприємств, установ, організацій та закладів до моменту ліквідації або зміни власника.

Відкрите акціонерне товариство "Науково-виробнича фірма "Граніт"  є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування і має заборгованість по платежах до Пенсійного фонду України, а саме: відшкодуванню витрат Пенсійного фонду України на виплату пенсій, що становлять різницю між сумою пенсій призначених згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність" і сумою пенсій обчисленою відповідно до інших законодавчих актів.

Відповідно до  Постанови Кабінету Міністрів України від 4 березня 2004 р. N 257 “Про затвердження переліку посад наукових (науково-педагогічних) працівників підприємств, установ, організацій, вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації, перебування на яких дає право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до статті 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність". До наукового стажу, який дає право на призначення пенсій та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до статті 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", зараховується час роботи наукових (науково-педагогічних) працівників на посадах, зазначених у статті 118 Кодексу законів про працю України, якщо цій роботі безпосередньо передувала і після неї слідувала робота на посадах, передбачених переліком, та час роботи осіб, які мають науковий ступінь, на посадах за спеціальністю відповідно до групи спеціальностей галузі науки, з якої присуджено науковий ступінь, з дня зайняття посади за цією спеціальністю, час роботи на посадах керівника (начальника, завідуючого тощо), на посаді начальника (керівника) бригади в наукових підрозділах наукових установ у період до 1 січня 1980 р.; час навчання в аспірантурі або ад'юнктурі за денною (очною) формою навчання випускників аспірантури, ад'юнктури.  Дія цієї постанови поширюється на наукових працівників, які працювали на державних підприємствах, в установах, організаціях та вищих навчальних закладах колишніх Української РСР, інших республік СРСР, а також СРСР.

Згідно затвердженого Переліку посад наукових (науково-педагогічних) працівників підприємств, установ, організацій, вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації, перебування на яких дає право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до статті 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" до вказаних установ відносяться підприємства, установи, організації, не зазначені в пунктах 1 - 3 цього переліку  : керівник (завідуючий, начальник), заступники керівника (завідуючого, начальника), головний конструктор (інженер, технолог тощо), провідний конструктор (інженер, технолог тощо) наукового підрозділу (відділення, комплексу, центру, відділу, лабораторії, сектору, бюро, групи).

27 жовтня 1971 року, Семенюку Григорію Васильовичу, рішенням Ради Донецького держуніверситету ( протокол № 2) присвоєний вчений ступінь кандидата хімічних наук (а.с. 23).

Семенюку Григорію Васильовичу в 1994 році була призначена пенсія за віком відповідно до  статті 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", який “з 9 листопада 1988 року по 30 квітня 1992 року, у відокремленому конструкторсько-технологічному бюро “Граніт” займав посади інженера-технолога І категорії, провідного інженера – начальника лабораторії композиційних паст та провідного інженера і на зазначених посадах виконував роботу за спеціальністю хіміка. В лабораторії композиційних паст – одержання хімічними способами порошків металів, органічних зв'язок  та інше, у відділі мікроелектроніки хімічне покриття металами інших металів, сплавів, високо інертного полімеру.”, що підтверджується  довідкою відповідача № 1 від 16.02.2000 року (а.с. 21, 20, 22).

Суд виходить з того, що до стажу наукової роботи зараховується час роботи осіб, які мають наукову ступінь за спеціальністю відповідно до груп спеціальностей галузі науки, з якої присуджено наукову ступінь з моменту заняття посади за щєю спеціальністю. Посада і робота якою займався Семенюк Г В відноситься до  галузі науки з якої йому присуджено науковий ступень, таким чином весь період роботи Семенюка Г.В. в ОКТБ „ Граніт" (п/я 7511 ) можна вважати науковим стажем роботи.

Заперечення відповідача, щодо відсутності правонаступників відокремленого конструкторсько-технологічному бюро “Граніт” не беруться судом до уваги та спростовуються наступним. Згідно статуту ВАТ „ НВФ „ Граніт" є правонаступником державного підприємства „Чернівецька науково - виробнича фірма „ Граніт". А державне підприємство „ Чернівецька науково - виробнича фірма „ Граніт"  було правонаступником Окремого конструкторське - технологічного бюро „Граніт", що підтверджується довідкою відповідача № 37/100 від 18.09.2000 року ( а.с. 17)  наказами № 220 від 23.04.1990 року, № 670/113 від 26.12.1991 року та випискою з трудової книжки ( а.с. 19, 64).

Відповідно до розрахунку позивача заборгованість, по відшкодуванню витрат Пенсійного фонду України на виплату пенсій, що становлять різницю між сумою пенсій, приз начених згідно із Законом України " Про науково та науково - технічну діяльність " , і сумою пенсій, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів за період  2003 – січня-квітня 2006 рр., складає 1305,91 грн. :  в тому числі за 2003 рік - 224,57 грн., 2004 рік - 385,11 грн. та за 2005 рік - 522,95 грн. за січень-квітень 2006 р 173,28 грн.

Згідно п. 4 частини третьої статті 129 Конституції України та ст.71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, відповідач не надав доказів зменшення або погашення заборгованості.

У процесі розгляду справи  не виявлено інших фактичних обставин, що мають суттєве значення для правильного вирішення спору, і доказів на підтвердження цих обставин.

На підставі ст. 24 Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” від 13 грудня 1991 року N 1977-XII, Порядку фінансування різниці між сумою пенсії, що призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам... затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2004 р. № 372, Постанови Кабінету Міністрів України від 4 березня 2004 р. N 257 “Про затвердження переліку посад наукових (науково-педагогічних) працівників підприємств, установ, організацій, вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації, перебування на яких дає право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до статті 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" та керуючись ст. ст. 2, 71, 86, 94, 160-163, п. 6 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з активів Відкритого акціонерноготовариства "Науково-виробнича фірма "Граніт" код - 14314630  рахунок №260023263501 в ЧВ АБ "Енергобанк" МФО 300272 (58001, м. Чернівці, вул. Головна, 119)

на користь Управління Пенсійного фонду України в Першотравневому районі м. Чернівці  код—21430549 рахунок № 256093013757 в ЧОУ ВАТ "Державний ощадний банк України" (58018, м.Чернівці, вул. Головна )

заборгованість в сумі 1305,91 грн. по відшкодуванню витрат Пенсійного фонду України на виплату пенсій, що становлять різницю між сумою пенсій, приз начених згідно із Законом України " Про науково та науково - технічну діяльність " , і сумою пенсій, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів за період  2003 – січня-квітня 2006 рр.,  в тому числі за 2003 рік - 224,57 грн., 2004 рік - 385,11 грн. та за 2005 рік - 522,95 грн. за січень-квітень 2006 р 173,28 грн.

Постанова, набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано.

Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений цим Кодексом, постанова або ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Порядок і строки апеляційного оскарження.

Про апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції спочатку подається заява. Обґрунтування мотивів оскарження і вимоги до суду апеляційної інстанції викладаються в апеляційній скарзі.

Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя                                                             М.Г. Чорногуз

Дата ухвалення рішення13.06.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу11808
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/85

Судовий наказ від 18.06.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.А. Бойко

Судовий наказ від 18.05.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.А. Бойко

Ухвала від 16.09.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лущик Марія Сергіївна

Ухвала від 24.01.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 24.01.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 10.01.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 06.12.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 03.08.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 17.08.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Морщагіна Н.С.

Ухвала від 24.07.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Татенко В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні