Ухвала
від 02.04.2024 по справі 183/1656/24
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 183/1656/24

№ 2/183/1907/24

У Х В А Л А

02 квітня 2024 року м. Новомосковськ

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Парфьонова Д. О., за участю: секретаря судового засідання Моісєєва К. А., позивача ОСОБА_1 , розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Піщанської сільської ради про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом,

В С Т А Н О В И В:

позивач звернувся до суду з цим позовом.

Постановленою суддею ухвалою від 23 лютого 2024 року позовну заяву прийнято до розгляду у порядку загального позовного провадження та відкрите провадження у справі, призначене підготовче засідання.

У підготовчому засіданні судом постановлено на обговорення питання щодо залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_2 .

Позивач у підготовчому засіданні заперечував щодо залучення до участі у справі третьої особи, вказуючи, що право власності спадкодавця на житловий будинок, що є предметом позову, зареєстроване.

Представник відповідача у підготовче засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Суд, дослідивши матеріали справи, висновує таке.

Згідно з ч. 1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що метою звернення з цим позовом є визнання за позивачем права власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Підставою звернення з позовом позивач указує, зокрема, що 12 грудня 2023 року листом державного нотаріуса Другої новомосковської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області Крутько Л. П. за № 2185/02-14 позивачеві відмовлено у вчиненні нотаріальної дії щодо видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті спадкодавця ОСОБА_3 , на житловий будинок АДРЕСА_1 , з посиланням на недійсність правовстановлюючих документів про належність спадкодавцеві спадкового нерухомого майна (зазначеного житлового будинку), оскільки наданий позивачем договір купівлі-продажу нерухомості, зареєстрований 01 жовтня 2001 року на Товарній біржі «Новомосковська» за реєстраційним № НОМЕР_1 , про купівлю-продажу вищевказаного житлового будинку не був нотаріально посвідчений.

Як убачається з долученої до позовної заяви належним чином засвідченої копії Договору купівлі-продажу нерухомості, зареєстрованого 01 жовтня 2001 року на Товарній біржі «Новомосковська» за реєстраційним № НОМЕР_1 , а саме житлового будинку АДРЕСА_1 , продавцем за вказаним договором є ОСОБА_2 .

Відповідно до частин 3, 5 статті 53 ЦПК України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Таким чином, з метою повного та об`єктивного розгляду справи, у зв`язку з тим, що рішення суду у цій справі може вплинути на права та обов`язки особи, яка не є стороною у справі, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_2 . Посилання позивача щодо реєстрації права власності спадкодавця на вищевказаний житловий будинок суд не приймає до уваги з огляду на підстави відмови нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії.

Пунктом 2 частини 2 статті 198 ЦПК України передбачено, що суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадку залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 53, 54, 198, 258, 260 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

залучити доучасті усправі запозовом ОСОБА_1 до Піщанськоїсільської радипро визнанняправа власностіна нерухомемайно впорядку спадкуванняза заповітом вякості третьоїособи,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета спору ОСОБА_2 (проживає за адресою: АДРЕСА_2 ).

Зобов`язати позивача направити третій особі копію позовної заяви з додатками, надавши суду докази такого направлення.

Встановити третій особі ОСОБА_2 строк на подання пояснень 15 днів з дня отримання копії цієї ухвали.

Треті особи мають право протягом 15календарних днів з дня отримання копії цієї ухвали надіслати суду пояснення і всі письмові докази, висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують пояснення.

Треті особи мають право в цей же строк надіслати позивачу, відповідачу, третім особам копії пояснень та доданих до них документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та окремо від рішення суду оскарженню не підлягає.

Ухвала суду в повному обсязі складена і підписана 03 квітня 2024 року.

Суддя Д. О. Парфьонов

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118084286
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом

Судовий реєстр по справі —183/1656/24

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні