Рішення
від 02.04.2024 по справі 646/7674/23
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 646/7674/23

№ провадження 2/646/274/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02.04.24 м.Харків

Червонозаводський районний суд м. Харкова в складі

головуючого судді Янцовської Т.М.,

з участю секретаря Григоренко І.Б.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Харкові цивільну справу № 646/7674/22 за позовною заявою ОСОБА_1 до Куп`янської міської ради Харківської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

в с т а н о в и в:

Позивачка 06.11.2023 року звернулася до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, в якій просить визначити їй додатковий строк в два місяці для подання заяви про прийняття спадщини за законом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Чугуїв Харківської області. Позовні вимоги обгрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Чугуїв Харківської області помела її мати - ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим Шевченківським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Куп`янському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції від 13 січня 2023 року, актовий запис № 40. Після смерті матері відкрилася спадщина на спадкове майно, що складається з житлового будинку АДРЕСА_1 частки житлового будинку АДРЕСА_2 . Спадкодавиця заповітів не залишала, спадкових договорів не укладала, що підтверджується Інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру № 74198184 від 04.10.2023 року, чоловік спадкодавиці - ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , в інший зареєстрований шлюб спадкодавиця не вступала. Інших спадкоємців за законом та за заповітом у померлої немає. У жовтні 2023 року позивачка звернулася до нотаріуса за оформленням спадщини, але їй було відмовлено у зв`язку з пропуском строку для прийняття спадщини. Позивачка зазначає, що була позбавлена можливості раніше звернутися до нотаріуса, бо Куп`янська міська територіальна громада входить до переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій. Крім того, після смерті матері позивачка перебувала у тяжкому психоемоційному стані, оскільки вони фактично мешкали разом за адресою: АДРЕСА_2 , що підтверджується Довідкою про фактичне місце проживання особи № 2666 від 19.09.2023 року, виданої виконавчим комітетом Куп`янської міської ради Харківської області, та вели спільне господарство.

Ухвалою суду від 09.11.2023 року відкрито провадження у справі в порядку загального позовного провадження.

Позивачка 02.04.2024 року подала заяву про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги підтримує, просить задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, 27.03.2024 року від відповідача надійшло клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, перевіривши матеріали справи, прийшов до наступного.

ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Чугуїв Харківської області померла мати позивачки - ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим Шевченківським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Куп`янському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції від 13 січня 2023 року, актовий запис № 40.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на спадкове майно, що складається з житлового будинку АДРЕСА_1 частки житлового будинку АДРЕСА_2 .

ОСОБА_2 заповітів не залишала, спадкових договорів не укладала, що підтверджується Інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) № 74198184 від 04.10.2023 року, чоловік спадкодавиці - ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , в інший зареєстрований шлюб спадкодавиця не вступала, інших спадкоємців за законом та за заповітом у померлої немає.

Державним нотаріусом Четвертої Харківської міської державної нотаріальної контори Козєєвою С.М. 04.10.2023 року винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій, якою відмовлено позивачці ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про права на спадщину за законом на майно, яке залишилося після смерті ОСОБА_2 , у зв`язку з пропуском строку для прийняття спадщини.

Позивачка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

Позивачка фактично мешкала разом зі своєю матір`ю за адресою: АДРЕСА_2 , що підтверджується Довідкою про фактичне місце проживання особи № 2666 від 19.09.2023 року, виданої виконавчим комітетом Куп`янської міської ради Харківської області.

З довідки від 15.04.2023 року № 6332-7501603800, виданої Управлінням соціального захисту населення адміністрації Індустріального району Харківської міської ради, вбачається, що позивачка взята на облік внутрішньо переміщеної особи.

Місто Куп`янськ Харківської області належить до Куп`янської міської територіальної громади Харківської області. Відповідно до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України 22.12.2022 року № 309, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23.12.2022 року за № 1668, станом на день подачі позову до суду, тобто 06.11.2023 року, до вказаного переліку входить Куп`янська міська територіальна громада Куп`янського району Харківської області.

Відповідно до ст. 12 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ст. ст. 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу (частини перша, друга статті 1223 ЦК України).

Згідно зі ч.1 ст.1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

В п. 24 постанови ПленумуВСУ від30.05.2008року №7«Про судовупрактику усправах проспадкування» зазначено, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Отже, позов про визначення додаткового строку на прийняття спадщини підлягає задоволенню у разі пропуску такого строку та доведення поважності причин пропуску строку.

Якщо ж у спадкоємця не було перешкод для подання заяви, а він не скористався правом на прийняття спадщини, то правові підстави для визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини відсутні. Зазначене узгоджується з правовими висновками, викладеними у постанові Верховного Суду від 16 листопада 2020 року у справі 554/5866/18 (провадження № 61-5198св19).

Подання заяви про прийняття спадщини є дією, яку повинен вчинити спадкоємець, який бажає прийняти спадщину тоді, коли такий спадкоємець не проживав на час відкриття спадщини постійно зі спадкодавцем. Відповідно, пропустити строк на прийняття спадщини може спадкоємець, який постійно не проживав на час відкриття спадщини зі спадкодавцем.

Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо (постанова Верховного Суду від 28 березня 2022 року у справі № 750/2158/21 (провадження № 61-753св22)).

Вирішуючи питання поважності причин пропущення шестимісячного строку, визначеного статтею 1270 ЦК України для прийняття спадщини, суд має враховувати, що такі причини визначаються в кожному конкретному випадку з огляду на обставини кожної справи.

Суд приходить до висновку, що позивачкою доведено наявність перешкод, які впливали на своєчасність подання заяви до нотаріальної контори щодо прийняття спадщини, з огляду на наступне.

Загальновідомим є факт, що Указом ПрезидентаУкраїни № 64/2022від 24.02.2022року на території України з 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року, строком на 30 діб, введено воєнний стан, який триває на час розгляду заяви та неодноразово продовжувався.

З урахуванням введеного в Україні воєнного стану, у позивачки виникли об`єктивні та істотні труднощі для своєчасної подачі заяви про прийняття спадщини.

При цьому, пунктом 3 постанови КабінетуМіністрів Українивід 28лютого 2022року №164«Деякі питаннянотаріату вумовах воєнногостану» передбачено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на 4 (чотири) місяці. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.

Законодавець як у статті 1270 ЦК України, так і в інших нормах ЦК України, не передбачає допустимості існування такої конструкції як «зупинення перебігу строку на прийняття спадщини» та можливості в постанові Кабінету Міністрів України визначати інші правила щодо строку на прийняття спадщини.

Але враховуючи те, що предметом даного спору є не питання щодо зупинення перебігу процесуального строку для прийняття спадщини, а з`ясування обставин, які перешкоджали позивачці прийняти спадщину у встановлений законом строк, відсутні підстави для відмови у задоволенні позовних вимог про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Наведене доводить існування підстав для визначення позивачці додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за законом, оскільки визначений частиною першою статті 1270 ЦК України строк для прийняття спадщини пропущено позивачкою із поважних, не залежних від неї причин.

В зв`язку з наведеним, суд вважає позов обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Керуючись постановою Пленуму ВСУ від 30.05.2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування», ст. ст. 1220, 1222, 1223, 1269, 1270, 1272 ЦК України, ст. ст. 12, 13, 259, 263-265 ЦПК України,

в и р і ш и в:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Куп`янської міської ради Харківської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , додатковий строк два місяці з дня набрання рішенням суду законної сили для подання нею заяви про прийняття спадщини після смерті спадкодавця ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Чугуїв Харківської області.

Рішення суду може бути оскаржене до Харківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення суду шляхом подання апеляційної скарги.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 02.04.2024 року.

Суддя: Т.М. Янцовська

Відомості щодо учасників справи:

позивачка: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП: НОМЕР_2 ;

відповідач: Куп`янська міська рада Харківської області, адреса: Харківська обл., Куп`янський р-н, м. Куп`янськ, пр. Конституції, буд. 3, код ЄДРПОУ 044758728.

СудЧервонозаводський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118084951
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —646/7674/23

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Янцовська Т. М.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Янцовська Т. М.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Янцовська Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні