Ухвала
від 01.04.2024 по справі 585/1285/24
РОМЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № № 585/1285/24

Номер провадження 1-в/585/76/24

У Х В А Л А

І М Е Н ЕМ У К Р АЇ Н И

01 квітня 2024 року м.Ромни

Роменський міськрайонний суд Сумської області в складі:

головуючої судді ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

особи, щодо якої розглядається справа ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

представника заявника ОСОБА_6 ,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні врежимі відеоконференції взалі судув містіРомнизаяву представника КНП СОР «Обласна клінічна спеціалізована лікарня» ОСОБА_6 про зміну примусових заходів медичного характеру ОСОБА_4 , -

В С Т А Н О В И В :

До суду з заявою про зміну примусових заходів медичного характеру ОСОБА_4 , 1996 р.н., на амбулаторну психіатричну допомогу в примусовому порядку за місцем проживання звернувся лікар-психіатр КНП СОР ОКСЛ Сумської області ОСОБА_6 . Заяву мотивував тим, що згідно ухвал Московського районного суду м. Харкова від 07.06.2023 року та Дзержинського районного суду м. Харкова від 12.09.2023 року ОСОБА_4 знаходиться на примусових заходах медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу зі звичайним наглядом. 08.03.2024 р. ОСОБА_4 була оглянута комісією лікарів-психіатрів КНП СОР ОКСЛ Сумської області, яка дійшла до висновку, що вона на теперішній час не виявляє ознаки тяжкого психічного розладу та не потребує подальшого застосування примусових заходів медичного характеру, у пацієнта значно знизився ступінь його суспільної небезпечності і відпала необхідність лікування в умовах психіатричного стаціонару.

У судовому засіданні представник спецлікарні ОСОБА_6 підтримав заяву, суду пояснив, що подальше лікування ОСОБА_4 можливе в умовах амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку за місцем проживання, оскільки в пацієнта значно знизився ступінь суспільної небезпеки, стан здоров`я пацієнта покращується.

ОСОБА_4 та її захисник ОСОБА_7 в судовому засіданні підтримали заяву, просили її задовольнити.

Судом встановлено, що ухвалою Московського районного суду м. Харкова від 07.06.2023 року застосовано відносно ОСОБА_4 примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до закладу з наданням психіатричної допомоги зі звичайним наглядом (а.с. 8).

Ухвалою Дзержинського районного суду м. Харкова від 12.09.2023 року застосовано до ОСОБА_4 примусові заходи медичного характеру у виді госпіталізації до закладу з надання психіатричної допомоги зі звичайним наглядом в умовах КНП СОР «Обласна клінічна спеціалізована лікарня» (а.с. 9-13).

Згідно ухвали Роменського міськрайонного суду Сумської області від 28.12.2023 року продовжено ОСОБА_4 примусові заходи медичного характеру у вигляді лікування у спеціалізованій лікарні зі звичайним наглядом строком на 3 місяці (а.с. 14).

Відповідно до статті 19 Закону України«Про психіатричнудопомогу» питання про зміну або припинення застосування примусового заходу медичного характеру вирішується судом у разі такої зміни стану психічного здоров`я особи, за якої відпадає необхідність застосування раніше призначеного заходу або виникає необхідність у призначенні іншого примусового заходу медичного характеру.

Стаття 514 КПК України передбачає, що продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється на підставі ухвали суду, в межах територіальної юрисдикції якого застосовується цей захід чи відбувається лікування. Зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється, якщо особа, яка вчинила суспільно небезпечне діяння у стані неосудності, видужала або якщо внаслідок змін у стані її здоров`я відпала потреба в раніше застосовуваних заходах медичного характеру. Розгляд питання про продовження, зміну чи припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється за письмовою заявою представника медичного закладу (лікаря-психіатра), де тримається дана особа, у передбаченому статтею 95 Кримінального кодексуУкраїни та статтею 512 цього Кодексу порядку. До письмової заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів.

Відповідно до акту комісії лікарів-психіатрів від 08.03.2024 вбачається, що ОСОБА_4 встановлено діагноз: «Шизофренія, параноїдна форма, безперервний перебіг». F 20.0. Враховуючи те, що у хворої спостерігаються позитивні зміни в психічному стані, внаслідок медикаментозної терапії в поєднанні з реабілітаційними заходами, стан хворої покращився, що виражається у зовні спокійній поведінці, відсутності агресивних та конфліктних тенденцій, відсутність продуктивної симптоматики, але у пацієнтки спостерігається порушення у сфері мислення та в емоційно-вольовій сфері, з`явилась часткова критика до свого стану, розуміє необхідність лікування, комісія прийшла до висновку змінити примусові заходи медичного характеру в умовах психіатричного закладу зі звичайним наглядом на АППД за місцем проживання.

Згідно статті 515 КПК України, у разі видужання особи, яка після вчинення кримінального правопорушення захворіла на психічну хворобу або в неї настав тимчасовий розлад психічної діяльності чи інший хворобливий стан психіки, які позбавляли її можливості усвідомлювати значення своїх дій або керувати ними, суд на підставі висновку лікарів-психіатрів своєю ухвалою припиняє застосування примусових заходів медичного характеру.

Оскільки у ОСОБА_4 змінився психічний стан, вона потребує застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку, суд дійшов висновку, що є всі підстави для задоволення заяви.

Керуючись ст. 19 Закону України „Про психіатричну допомогу, ст. 95 КК України, ст. ст. 369-372, 512, 514, КПК України,

П О С Т А Н О В И В :

Заяву представника КНП СОР «Обласна клінічна спеціалізована лікарня» ОСОБА_6 про зміну примусових заходів медичного характеру ОСОБА_4 - задовольнити.

Змінитипримусові заходимедичного характеру ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканці АДРЕСА_1 , на амбулаторну психіатричну допомогу в примусовому порядку за місцем проживання.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до апеляційного суду Сумської області через Роменський міськрайонний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом 7 днів з дня оголошення ухвали суду.

СУДДЯ РОМЕНСЬКОГО

МІСЬКРАЙОННОГО СУДУ ОСОБА_8 ЦВЄЛОДУБ

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118086625
СудочинствоКримінальне
Сутьзміну примусових заходів медичного характеру ОСОБА_4

Судовий реєстр по справі —585/1285/24

Ухвала від 01.04.2024

Кримінальне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Цвєлодуб Г. О.

Ухвала від 01.04.2024

Кримінальне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Цвєлодуб Г. О.

Ухвала від 14.03.2024

Кримінальне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Цвєлодуб Г. О.

Ухвала від 14.03.2024

Кримінальне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Цвєлодуб Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні