Рішення
від 19.02.2024 по справі 676/8827/23
КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 676/8827/23

Номер провадження 2-о/676/47/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 лютого 2024 року м. Кам`янець-Подільський

Кам`янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

в складі: головуючої судді Швець О.Д.

з участю секретаря Желізника М.М.

заявника ОСОБА_1

представника заявника ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кам`янець-Подільському цивільну справу за позовом ОСОБА_1 за участю заінтересованої особи Маківської сільської ради про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту постійного проживання з ОСОБА_3 на час його смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 по АДРЕСА_1 . В обґрунтування заяви зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла її мати ОСОБА_4 . Після її смерті залишилося спадкове майно, а саме житловий будинок по АДРЕСА_1 , який успадкував батько заявниці, але не отримував свідоцтво прао право на спадщину законом. На час відкриття спадщини батько був зареєстрований один за адресою: АДРЕСА_1 . Але разом з ним постійно проживала без реєстрації заявниця, оскільки у зв`язку із похилим віком батько хворів, потребував допомоги. У 2004 році ОСОБА_1 із своєю сім`єю переїхала до батька, де спільно проживали, харчувалися, мали спільний бюджет, взаємні права та обов`язки, піклувалися один про одного до його смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 . Заявницяя єспадкоємцем майна ОСОБА_3 за законом, інших спадкоємців немає. Звернувшись до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини їй було відмовлено у прийнятті такої заяви, оскільки строк, визначений законом, для подання заяви про прийняття спадщини після смерті батька, пропущений. Вважає, що такий строк нею не пропущений, оскільки постійно проживала разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини за адресою АДРЕСА_1 а тому в силу ч. 3 ст. 1268 ЦК України прийняла спадщину. Просить встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 із батьком ОСОБА_3 на час його смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 в АДРЕСА_1 .

Ухвалою Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 22.12.2023 року відкрито провадження та призначено справу до судового розгляду.

В суді заявниця та її представник заяву підтримали, просять задовольнити.

В судове засідання представник Маківської сільської ради не з`явився, повідомлений своєчасно та належним чином судовою повісткою.

Суд вважає за можливе розглянути справу у відсутності представника заінтересованої особи на підставі наявних у справі доказів.

Заслухавши заявника та його представника, свідка, дослідивши матеріали справи в повному обсязі, суд вважає, що заява підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_4 померла ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 від 08.08.2004 р.

Після смерті ОСОБА_4 відкрилася спадщина на належне їй майно: житловий будинок по АДРЕСА_1 (право власності на домоволодіння посвідчено договором купівлі-продажу від 22.07.2003р., зареєстрованого в реєстрі за №642).

Після смерті ОСОБА_4 спадщину прийняв її чоловік ОСОБА_3 який проживав та був зареєстрований разом із дружиною за адресою АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою Маківської сільської ради №437 від 14.12.2023 р.

Спадкова справа до майна ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 не заводилася, що підтверджується інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру № 7576806 від 09.02.2024р.

ІНФОРМАЦІЯ_5 помер ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_2 від 25.11.2008 р.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина на житловий будинок по АДРЕСА_1 , який він успадкував після смерті дружини проте свідоцтво про право на спадщину не отримав.

ОСОБА_1 є донькою ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження НОМЕР_3 від 07.05.1978 року, свідоцтвом про укладення шлюбу НОМЕР_4 від 10.12.1995 року.

Інших спадкоємців немає.

Звернувшись до приватного нотаріуса Цвіляк А.О. із заявою про прийняття спадщини, заявниця отримала відмову, так як пропустила шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті матері та їй роз`яснено порядок вирішення даного питання в суді, що підтверджується листом № 165/01-16 від 14.12.2023 р.

Заявник вважає, що вона прийняла спадщину в силу ч. 3 ст. 1268 ЦК України.

За приписами ст.1216, ст.1220ч.ч. 1,2, ст.1222, ст.1223ч.ч. 2,3, ст.ст.1258,1261 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) відфізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців); часом відкриття спадщини є день смерті спадкодавця; у разі відсутності заповіту спадкування здійснюється за законом, при цьому, діти спадкодавця належать до першої черги за законом.

Здійснюючи своє право на спадкування, спадкоємець за законом:має право прийняти спадщину або не прийняти її (ст. 1268 ч. 1 ЦК України); спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленогост. 1270 ЦК України, він не заявив про відмову від неї (ст. 1268 ч. 3 ЦК України); незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини (ст. 1268 ч. 5 ЦК України); спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини (ст. 1269 ч. 1 ЦК України); для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ст. 1270 ч. 1 ЦК України);якщо спадкоємець протягом строку, встановленогостаттею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняттяспадщини, вінвважається таким, що не прийнявїї (ст. 1272 ч. 1 ЦК України).

За приписом статті 1261 ЦК Україниу першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив та батьки.

Пунктом 23 постанови №7 ПленумуВерховного Суду України від 30.05.2008 року "Про судову практику у справах про спадкування"роз`яснено , якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

ОСОБА_1 з 2003 року зареєстрована та проживала в будинку, який належав батькам чоловіка за адресою АДРЕСА_2 .

В кінці 2004 року ОСОБА_1 разом з сім`єю переїхала на постійне місце проживання за адресою АДРЕСА_1 , за якою проживав її батько, ОСОБА_3 , один. ОСОБА_1 проживала в будинку батьків з 2004 р. по 2011 рік.

Дані обставинипідтверджуються довідкоюМаківської сільськоїради №436 від14.12.2023р.,актомвід 20.12.2023 р. складеного депутатом Маківської сільської ради ОСОБА_5 .

В суді свідок ОСОБА_6 підтвердила, що ОСОБА_1 проживала без реєстрації з 2004 року з батьком в будинку АДРЕСА_1 як одна сім`я, мали спільний бюджет, разом харчувалися, вели спільне господарство, піклувались один про одного.

Покази свідка узгоджуються з долученими до матеріалів справи письмовими доказами.

Згідно записів в трудовій книжці НОМЕР_5 від 12 травня 1998 р на ім`я ОСОБА_1 , в трудовій книжці зроблений запис № 5 про прийняття її на роботу 08.07.2005 р. в СТОВ «Агрофірма «Україна» с. Маків (звільнена 15.09.2005 р.), 19.12.2005 р. про прийняття на роботу в ТОВ «Подільський бройлер» с. Воробіївка, Дунаєвецького району (звільнена 01.02.2012 р.).

Син заявниці ОСОБА_7 , 1996 року народження з 3 класу по 9 клас навчався в Шатавському НВК «ЗОШ І-ІІ ст., колегіум», який закінчив в 2011 році, тобто місце навчання дитини безпосередньо пов`язано з місцем проживання на той час його батьків.

Місцем проживання фізичної особи згідно з частиною першоюстатті 29 ЦК Україниє житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово.

Статтями2,3 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" передбачено, що реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбаченихКонституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.

Місцем проживання є адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком понад шість місяців на рік.

Частинами 2 та 6 ст. 29 ЦК України передбачено, що фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, вільно обирає собі місце проживання, за винятком обмежень, які встановлюються законом. Фізична особа може мати кілька місць проживання.

Таким чином, відсутність реєстрації місця проживання заявниці за місцем проживання спадкодавця не може бути доказом того, що вона не проживала зі спадкодавцем, оскільки сама по собі відсутність такої реєстрації згідно зі статтею 2 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" не є абсолютним підтвердженням обставин про те, що спадкоємець не проживав зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, якщо обставини, встановлені частиною третьоюстатті 1268 ЦК України, підтверджуються іншими належними і допустимими доказами, які були надані позивачем, та оцінені судом.

Згідно із ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця, яке визначається за правилами ст. 29, ч. 1 ст.1221 ЦК України.

Згідно з ч.1 ст.1296 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. З цієї норми випливає, що з прийняттям спадщини пов`язана можливість оформлення права власності на спадкове майно шляхом видачі нотаріусом правовстановлюючого документа - свідоцтва про право на спадщину та реєстрації, у випадках, визначених законом, прав на неї (наприклад, на нерухоме майно).

Прийняття спадщини залежить виключно від волі спадкоємця; не можна поставити факт прийняття спадщини у залежність від настання або не настання якої-небудь умови, рівно як і не допускається часткове прийняття спадщини з відмовою від прийняття тієї її частини, що залишилася; прийняття спадкоємцем спадщини хоча б у частині свідчить про те, що спадкоємець прийняв її у цілому, незалежно від того, у чому полягає частина, що залишилася, і де вона знаходиться.

Прийняття спадщини обумовлюється постійним спільним проживанням спадкоємця із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Чиним законодавством не розкривається поняття постійного місця проживання фізичної особи, тому визнання цього факту розцінюється законом як встановлення факту, що має юридичне значення.

Щодо спадкоємців, які на час відкриття спадщини постійно проживали спільно із спадкодавцем, встановлюється презумпція прийняття спадщини, яка може бути спростована лише шляхом подання ними заяви про відмову від спадщини до нотаріальної контори. Для тих спадкоємців, які не проживали разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, єдиним виявом бажання прийняти спадщину є заява про це, подана до нотаріального органу (ч. 1 ст. 1269 ЦК України).

Заявниця від прийняття спадщини не відмовлялася. Після смерті ОСОБА_3 спадкова права не відкривалася, що підтверджується Інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру №75756835 від 09.02.2024 р

Маківська сільська рада не заперерчує факт постійного проживання заявниці із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Встановлення даного факту заявнику необхідно для прийняття спадщини після смерті батька.

Оцінюючи зібрані у справі докази, суд вважає, що факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 із батьком ОСОБА_3 на час його смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 в АДРЕСА_1 , доведеним, тому заяву слід задовольнити.

Керуючись ст.ст. 263-265, 315 ЦПК України, на підставі ст. 1261 ЦК України,-

УХВАЛИВ:

заяву ОСОБА_1 за участю заінтересованої особи Маківської сільської ради про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 із ОСОБА_3 на час його смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 в АДРЕСА_1 .

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_6 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа: Маківської сільська рада, ЄДРПОУ 40134461, юридична адреса: вул. Першотравнева, 22, с. Маків, Кам`янець-Подільського району, Хмельницької області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст судового рішення складено 27 лютого 2024 року.

Суддя Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Швець О.Д.

Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118086931
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини

Судовий реєстр по справі —676/8827/23

Рішення від 19.02.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Рішення від 19.02.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні