Ухвала
від 03.04.2024 по справі 682/927/24
СЛАВУТСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 682/927/24

Провадження № 2/682/419/2024

У Х В А Л А

03 квітня 2024 року

Суддя Славутського міськрайонного суду Хмельницької області Мотонок Т.Я., розглянувши матеріали цивільної справи № 682/927/24 за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якої діє представник адвокат Маринюк Сергій Олександрович, до Улашанівської сільської ради про визнання права на спадкове майно земельну частку (пай),

в с т а н о в и л а:

02.04.2024 до Славутського міськрайонного суду Хмельницької області надійшла позовна заява ОСОБА_1 , в інтересах якої діє представник адвокат Маринюк С.О., до Улашанівської сільської ради про визнання права на спадкове майно земельну частку (пай).

Ознайомившись з матеріалами даної справи та вирішуючи питання про можливість відкриття провадження у справі суддею встановлені наступні обставини.

Згідно ч. 4 ст. 177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про судовий збір», за подання фізичною особою позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою, ставка судового збору становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Звертаючись до суду із позовом про визнання права на спадкове майно земельну частку (пай), позивачка ОСОБА_1 просила: визнати за нею право на спадкове майно:

- земельну частку (пай) згідно сертифікату ХМ № 0151718 з земель Колективного СГП «Поділля» Улашанівської (до децентралізації Хоровецької) сільської ради, Шепетівського (до децентралізації Славутського) району Хмельницької області площею 1,86 умовних кадастрових гектарів, яке відкрилося після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка успадкувала це право після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

- земельну частку (пай) згідно сертифікату ХМ № 0109115, з земель Колективного СГП «Поділля» Улашанівської (до децентралізації Хоровецької) сільської ради, Шепетівського (до децентралізації Славутського) району Хмельницької області площею 1,86 умовних кадастрових гектарів, яке відкрилося після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Даний позов подано як позов немайнового характеру, не вказано ціни позову, відповідно, долучено квитанцію про сплату судового збору за одну позовну вимогу немайнового характеру в розмірі 1211,20 грн.

Однак, слід зазначити, що майновий позов (позовна заява майнового характеру) це вимога про захист права або інтересу, об`єктом якої виступає благо, що підлягає грошовій оцінці. Тобто будь-який майновий спір має ціну, а категорію майнових спорів складають, зокрема, спори, пов`язані з підтвердженням прав на майно та грошові суми, на володіння майном і будь-які форми його використання на договірній чи позадоговірній основі. Під немайновим позовом слід розуміти вимогу про захист права або інтересу, об`єктом якої виступає благо, що не піддається грошовій оцінці.

Такий висновок зроблено у постанові Верховного Суду від 24 січня 2018 року у справі № 916/1220/17.

Враховуючи, що в даному випадку, позивач просить визнати за нею право власності на майно земельні частки (пай), при цьому зазначаючи вартість кожної земельної частки, згідно сертифікатів ХМ № 0109115 та ХМ № 0151718, з врахуванням коефіцієнтів індексації на 2024 рік становить 57234,13 грн., тобто майна, що піддається грошовій оцінці, даний позов є позовом майнового характеру.

Згідно із п. 3 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити: зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Відповідно до ч. 1 ст. 176 ЦПК України, ціна позову у позовах про визнання права власності на майно або його витребування визначається вартістю майна.

Таким чином, враховуючи, що вимогами ст. 176 ЦПК України унормовано, що ціна позову у позовах щодо нерухомого майна, що належить фізичним особам, визначається дійсною вартістю майна, позивачу слід визначити ціну позову та сплатити відповідну суму судового збору, оскільки за відсутності зазначення ціни позову у майновому спорі суд позбавлений можливості визначити суму судового збору, яка підлягає сплаті за подання позовної заяви до суду.

Разом із тим, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», за подання фізичною особою позовної заяви майнового характеру справляється судовий збір у розмірі 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно статті 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік», з 1 січня 2024 року прожитковий мінімум для працездатних осіб в розрахунку на місяць становить 3028 грн., 0,4 розміру від вказаної суми становить 1211,20 грн.

Суд звертає увагу на те, що позивачем заявлено дві позовні вимоги майнового характеру, тому позивачу слід сплатити судовий збір за кожну позовну вимогу майнового характеру.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст. 175 ЦПК України постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху (ч.2 ст. 185 ЦПК України).

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві (ч.3 ст. 185 ЦПК України).

Керуючись ст. ст. 175, 177, 185 ЦПК України, суддя

у х в а л и л а:

Позовну заяву ОСОБА_1 , в інтересах якої діє представник адвокат Маринюк Сергій Олександрович, до Улашанівської сільської ради про визнання права на спадкове майно земельну частку (пай), залишити без руху, про що повідомити позивача та її представника.

Надати позивачу строк десять днів з дня вручення копії ухвали для усунення недоліків позовної заяви, зазначених в мотивувальній частині ухвали.

Роз`яснити позивачу, що у випадку не усунення недоліків позовної заяви позовна заява буде вважатися неподаною і повертається позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Мотонок Т. Я.

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118086987
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на спадкове майно земельну частку (пай

Судовий реєстр по справі —682/927/24

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Мотонок Т. Я.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Мотонок Т. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні