Рішення
від 03.04.2024 по справі 519/1982/23
ЮЖНИЙ МІСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №519/1982/23

2/519/104/24

Р І Ш Е Н Н Я

І МЕ НЕ М УК РАЇ НИ

03.04.2024 року м. Южне

Южний міський суд Одеської області у складі:

головуючого судді Барановської З.І., секретаря Гнатюк Л.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом представника КП ТМ «Южтеплокомуненерго» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за житловокомунальні послуги з централізованого опалення,

У С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з уточненим позовом про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, мотивуючи свої вимоги тим, що комунальне підприємство теплових мереж «Южтеплокомуненерго» створене на підставі рішення Южненської міської ради від 14.01.2002 для забезпечення населення м. Южне житлово-комунальними послугами з централізованого опалення та постачання гарячої води. Згідно інформації Южненської комунальної інформаційної системи у квартирі АДРЕСА_1 проживають відповідачі, які відповідно до ст.1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» є споживачами послуг, які їм надані. Відповідачі користуються послугами з централізованого опалення, оскільки квартира АДРЕСА_1 приєднана до системи опалення, що підтверджується актами про початок та закінчення опалювального сезону. Послуги централізованого опалення отримані за вищевказаною адресою відповідачі сплачують несвоєчасно та не в повному обсязі у зв`язку з чим станом на 29.11.2023 утворилась заборгованість за період з листопада 2021 року по жовтень 2023 року перед позивачем у розмірі 13932,23 грн.

Ухвалою Южного міського суду Одеської області від 15.12.2023 відкрито провадження у справі за вищевказаною позовною заявою, ухвалено розгляд справи здійснити у порядку спрощеного провадження з повідомленням (викликом) сторін та призначено судове засідання.

Представник позивача в судове засідання не з`явилася, надала до суду заяву, згідно якої просить справу розглянути у її відсутність, позов підтримує в повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, надала до суду заяву, згідно якої позов визнає в повному обсязі, просить звільнити її від сплати судового збору, так як вона є особою з інвалідністю другої групи.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, про день та час слухання справи була повідомлена належним чином, причини неявки суду не відомі, заява про розгляд справи у її відсутність до суду не надходила.

Дослідивши матеріали справи, з`ясувавши дійсні обставини справи, перевіривши їх доказами, суд дійшов наступного висновку.

Як вбачаєтьсяз матеріалівсправи комунальне підприємство теплових мереж «Южтеплокомуненерго» створене на підставі рішення Южненської міської ради від 14.01.2002 для забезпечення населення м. Южне Одеської області послугами з централізованого опалення та гарячої води.

Згідно Інформації зДержавного реєструречових правна нерухомемайно,відповідач ОСОБА_2 є власникомквартири АДРЕСА_1 (а.с.12).

Відповідно листа ВНАП виконавчого комітету Южненської міської ради Одеського району Одеської області від 11.12.2023 ОСОБА_1 з 13.03.2019 зареєстрована у квартирі АДРЕСА_1 (а.с.38).

Відповідачі послуги з централізованого опалення отримують у повному обсязі, але сплачують не своєчасно та не в повному обсязі, у зв`язку з чим станом на 29.11.2023 утворилась заборгованість за період з листопада 2021 року по жовтень 2023 року перед позивачем у розмірі 13932,23 грн (а.с.11).

Відповідно до ч.2 ст.509 ЦК України, зобов`язання виникають з підстав, встановлених ст.11 цього Кодексу, у тому числі і з договорів.

Згідно із ч.1 ст.626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Зобов`язання, в свою чергу, згідно вимог статей 525, 526 ЦК України, має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу. Одностороння відмова від виконання зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Положеннями ст.901 ЦК України передбачено, що за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони(замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Положення цієї глави можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов`язання.

Згідно із ст.903 ЦК України якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Відповідно до ст.67 Житлового кодексу України, плата за комунальні послуги (водопостачання, газ, теплова енергія та інші послуги) береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами.

Згідно із п.5 ч.1 ст.1 Закону України „Про житлово-комунальні послуги житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

Пунктом 1 частини першої статті 7 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" передбачене право споживача одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово- комунальних послуг, при цьому такому праву прямо відповідає визначений статтею 7 цього Закону обов`язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Відповідно до ч.1 ст.9, ч.1 ст.10 Закону України „Про житлово-комунальні послуги споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору. Ціни (тарифи) на житлово-комунальні послуги встановлюються за домовленістю сторін, крім випадків, коли відповідно до закону ціни (тарифи) є регульованими. У такому разі ціни (тарифи) встановлюються уповноваженими законом державними органами або органами місцевого самоврядування відповідно до закону.

Відповідно до ст.1 Закону України „Про теплопостачання від 02.06.2005 №2633-IV (з наступними змінами та доповненнями) споживач теплової енергії - фізична або юридична особа, яка використовує теплову енергію на підставі договору.

Згідно із ч.1 ст.12, ч.1, 5 ст.21 Закону України „Про житлово-комунальні послуги надання житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах. Одиниця виміру обсягу спожитої споживачем теплової енергії визначається правилами надання відповідної комунальної послуги, що затверджуються уповноваженим законом органом. Ціною послуги з постачання теплової енергії є тариф на теплову енергію для споживача, який визначається як сума тарифів на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії.

Визначення правил та умов надання послуг з теплопостачання, методики розрахунку кількості теплоти, спожитої на опалення місць загального користування багатоквартирних будинків, та визначення плати за їх опалення відноситься до державного регулювання та не є повноваженням органів місцевого самоврядування, повноваження яких у сфері теплопостачання закріплено ст.13 Закону України «Про теплопостачання».

Частиною третьою статті 24 Закону України "Про теплопостачання" передбачено основні обов`язки споживача теплової енергії, зокрема своєчасне укладання договору з теплопостачальною організацією на постачання теплової енергії.

Обов`язок споживача щомісячно здійснювати оплату теплопостачальній організації за фактично отриману теплову енергію встановлені в статті 19 Закону України "Про теплопостачання".

Згідно із ст.67 ЖК України плата за комунальні послуги береться за затвердженими в установленому порядку тарифами.

Крім того, відсутність укладеного між сторонами договору не спростовує фактичного прийняття споживачем наданих до вказаної квартири послуг теплопостачання; докази відмови у передбаченому законом порядку відповідачів, як споживачів, від отримання таких послуг відсутні.

Відповідачами не надано належних та допустимих доказів, що дана квартира на законних підставах була обладнана індивідуальною системою опалення та відключена, у встановленому законодавством порядку, від мереж централізованого опалення (теплопостачання).

Відповідно до ч.4 ст.206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

За правилами ч.1,6 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Якщо обидві сторони звільнені від оплати судових витрат, вони компенсуються за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

За змістом п.9 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються особи з інвалідністю I та II груп, законні представники дітей з інвалідністю і недієздатних осіб з інвалідністю.

З матеріалів справи вбачається, що відповідач ОСОБА_1 є особою з інвалідністю ІІ групи, відтак відноситься до переліку осіб, які звільняються від сплати судового збору, тому сплачений позивачем судовий збір за подання позовної заяви у розмірі 1342 (2684:2) грн слід компенсувати за рахунок держави.

На підставі ст.141 ЦПК України з відповідача ОСОБА_2 на користь позивача стягнути судовий збір у сумі 1342 грн.

Керуючись ст.3, 12, 81, 141, 142, 259, 265,268 ЦПК України ст.67, 68, 160 ЖК УРСР, ст.19, 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст.6, 526, 530, 627, 630, 901 ЦК України, суд

У Х В А Л И В:

Задовольнити позов представника КП ТМ «Южтеплокомуненерго» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за житловокомунальні послуги з централізованого опалення.

Стягнути в рівних частинах з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь комунального підприємства теплових мереж «Южтеплокомуненерго» заборгованість за житлово-комунальні послуги з централізованого опалення у розмірі 13932,23 грн.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь комунального підприємства теплових мереж «Южтеплокомуненерго» судовий збір у розмірі 1342 грн.

Звільнити ОСОБА_1 від стягнення судового збору на користь комунального підприємства теплових мереж «Южтеплокомуненерго».

Стягнути врівних частинахз ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь комунального підприємства теплових мереж «Южтеплокомуненерго» витрати на отримання інформації з державного реєстру речових прав на нерухоме майно в розмірі 33 грн.

Рішення може бути оскаржене учасниками справи в апеляційному порядку безпосередньо до Одеського апеляційного суду шляхом подачі протягом 30 днів апеляційної скарги з дня проголошення судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач комунальне підприємство теплових мереж «Южтеплокомуненерго», місце знаходження за адресою: Одеська область, м. Южне, вул. Старомиколаївське шосе, 8, НОМЕР_1 в Одеське обласне управління AT «Ощадбанк», МФО 328845, ЄДРПОУ 26134519.

Відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Відповідач ОСОБА_2 , останнє відоме місце проживання за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Суддя Южного міського суду

Одеської області З.І. Барановська

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118087964
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за житловокомунальні послуги з централізованого опалення

Судовий реєстр по справі —519/1982/23

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Южний міський суд Одеської області

Барановська З. І.

Ухвала від 15.12.2023

Цивільне

Южний міський суд Одеської області

Барановська З. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні