Рішення
від 03.04.2024 по справі 168/183/24
СТАРОВИЖІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 168/183/24

Провадження № 2/168/111/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 квітня 2024 року Старовижівський районний суд Волинської області в складі

головуючого - судді Хаврони О.Й.,

з участю: секретаря Островерхої Т.С.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в смт.Стара Вижівка в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Смідинської сільської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до суду із позовом до Смідинської сільської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Позов мотивований тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилася спадщина на належне їй майно. ОСОБА_2 за життя подарувала житловий будинок, який розташований по АДРЕСА_1 - позивачу та ОСОБА_3 (помер ІНФОРМАЦІЯ_2 ). Після звернення до нотаріуса для оформлення спадкових прав з`ясувалось, що вона пропустила строк для прийняття спадщини, питання про встановлення додаткового строку для подання заяви нотаріусу про прийняття спадщини за законом може бути вирішено у судовому порядку. Вважає, що цей строк пропустила з поважних причин, оскільки будучи спадкоємцем за законом, насамперед від спадщини не відмовлялася, а спадкодавець подарувала їй житловий будинок, надала в користування земельну ділянку пай, якою в період з 2014 року по даний час користується і сплачує податок, то вважала, що ділянка по праву їй належить. Крім того, на території України 2020 році введено карантин в зв`язку з поширенням хвороби, спричиненої короновірусом, а також в лютому 2022 році введено воєнний стан та протягом кількох місяців не працювали нотаріус і відповідні державні реєстри. З огляду на наведене, просить визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за законом після смерті ОСОБА_2 - один місяць для успадкування іншого нерухомого майна.

Позивач в підготовче засідання не з`явилася, представник позивача подав заяву про проведення підготовчого засідання за його відсутності, позовні вимоги ОСОБА_1 підтримує.

Смідинською сільською радою подано заяву з проханням розглядати справу за відсутності її представника, з позовом згідні.

Враховуючи, що особи, які беруть участь у справі, в підготовче засідання не з`явились, суд розглядає справу в порядку, встановленому ч.2 ст.247 ЦПК України без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що позов слід задоволити з таких підстав.

Ч.3 ст.200 ЦПК України передбачено, що за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. За змістом ч.1 ст. 206 ЦПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Ст.1270 ЦК України встановлено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Ч.3 ст.1272 ЦК України встановлено, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважних причин, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 і після її смерті відкрилася спадщина на належне їй майно (а.с. 27).

Згідно з договором дарування житлового будинку від 25.10.2004 р., ОСОБА_2 подарувала ОСОБА_1 та ОСОБА_3 , житловий будинок з відповідною частиною надвірних будівель та споруд, що розташований в АДРЕСА_1 (а.с. 23).

З копії витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно № 5862734 від 15.12.2004 р. виданим Волинським обласним бюром технічної інвентаризації вбачається, що на підставі договору дарування /1157/25.10.2004/ Старовижівська держнотконтора, зареєстровано право власності по 1/2 будинку АДРЕСА_1 за ОСОБА_1 та ОСОБА_3 (а.с. 24).

З довідки № 291 від 16.02.2024 р., виданої Смідинською сільською радою вбачається, що згідно з записом в погосподарській книзі Смідинської сільської ради в АДРЕСА_1 була зареєстрована і проживала ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_2 на день смерті була зареєстрована і проживала одна. Заповіт від імені ОСОБА_2 посвідчувався виконавчим комітетом Смідинської сільської ради 08.02.1999 р. реєстровий номер 7, 08.02.1999 р. реєстровий номер 8. До складу спадкового майна входять земельні ділянки загальною площею 2,1151 га, які знаходяться на території Смідинської сільської ради Ковельського району Волинської області (а.с. 32).

За життя ОСОБА_2 двічі складала заповіти: заповітом від 08.02.1999 р., посвідченим у Смідинській сільській раді Старовижівського району Волинської області за № 7, грошовий вклад, який знаходиться на рахунку № НОМЕР_1 , НОМЕР_2 в Смідинській ощадній касі 6520/014 заповіла ОСОБА_3 , а наступним заповітом від 08.02.1999 р., посвідченим Смідинською сільською радою Старовижівського району Волинської області за № 8, заповіла грошовий вклад, який знаходиться на рахунку № НОМЕР_3 в Смідинській ощадній касі 6520/014 заповіла ОСОБА_4 (а.с. 51-52).

Складені ОСОБА_2 заповіти на ім`я ОСОБА_3 та ОСОБА_4 не змінювалися і є чинними, спадкова справа після її смерті не заводилася, ніхто із спадкоємців із заявою про прийняття спадщини після смерті останньої до нотаріуса не звертався, що підтверджується інформаційними довідками зі Спадкових реєстрів (а.с. 39-41).

ОСОБА_3 та ОСОБА_4 спадщину після смерті ОСОБА_2 не прийняли, 02.10.2015 р. та 21.06.2021 р. померли (а.с. 21, 28).

Родинні відносини між ОСОБА_2 та позивачем ОСОБА_1 підтверджуються відповідними свідоцтвами про народження, одруження, розірвання шлюбу, з яких видно, що позивач є двоюрідною онукою спадкодавця ОСОБА_2 і відповідно до положень ч.1 ст.1265 ЦК України належить до спадкоємців п`ятої черги за законом.

Враховуючи, що спадкоємці за заповітом ОСОБА_3 та ОСОБА_4 не прийняли спадщину після смерті ОСОБА_2 , а інші спадкоємці за законом відсутні, то позивач одержала право на спадкування після смерті останньої.

На час смерті позивач зі спадкодавцем не проживала, а тому для прийняття спадщини після її смерті відповідно до вимог ст.ст. 1269, 1270 ЦК України зобов`язана була у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Звертаючись до суду із цим позовом позивач покликається на те, що будучи спадкоємцем за законом, насамперед була необізнана з чинним законодавством щодо порядку спадкування та прийняття спадщини, від спадщини не відмовлялася, а вважала, що ОСОБА_2 подарувала їй житловий будинок, надала в користування земельну ділянку пай, якою в період з 2014 року по даний час користується і сплачує податок, то вважала, що ділянка по праву їй належить. Крім того, на території України 2020 році введено карантин в зв`язку з поширенням хвороби, спричиненої короновірусом, а також в лютому 2022 році введено воєнний стан та протягом кількох місяців не працювали нотаріус і відповідні державні реєстри, надалі були продовжені строки щодо подання документів нотаріусу щодо прийняття спадщини, у зв`язку з чим вона не подавала у встановлений законом строк заяву про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 .

Виходячи з положень ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожному гарантується право на справедливий суд, яке включає в себе принцип доступу до суду, ефективність якого обумовлюється тим, що особі має бути забезпечена можливість звернутися до суду за вирішенням певного питання, і що держава не повинна чинити правові чи практичні перешкоди для здійснення цього права. Захистити свої права позивач може лише в шляхом звернення до суду. У ході розгляду справи встановлено, що шестимісячний строк подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 позивач пропустила з наведених вище причин. За таких обставин наданням позивачу додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини буде доцільним, а також при цьому буде дотримано розумної пропорційності між втручанням у право особи та інтересами суспільства.

Суд приходить до висновку, що причини пропуску позивачем строку для подання заяви про прийняття спадщини є поважними, а тому з метою захисту права позивача на спадкування позов слід задовольнити.

Керуючись ст.ст. 1268, 1270, 1272 ЦК України, ст.ст. 200, 206, 247, 263, 264, 265, 268, 273, 354 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , 1 (один) місяць з дня набрання рішенням законної сили.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення до Волинського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , адреса місця проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Представник позивача: ОСОБА_5 , адреса місця проживання: АДРЕСА_2 .

Відповідач: Смідинська сільська рада, адреса місця знаходження: вул. Грушевського, 9, с.Смідин, Ковельський район, Волинська область, код за ЄДРПОУ 04332880.

Повний текст рішення складено 03.04.2024 р.

Суддя О. Й. Хаврона

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118089428
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —168/183/24

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Старовижівський районний суд Волинської області

Хаврона О. Й.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Старовижівський районний суд Волинської області

Хаврона О. Й.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Старовижівський районний суд Волинської області

Хаврона О. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні