Ухвала
від 01.04.2024 по справі 175/4285/24
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 175/4285/24

Провадження № 1-кс/175/1194/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01квітня 2024року Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

у складі: головуючого

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Краматорський комбінат дитячого харчування» в інтересах якого діє адвокат ОСОБА_3 , подану в порядку ст. 303 КПК України, на бездіяльність уповноважених осіб Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області, стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області надійшла скарга від Товариства з обмеженою відповідальністю «Краматорський комбінат дитячого харчування» в інтересах якого діє адвокат ОСОБА_3 , подану в порядку ст. 303 КПК України, на бездіяльність уповноважених осіб Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області, стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

В обґрунтування скарги представник скаржника зазначив, що 03.03.2024 року директором ТОВ «Краматорський комбінат дитячого харчування» до Краматорського РУП ГУНП була подана заява про кримінальне правопорушення, про вчинення кримінального правопорушення та визнання особи потерпілою.

Заява отримана Краматорського РУП ГУНП та внесена до системи єдиного обліку в органах (підрозділах) поліції заяв і повідомлень про кримінальні та інші події 07.03.2024 року.

Однак, на момент подання цієї скарги Товариство не отримало витяг з ЄРДР, що міг би свідчити про внесення відповідних відомостей до ЄРДР за його заявою, а також не отримувало пам`ятку потерпілого..

Представник скаржника надав заяву в якій просив справу розглянути без його участі, скаргу повністю підтримав та просив задовольнити.

Представник Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду скарги повідомлений належним чином, причини неявки не повідомив, заяв про відкладення розгляду скарги до слідчого судді не надходило.

Враховуючи положення статті 306 КПК України, та з метою дотримання розумних строків розгляду скарги, що є одним з пріоритетних завдань кримінального провадження, здійснення якого має забезпечити, зокрема, слідчий суддя на досудовому провадженні, з метою дотримання прав, свобод та інтересів учасників провадження та забезпечення швидкого, повного та неупередженого судового розгляду, слідчий суддя вважає можливим провести розгляд скарги за відсутності представника особи, бездіяльність якої оскаржується.

Дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя приходить до висновку, що скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Слідчим суддею встановлено, що 1203.03.2024 року директором ТОВ «Краматорський комбінат дитячого харчування» до Краматорського РУП ГУНП була подана заява про кримінальне правопорушення, про вчинення кримінального правопорушення та визнання особи потерпілою..

Проте, на день розгляду скарги Товариство витяг з ЄРДР за його заявою не отримано, що може свідчити про невнесення відомостей до ЄРДР.

Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відповідно до ч. 2 ст. 214 КПК України досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відповідно до ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора як бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Місцем розташуванням Краматорського РУП ГУНП, є адреса: Донецька область, м. Краматорськ, вул. Академічна, 25, а тому у відповідності до вимог КПК України, розгляд скарг на бездіяльність вказаного органу досудового розслідування, має бути здійснений Краматорським міським судом Донецької області.

Проте, відповідно до частини сьомої статті 147 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", враховуючи неможливість судами здійснювати правосуддя під час воєнного стану, Вища рада правосуддя рішенням від 25.07.2023 № 747/0/15-23 змінила територіальну підсудність судових справ на Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області.

Відповідно до п.1.1. Узагальнення Вищого Спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ «Про практику розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування», якщо зі звернення особи вбачається, що вона порушує перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінального правопорушення, ініціюючи здійснення ним дій, визначених КПК України, то навіть за умови, що результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак складу злочину, такі відомості мають бути внесені до ЄРДР з подальшим закриттям кримінального провадження, відповідно до ст. 284 КПК України.

Таким чином, відомості які підлягають внесенню до ЄРДР та їх перелік визначені частиною 5 статті 214 КПК України, відповідно до положень якої до ЄРДР підлягають внесенню, серед інших відомостей, короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлені з іншого джерела. При надходженні будь-якої заяви, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 години після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення та інше зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та з урахуванням ч.7 цієї статті розпочати розслідування, проводити процесуальні слідчі дії та за їх результатами виносити рішення передбачені вимогами КПК України.

Відповідно до матеріалів скарги, 03.03.2024 року ТОВ «Краматорський комбінат дитячого харчування» звернувся до Краматорського РУП ГУНП із заявою про вчинення кримінального правопорушення. Однак, в подальшому, жодних дій, спрямованих на виконано вимоги ст. 214 КПК України щодо внесення наданих відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та здійснення досудового слідства, даним органом досудового слідства не вчинялося.

На підставі викладеного, керуючись принципом змагальності кримінального провадження (стаття 22 КПК України) відносно подання до суду доказів своєї правової позиції, слідчий суддя вважає, що особа яка прийняла зазначену вище заяву про кримінальне правопорушення не виконала вимоги частини 1 статті 214 КПК України.

Таким чином, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність зобов`язання уповноваженої особи Територіального управління державного бюро розслідувань, розташованого у місті Краматорську внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення за заявою Товариства від 03.03.2024року.

Враховуючи викладене, слідчий суддя доходить висновку, що скарга представника ТОВ «Краматорський комбінат дитячого харчування» - адвоката ОСОБА_3 , на бездіяльність слідчого Краматорського РУП ГУНП, яка полягає у невнесенні відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 19 Конституції України, ст.ст. 110, 214, 220, 303 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Краматорський комбінат дитячого харчування» в інтересах якого діє адвокат ОСОБА_3 , подану в порядку ст. 303 КПК України, на бездіяльність уповноважених осіб Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області, стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань задовольнити.

Зобов`язати службову особу Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області уповноважену на прийняття та реєстрацію заяві повідомлень про кримінальні правопорушення, внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідні відомості, які викладені в заяву директора Товариства зобмеженою відповідальністю«Краматорський комбінатдитячого харчування» від 03 березня 2024 року про кримінальне правопорушення, про що письмово повідомити адвокат ОСОБА_3 надавши витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати досудове розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118089630
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —175/4285/24

Ухвала від 01.04.2024

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Васюченко О. Г.

Ухвала від 28.03.2024

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Васюченко О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні