Рішення
від 03.04.2024 по справі 707/775/24
ЧЕРКАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №707/775/24

Провадження №2-о/707/32/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 квітня 2024 року м. Черкаси

Черкаський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді Бароніна Д.Б.,

за участю секретаря Костроміної Л.В.,

заявниці ОСОБА_1 ,

представниці заявниці ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси цивільну справу за заявою адвоката Сібільової Олени Вікторівни в інтересах ОСОБА_1 про встановлення факту неправильності в актовому записі про народження та внесення змін до актового запису про народження, заінтересовані особи Відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Черкаси Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), Відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Херсонській області управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), Центрально-південне міжрегіональне управління Державної міграційної служби, -

ВСТАНОВИВ:

1. Позиції учасників справи, процесуальні дії

1.1. Адвокат Сібільова Олена Вікторівна в інтересах ОСОБА_1 звернулася до Черкаського районного суду Черкаської області з заявою про встановлення факту неправильності в актовому записі про народження та внесення змін до актового запису про народження, заінтересовані особи Відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Черкаси Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), Відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Херсонській області управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), Центрально-південне міжрегіональне управління Державної міграційної служби, посилаючись на наступне.

Заявниця ОСОБА_3 , народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Гола Пристань, Херсонської області, про що в книзі записів актів громадянського стану про народження 22 жовтня 2002 року було зроблено відповідний актовий запис № 53, батько - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мати ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . У свідоцтві про народження заявниці містилася помилка: відповідно до правил написання імені по-батькові, ім`я по-батькові української мовою у свідоцтві про народження зазначено на чоловічий манер ОСОБА_6 - замість ОСОБА_7 . Однак заявниця не вважала помилку істотною для оформлення паспорту, адже мала документи дитини, що ідентифікують її особу, в яких правильно зазначалось її по-батькові. Під час звернення до територіального підрозділу ДМС за оформленням паспорта громадянина України заявниці стало відомо, що у актовому записі про народження, який міститься в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян, помилково зазначена її стать чоловіча замість жіночої. Внести зміни до акту державної реєстрації про народження заявниці та її свідоцтва про народження неможливо без наявності паспорта, який вона не може отримати доки не усуне помилку щодо зазначення її статі. Медичного свідоцтва про народження заявниця не має, адже воно було віддане батьками заявниці в Відділ реєстрації актів цивільного стану Голопристанського районного управління юстиції Херсонської області для отримання свідоцтва про народження, проте архів вказаного РАЦС не вивезено та викрадено окупаційними військами, дублікат медичного свідоцтва чи довідку про народження не може отримати в пологовому будинку, оскільки населений пункт перебуває в окупації. Зазначені невідповідності щодо статі заявниці перешкоджають їй отримати паспорт, оскільки для його отримання заявниця має подати відповідному територіальному підрозділу ДМС свідоцтво про народження або витяг із Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження або документ, що підтверджує факт народження, виданий компетентними органами іноземної держави, а в цих документах міститься помилка.

Встановлення факту, що має юридичне значення, а саме факту неправильності в актовому записі цивільного стану, потрібне заявниці для внесення змін в актовий запис цивільного стану про народження та в подальшому - звернення до територіального підрозділу ДМС України за отриманням паспорта громадянина України.

Враховуючи викладене, заявниця звернулася з даною заявою до суду та просить:

- встановити факт неправильності в актовому записі про народження № 53, складеному 22 жовтня 2002 року відділом реєстрації актів громадянського стану Голопристанського районного управління юстиції Херсонської області щодо народження ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_4 , а саме: стать «чоловіча» замість « ОСОБА_8 », по батькові « ОСОБА_6 » замість « ОСОБА_7 ».

- внести зміни до актового запису про народження № 53, складеного 22 жовтня 2002 року відділом реєстрації актів громадянського стану Голопристанського районного управління юстиції Херсонської області щодо народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , а саме: стать «чоловіча» змінити на « ОСОБА_8 », по батькові « ОСОБА_6 » змінити на « ОСОБА_7 ».

1.2. В судовому засіданні заявниця та її представниця просили задовольнити заяву, з підстав викладених у заяві.

Під час допиту за правилами допиту свідків заявниця додатково пояснила, що вона є жінкою та завжди була особою жіночої статі. Вона народила трьох дітей в м. Гола Пристань Херсонської області 17.02.2016 доньку ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 доньку ОСОБА_10 та 13.06.2019 сина ОСОБА_11 . Під час реєстрації народження першої дитини їй було відмовлено у реєстрації народження, оскільки вона записана як особа чоловічої статі. Однак, вона не займалася питанням внесення виправлень у актовий запис про своє народження. Батьком всіх трьох дітей є чоловік на ім`я ОСОБА_12 , з яким вона досі проживає.

Представники заінтересованих осіб - Відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Черкаси Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), Відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Херсонській області управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), Центрально-південного міжрегіональне управління Державної міграційної служби в судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином.

Допитаний в якості свідка в судовому засіданні ОСОБА_13 пояснив, що заявниця є його двоюрідною сестрою. ОСОБА_14 після початку повномасштабного вторгнення росії приїхала до його помешкання в Кіровоградську область з чоловіком ОСОБА_12 та дітьми. Зараз заявниця живе в Черкаській області. Батьки заявниці залишилися на тимчасово окупованій території України.

Допитана в якості свідка в судовому засіданні ОСОБА_15 пояснила, що заявниця ОСОБА_3 є її сестрою. У заявниці в свідоцтві про народження дійсно записано по батькові « ОСОБА_6 », однак у заявниці є троє дітей: ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та ОСОБА_11 . Взагалі ОСОБА_16 є жіночим іменем.

2. Обставини справи, зміст спірних правовідносин

2.1. Відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 22.10.2002 відділом реєстрації актів цивільного стану Голопристанського районного управління юстиції Херсонської області, ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_6 у м. Гола Пристань, Херсонської області, про що в книзі записів актів громадянського стану про народження 22 жовтня 2002 року було зроблено відповідний актовий запис № 53. Батьком записаний ОСОБА_4 , матір`ю ОСОБА_5 . В якості національності дитини вказано «єзидка», тобто національність вказана у жіночому роді.

Згідно зповним витягомз Державногореєстру актівцивільного станугромадян щодоактового записупро народження№ 0043975682від 09.03.2024 стать ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , вказано як «чоловіча». Батьком записаний ОСОБА_4 , матір`ю ОСОБА_5 .

Згідно зкопією карткифізичної особи платникаподатків, ОСОБА_1 , одержала 26.09.2006ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ,при цьомудана обліковакартка немістить відомостейщодо статі ОСОБА_1 .

Згідно з копією проїзного документу дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , 16.12.2014 отримувала проїзний документ дитини типу PR № АА251016 в органах ДМС (№ 6501), який був дійсним до 05.09. 2017. В документі зазначено стать як «жіноча».

З копії посвідчення батьків багатодітної сім`ї серії НОМЕР_3 від 25.11.2010, вбачається, що ОСОБА_4 та ОСОБА_5 мають пільги, передбачені законодавством для багатодітних сімей та мають дітей: ОСОБА_15 , 1992 р.н., ОСОБА_17 ,1994 р.н., ОСОБА_18 , 1996 р.н., ОСОБА_1 , 1999 р.н., ОСОБА_19 , 2003 р.н., ОСОБА_20 , 2006 р.н., ОСОБА_21 , 2006 р.н.

Відповідно копії посвідчення батьків багатодітної сім`ї серії НОМЕР_4 від 25.11.2010, ОСОБА_1 , 1999 р.н., має пільги, передбачені законодавством для дітей з багатодітної сім?ї.

Згідно з листом № 6.1-2267/2-24, виданим 06.03.2024 Державною міграційною службою, за наяними у ДМС даними, інформацію щодо оформлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон на ім`я ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , не встановлено.

Відповідно до довідки КНП «Долинська центральна лікарня Долинської міської ради» ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , пройшла 02.04.2024 огляд у лікаря-гінеколога та визнана здоровою гінекологічно.

2.2. Відповідно до листа № 3501.3/4415-24, виданого 12.03.2024 Управлінням з питань паспортизації, реєстрації та еміграції Центрально- Південного міжрегіонального Управління державної міграційної служби, результатами проведеної перевірки, встановлено, що у повному витязі з Державного реєстру актів цивільного стану громадян у відповідній графі ОСОБА_22 зазначено невірно стать, а саме чоловіча замість жіночої. Рекомендовано звернутися до суду щодо встановлення факту, який має юридичне значення для вирішення питання внесення змін до актового запису.

Відповідно до листа Відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Черкаси Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) у відповідь на заяву від 20.02.2024, ОСОБА_1 рекомендовано з приводу внесення змін до актового запису про народження звернутися до відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Херсонській області Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеси), оскільки актовий запис № 53 від 22.10.2002 про її народження був складений Голопристанськимміськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Херсонської області, який перебуває на окупованій території.

Відповідно до листа № 14018/06.3-28, виданого 27.02.2024 Головним територіальним управління юстиції у Херсонській області Управлінням державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), архіви Голопристанського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Скадовському районі Херсонської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) та відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Херсонській області Управління державної реєстрації викрадені російськими окупаційними військами, наразі місцезнаходження архіву невідоме. Відповідно до пункту 2.1 розділу II Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання від 12.01.2011 No 96/5 (далі Правила) заява про внесення змін до актового запису цивільного стану подається заявником до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника, або якщо громадяни України, які переселилися з тимчасово окупованої території України, подають заяву про внесення змін до актового запису цивільного стану, до відділу державної реєстрації актів цивільного стану на їх вибір. Після отримання справи про внесення змін до актового запису цивільного стану Відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Херсонській області Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) буде внесено зміни у відповідності до чинного законодавства.

3. Релевантні джерела права

3.1. Згідно з ч. 7 ст. 19 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК) окреме провадження призначене для розгляду справ про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов для здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ст. 315 ЦПК у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не встановлено іншого порядку їх встановлення.

3.2. Відповідно дост. 9 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану"державна реєстрація актів цивільного стану проводиться з метою забезпечення реалізації прав фізичної особи та офіційного визнання і підтвердження державою фактів народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті. Державна реєстрація актів цивільного стану проводиться шляхом складення актових записів цивільного стану. Актовий запис цивільного стану - це документ органу державної реєстрації актів цивільного стану, який містить персональні відомості про особу та підтверджує факт проведення державної реєстрації акта цивільного стану.

Порядок внесення змін до актових записів цивільного стану також регулюють Правила внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затвердженіНаказом Міністерства юстиції України від 12 січня 2011 року N 96/5(далі - Правила).

Згідно з пунктом 1.1 розділу І Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, які складено органами державної реєстрації актів цивільного стану України, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 № 96/5 зі змінами та доповненнями, внесення змін до актових записів цивільного стану, які складено органами державної реєстрації актів цивільного стану України, проводиться відділами державної реєстрації актів цивільного стану міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (далі - відділи державної реєстрації актів цивільного стану) у випадках, передбачених чинним законодавством.. У разі відмови у внесенні змін до актових записів цивільного стану у висновку відділу державної реєстрації актів цивільного стану вказуються причини відмови та зазначається про можливість оскарження його у судовому порядку.

Відповідно до пункту 2.13 вищевказаних Правил підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є, зокрема, рішення суду про встановлення неправильності в актовому записі цивільного стану, у якому зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

4. Оцінка доказів та аргументів сторін

4.1. З вищенаведених показань свідків та письмових доказів вбачається, що ОСОБА_1 народилася особою з жіночою статтю. Зокрема, у свідоцтві про її народження національність визначена у жіночому роді як «єзидка». У проїзному документі дитини її стать також була зазначена як жіноча. Показаннями свідків підтверджується, що заявниця є жінкою, зокрема у 2016, 2018 та 2019 роках народила трьох дітей. Крім того, згідно з медичною довідкою заявниця є гінекологічно здоровою, в той час як загальновідомим є факт наявності гінекологічної анатомії лише у жінок (зокрема, згідно з Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників, випуск 78 «Охорона здоров`я», затвердженого наказом Міністерства охорони здоров`я України від 29 березня 2002 р. № 117, лікар-акушер-гінеколог повинен знати топографічну анатомію нормальну і патологічну фізіологію саме організму жінки, а не організму чоловіка).

Отже, у актовому записі про народження дійсно помилково вказана стать заявниці як «чоловіча» та по батькові заявниці у чоловічому роді як « ОСОБА_6 ». Наявність цих помилок у актовому записі про народження перешкоджає заявниці у отриманні паспорта громадянки України та створює перешкоди з правової точки зору для її однозначної ідентифікації в якості особи жіночої статі.

4.2. Таким чином, в судовому засіданні встановлено, що обставини, викладені заявницею у заяві в обґрунтування своїх вимог є достовірними, підтверджені належними та достатніми доказами, сумніву у суду не викликають і вважаються судом доведеними, у зв`язку із чим заява ОСОБА_1 про встановлення факту неправильності в актовому записі про народження та внесення змін до актового запису про народження підлягає задоволенню з вищенаведених підстав.

При цьому суд, у відповідності до вимог заявниці, вважає за необхідне вказати у рішенні суду про внесення відповідних змін у актовий запис про народження заявниці. Така вказівка зробить захист прав заявниці ефективним, а також буде відповідати пункту 2.13 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану.

5. Розподіл судових витрат

5.1. Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом. Таким чином, суд вважає, що судові витрати, які підлягають розподілу, у цій справі відсутні.

Керуючись ст.ст. 10, 12, 13, 76, 247, 258, 259, 263-265, 268, 273, 294, 315, 316, 354 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту неправильності в актовому записі про народження та внесення змін до актового запису про народження задовольнити.

Встановити факт неправильності відомостей в актовому записі про народження № 53, складеному 22 жовтня 2002 року відділом реєстрації актів громадянського стану Голопристанського районного управління юстиції Херсонської області щодо народження ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_4 , а саме: факт неправильної вказівки статі «чоловіча» замість правильної « ОСОБА_8 », неправильного по батькові « ОСОБА_6 » замість правильного « ОСОБА_7 ».

Внести зміни до актового запису про народження № 53, складеного 22 жовтня 2002 року відділом реєстрації актів громадянського стану Голопристанського районного управління юстиції Херсонської області щодо народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , а саме: стать «чоловіча» змінити на « ОСОБА_8 », по батькові « ОСОБА_6 » змінити на « ОСОБА_7 ».

Рішення може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Д. Б. Баронін

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118093139
СудочинствоЦивільне
Сутьнародження, заінтересовані особи Відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Черкаси Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), Відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Херсонській області управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), Центрально-південне міжрегіональне управління Державної міграційної служби

Судовий реєстр по справі —707/775/24

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Баронін Д. Б.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Баронін Д. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні