Ухвала
від 01.04.2024 по справі 715/2379/22
ГЛИБОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 715/2379/22

Провадження № 6/715/18/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 квітня 2024 року селище Глибока

Глибоцький районний суд Чернівецької області

у складі головуючого судді Григорчак Ю.П.

секретар судового засідання Майщук С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву товариства з обмеженою відповідальністю «Європейська агенція з повернення боргів» про видачу дублікату виконавчого листа,-

В С Т А Н О В И В :

ТОВ «Європейська агенція з повернення боргів» звернулося до суду з заявою про видачу дублікату виконавчого листа, посилаючись на те, що виконавчий лист виданий Глибоцьким районним судом по цивільній справі № 715/2379/22 за позовом ТОВ «ФК» Центр Фінансових Рішень» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, було втрачено.

Просить суд ухвалити рішення, яким видати дублікат виконавчого документу №715/2379/22.

Суд, дослідивши подану заяву та додані до неї матеріали, а також матеріали цивільної справи, вважає, що вона підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 02 листопада 2022 року рішенням Глибоцького районного суду Чернівецької області у справі № 715/2379/22 стягнуто з ОСОБА_1 на користь ТОВ «ФК «Центр Фінансових Рішень» заборгованість за кредитним договором № 1953894767 від 10.06.2019 року в розмірі 117 342 (сто сімнадцять тисяч триста сорок дві) гривні 02 копійки.

20.03.2023 року ухвалою Глибоцького районного суду Чернівецької області замінено стягувана ТОВ «ФК «Центр Фінансових Рішень» на його правонаступника ТОВ «ФК «Європейська агенція з повернення боргів».

У зв`язку з тим, що ТОВ «ФК «ЄАПБ» не володів інформацією про відкриття виконавчого провадження та про місце знаходження виконавчого документу, то на адресу Глибоцького відділу державної виконавчої служби у Чернівецькому районі Чернівецької області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції стягувач звернувся із заявою про надання інформації з приводу надходження / не надходження виконавчих листів на примусове виконання.

Згідно листа Глибоцького відділу державної виконавчої служби у Чернівецькому районі Чернівецької області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції за вих. № 29.8-36/1364 від 12.01.2024 року вбачається, що виконавчих документів про стягнення заборгованості з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 , на користь ТОВ «ФК «Центр Фінансових Рішень» на виконанні відділу не перебуває.

При укладанні договору відступлення прав вимоги № 20230127 від 27 січня 2023 року між ТОВ «ФК «Центр Фінансових Рішень» та ТОВ «ФК «ЄАПБ», вищевказаний виконавчий лист не передавався до ТОВ «ФК «ЄАПБ», місце знаходження даного виконавчого листа невідоме заявнику, а його втрата позбавляє належного стягувача ТОВ «ФК «ЄАПБ» права на повторне звернення судового рішення до виконання.

Вирішуючи дану заяву, суд виходить з того, що повне виконання судового рішення є невід`ємною складовою права кожного на судовий захист і охоплює, зокрема, законодавчо визначений комплекс дій, спрямованих на захист і відновлення порушених прав, свобод, законних інтересів фізичних та юридичних осіб, суспільства, держави, а невиконання судового рішення загрожує сутності права на справедливий розгляд судом, про що звертає увагу Конституційний Суд України (абзац другий п. 3 мотивувальної частини рішення КС України № 11-рп/2012 від 25 квітня 2012 року).

Право на отримання кінцевого результату є складовою права на судовий захист, передбаченого ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, для цілей якої виконання рішення, ухваленого будь-яким судом, має розцінюватися, як складова частина судового розгляду (рішення Європейського суду з прав людини у справі «Шмалько проти України» від 20 липня 2004 року).

Європейський суд з прав людини наголосив, що пункт 1 статті 6 вказаної Конвенції гарантує кожному право на звернення до суду або арбітражу з позовом стосовно будь-яких його цивільних прав та обов`язків. Таким чином, ця стаття проголошує «право на суд», одним з аспектів якого є право на доступ, тобто право подати позов з приводу цивільно-правових питань до суду. Однак це право було б ілюзорним, якби правова система держави допускала, щоб остаточне судове рішення, яке має обов`язкову силу, не виконувалося на шкоду одній зі сторін (пункт 43 рішення від 20 липня 2004 року у справі «Шмалько проти України»).

У статті 1 Закону України «Про виконавче провадження» визначено, що виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження та примусове виконання рішень інших органів (посадових осіб) - це сукупність дій органів і посадових осіб, визначених у цьому Законі, що спрямовані на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які провадяться на підставах, в межах повноважень та у спосіб, визначених цим Законом, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону та інших законів, а також рішеннями, що відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Згідно ст.2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Відповідно до ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

За змістом п. 17.4 Перехідних Положень ЦПК України, у разі втрати виконавчого документа суд, який розглянув справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це, до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Отже, єдиною підставою для видачі судом дубліката виконавчого листа є його втрата.

Дублікат - це документ, що видається замість втраченого оригіналу та має силу первісного документу.

При вирішенні питання про видачу дубліката виконавчого листа у зв`язку з його втратою заявник повинен повідомити суду обставини, за яких виконавчий лист було втрачено, подавши відповідні докази. Оригінал виконавчого листа вважається втраченим, коли його загублено, украдено, знищено або істотно пошкоджено, що унеможливлює його виконання. Дублікат виконавчого листа видається на підставі матеріалів справи та судового рішення, за яким був виданий втрачений виконавчий лист.

Такий правовий висновок викладений Верховним Судом в постановах від 08 квітня 2019 року у справі № 2-1118/09 та від 30 січня 2020 року у справі № 405/12449/13-ц.

За змістом положень статті 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно зі статтею 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Частиною першою статті 77 ЦПК України визначено, що належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

У відповідності до частин першої, п`ятої, шостої статті 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Встановивши, що рішення Глибоцького районного суду Чернівецької області від 02.11.2012 року про стягнення заборгованості з ОСОБА_1 на користь ТОВ «ФК «Центр Фінансових Рішень», правонаступником якого є ТОВ «ФК «ЄАПБ», не виконано, виданий судом на підставі цього рішення виконавчий лист на виконанні не перебуває, заборгованість боржником не погашена, а оригінал виконавчого листа втрачено, строк пред`явлення виконавчого листа до виконання не закінчився, суд дійшов до висновку, що наявні підстави для видачі дубліката виконавчого листа.

Керуючись ст.ст.12, 13, 18, 43, 49, 259-261, 354 ЦПК України, -

П О С Т А Н О В И В :

Заяву товариства з обмеженою відповідальністю «Європейська агенція з повернення боргів» про видачу дублікату виконавчого листа - задовольнити.

Видати дублікат виконавчого листа у справі № 715/2379/22-ц про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за кредитним договором.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду шляхом подачі в 15-ти денний строк з дня винесення ухвали апеляційної скарги.

Суддя:

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118093198
СудочинствоЦивільне
Сутьвидачу дублікату виконавчого листа

Судовий реєстр по справі —715/2379/22

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Григорчак Ю. П.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Григорчак Ю. П.

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Григорчак Ю. П.

Рішення від 02.11.2022

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Григорчак Ю. П.

Ухвала від 08.09.2022

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Григорчак Ю. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні