Ухвала
від 28.03.2024 по справі 758/3145/24
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/3145/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 березня 2024 року Подільський районний суд м. Києва у складі: слідчого судді ОСОБА_1 , за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання слідчої СВ Подільського УП ГУНП в м. Києві ОСОБА_6 , погодженого прокурором Подільської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №42023102070000045, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 03.03.2023, про відсторонення від посади ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Слідча СВ Подільського УП ГУНП в м. Києві ОСОБА_6 за погодженням з прокурором Подільської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 звернулася до Подільського районного суду міста Києва з клопотанням про відсторонення від посади ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України.

В обгрунтування клопотання вказує на те, що ОСОБА_5 , перебуваючи на посаді в.о. головного інженера КП «Київпастранс» та будучи службовою особою, наділеною повноваженнями на укладення договорів від імені підприємства, вчинив розтрату чужого майна шляхом зловживання своїм службовим становищем за наступних обставин.

12.01.2021 на веб-сайті електронної системи публічних закупівель «Рrozorro» ( ІНФОРМАЦІЯ_2 а) КП «Київпастранс» оприлюднено оголошення иА-2021-01-12-004656-а про проведення відкритих торгів на закупівлю нафти і дистилятів за кодом ДК 021:2015:09130000-9 (нафта і дистиляти), зокрема, дизельного палива (наливом), з очікуваною вартістю закупівлі 80 080 000,00 гривень.

За результатами проведеної процедури закупівлі переможцем у лоті №2 (закупівля 929002,3201 літрів дизельного палива) визнано Товариство з обмеженою відповідальністю «ГЛОБАЛ СЕЙЛ» (код ЄДРПОУ 41915030) з ціновою пропозицією 19 954 969,84 гривень з ПДВ.

Враховуючи викладене, 26.03.2021 між КП «Київпастранс» в особі заступника генерального директора ОСОБА_7 та ТОВ «ГЛОБАЛ СЕИЛ» в особі директора ОСОБА_8 укладено договір про закупівлю товару № 51.21- 48 (далі - Договір).

Відповідно до п.п. 1.1-1.2. Договору Постачальник зобов`язується поставити та передати у власність Покупцю дизельне паливо (наливом), згідно зі Специфікацією (Додаток №1).

Згідно з п. 3.1. ціна Договору становить 19 954 969,84 гривень, у т.ч. ПДВ З 325 828, 331 гривень. Ціна за один літр товару, становить 17,90 грн./л. без ПДВ.

Пунктом 11.1 Договору № 01/12 істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов`язань сторонами в повному обсязі, крім випадків передбачених чинним законодавством України., зокрема ст. 41 Закону №922.

У разі подання Постачальником клопотання щодо зміни ціни більш ніж на 3% за визначену в Договорі за одиницю товару при коливанні ціни такого товару шляхом підписання додаткової угоди до даного договору постачальник зобов`язується надати покупцю обгрунтування такого підвищення та документальне підтвердження коливання ціни на ринку. Покупець, в свою чергу, залишає за собою право відмовити Постачальнику у підписанні вищезазначеної угоди, та заявити вимогу про поставку товару за цінами що є дійсними на момент подання такого клопотання.

Крім того, згідно з п. 2 ч. 5 ст. 41 Закону України «Про публічні закупівлі» істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов`язань сторонами в повному обсязі, крім випадків, зокрема, збільшення ціни за одиницю товару до 10 відсотків пропорційно збільшенню ціни такого товару на ринку у разі коливання ціни такого товару на ринку за умови, що така зміна не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю.

Разом з тим, ОСОБА_5 , діючи на виконання свого злочинного плану, маючи на меті розтрату бюджетних коштів, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, будучи службовою особою, діючи умисно, тобто усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно-небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, достовірно знаючи, що істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов`язань сторонами в повному обсязі, крім випадків вказаних у п. 3.6 Договору № 51.21-48, зокрема, не більше як на 10 відсотків, згідно чинного законодавства, у бік збільшення при коливанні ціни такого товару шляхом підписання додаткової угоди до даного договору, всупереч умов договору та вимог законодавства, за час виконання вказаного Договору за підписом заступника генерального директора ОСОБА_7 вносились зміни в частині підвищення ціни за одиницю товару, а саме:

- додатковою угодою № 2 від 16.04.2021, яку підписано КП «Київпастранс» в особі в.о. головного інженера ОСОБА_5 , та скріплено печаткою Підприємства в приміщенні КП за адресою: АДРЕСА_1 , ціну дизельного палива збільшено із 17,90 гривень/л до 19, 05 гривень/л без ПДВ.

Так, відповідно до видаткових накладних у період з 16.04.2021 по 27.08.2021 Підприємством отримано від ТОВ «ГЛОБАЛ СЕЙЛ» 181 195, 00 літрів палива по ціні 19, 05 гривень/літр без ПДВ, або 22,86 гривень з ПДВ на загальну суму 4 142 117, 70 гривень з ПДВ.

Таким чином, внаслідок безпідставного збільшення ціни палива додатковою угоду №2 до Договору №51.21-48 від 16.04.2021 збитки Підприємства склали 250 049, 10 гривень з ПДВ.

ОСОБА_5 , 30.01.2024 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, а саме в розтраті чужого майна, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем.

На думку сторони обвинувачення, з метою запобігання перешкоджанню підозрюваним ОСОБА_5 досудовому розслідуванню кримінального провадження та вчинення ним інших правопорушень, виникла необхідність у застосуванні заходу забезпечення кримінального провадження, а саме відсторонення останнього від займаної посади.

Прокурор в судовому засіданні вимоги клопотання підтримав у повному обсязі та просив задовольнити з підстав, у ньому наведених. При цьому, зазначив, що підозрюваного та захисника 21.03.2024 повідомлено про завершення досудового розслідування та відкрито матеріали для ознайомлення.

Захисник підозрюваного - адвокат ОСОБА_4 в судовому засіданні вказав, що на його думку, відсутні підстави для застосування заходу забезпечення у виді відсторонення від посади, оскільки підозра є необгрунтованою, ризики, заявлені прокурором, є недоведеними. Крім цього, до підозрюваного протягом усього часу досудового розслідування не застосовувався такий захід забезпечення кримінального провадження, як відсторонення, тому на стадії відкриття матеріалів кримінального провадження, застосування відсторонення є недоцільним. Зазначив, що підозрюваний сумлінно дотримується обов`язків, визначених у КПК України, у нього належна процесуальна поведінка.

Підозрюваний ОСОБА_5 в судовому засіданні вказав на необгрунтованість поданого клопотання та просив відмовити у його задоволенні.

Заслухавши думку учасників, вивчивши та дослідивши матеріали на обґрунтування клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Згідно п. 4 ч. 2 ст. 131 КПК України відсторонення від посади є заходом забезпечення кримінального провадження.

У відповідності до ст. 154 КПК України, відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину. Відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців. Строк відсторонення від посади може бути продовжено відповідно до вимог статті 158 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 155 КПК України, прокурор, слідчий за погодженням з прокурором має право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування або суду під час судового провадження із клопотанням про відсторонення особи від посади.

2. У клопотанні зазначаються:

1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання;

2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

3) виклад обставин, що дають підстави підозрювати особу у вчиненні кримінального правопорушення, і посилання на обставини;

4) посада, яку обіймає особа;

5) виклад обставин, що дають підстави вважати, що перебування на посаді підозрюваного, обвинуваченого сприяло вчиненню кримінального правопорушення;

6) виклад обставин, що дають підстави вважати, що підозрюваний, обвинувачений, перебуваючи на посаді, знищить чи підробить речі і документи, які мають суттєве значення для досудового розслідування, незаконними засобами впливатиме на свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджатиме кримінальному провадженню іншим чином;

7) перелік свідків, яких слідчий, прокурор вважає за необхідне допитати під час розгляду клопотання.

Як передбачено вимогами ч. 2, 3 ст. 157 КПК України, при вирішенні питання про відсторонення від посади слідчий суддя, суд зобов`язаний врахувати такі обставини:

1) правову підставу для відсторонення від посади;

2) достатність доказів, які вказують на вчинення особою кримінального правопорушення;

3) наслідки відсторонення від посади для інших осіб.

За наслідками розгляду клопотання слідчий суддя, суд постановляє ухвалу, в якій зазначає:

1) мотиви застосування або відмови у задоволенні клопотання про відсторонення від посади;

2) перелік документів, які посвідчують обіймання особою посади та які підлягають поверненню особі або вилученню на час відсторонення від посади;

3) строк відсторонення від посади, який не може становити більше двох місяців;

4) порядок виконання ухвали.

Таким чином, відсторонення від посади, як захід забезпечення кримінального провадження, здійснюється з метою припинення кримінального правопорушення; припинення або запобігання протиправній поведінці підозрюваного/обвинуваченого, який, перебуваючи на посаді, може знищити чи підробити речі і документи, які мають значення для досудового розслідування, незаконними засобами впливати на свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Згідно з практикою Європейського суду з прав людини, суд своїм рішенням повинен забезпечити не тільки права підозрюваного, а й високі стандарти охорони загальносуспільних прав та інтересів. Забезпечення таких стандартів, як підкреслює Європейський суд з прав людини, вимагає від суду більшої суворості в оцінці порушень цінностей суспільства.

З клопотання прокурора вбачається, що метою відсторонення від посади ОСОБА_5 є те, що у разі продовження роботи на посаді в.о. головного інженера КП «Київпастранс», підозрюваний може здійснювати незаконний вплив на свідків - працівників КП -Київпастранс», чи іншим чином перешкодити кримінальному провадженню.

Слідчий суддя враховує той факт, що 21.03.2024 сторонам повідомлено про завершення досудового розслідування та відкриття матеріалів до кримінального провадження у порядку ст. 290 КПК України.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 3 КПК досудове розслідування - стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності, клопотання про закриття кримінального провадження.

За вимогами ч. 1 ст. 290 КПК визнавши зібрані під час досудового розслідування докази достатніми для складання обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру прокурор або слідчий за його дорученням зобов`язаний повідомити підозрюваному, його захиснику, законному представнику та захиснику особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру, про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування.

Таким чином, на даній стадії виконання вимог ст. 290 КПК України стороною обвинувачення зібрано усі необхідні докази для складання обвинувального акта та скерування його до суду, а тому наведені прокурором ризики впливу на свідків, які ще не допитані, чи перешкоджання кримінальному провадженню іншим чином є не актуальними та не знайшли свого підтвердження за результатами розгляду клопотання.

Окрім того, слідчим суддею встановлено, що з моменту повідомлення про підозру ОСОБА_5 , а саме 30.01.2024, стороною обвинувачення не було ініційовано питання про застосування до підозрюваного заходу забезпечення кримінального провадження у виді відсторонення від займаної посади.

За таких обставин, слідчий суддя вважає, що відсутні достатні підстави вважати, що перебуваючи на посаді в.о. головного інженера КП «Київпастранс», використовуючи свої службові повноваження та зв`язки з колегами, на стадії виконання вимог ст. 290 КПК України, підозрюваний може будь-яким чином здійснити перешкоди стороні обвинувачення у встановленні об`єктивної істини у кримінальному провадженні, а тому подане клопотання слід залишити без задоволення.

Керуючись ст. 155-157, 309, 392 КПК України, слідчий суддя,-, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання слідчої СВ Подільського УП ГУНП в м. Києві ОСОБА_6 , погодженого прокурором Подільської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №42023102070000045, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 03.03.2023, про відсторонення від посади ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, - залишити без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_9

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118093803
СудочинствоКримінальне
Сутьвідсторонення від посади ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —758/3145/24

Ухвала від 28.03.2024

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Будзан Л. Д.

Ухвала від 28.03.2024

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Будзан Л. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні