Ухвала
від 29.03.2024 по справі 135/159/24
ЛАДИЖИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 135/159/24

Провадження № 2-о/135/18/24

У Х В А Л А

іменем України

29.03.2024 м. Ладижин Вінницька область

Ладижинський міський суд Вінницької області у складі:

головуючого судді Волошиної Т.В.,

присяжних Таранюк Т.І., Чорноморець О.В.,

за участі секретаря судових засідань Безпалька С.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження в м. Ладижині Вінницької області в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Орган опіки та піклування Виконавчого комітету Ладижинської міської ради Вінницької області, про визнання особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

05.02.2024 року ОСОБА_1 звернувся до суду із вказаною заявою, у якій просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановити над ним опіку та призначити його над ним опікуном. Разом з тим, заявник просив призначити по справі судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання: 1) чи страждає психічними захворюваннями ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , якщо так, то якими? 2) чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внаслідок своєї хвороби розуміти значення своїх дій та керувати ними? 3) чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіки? Проведення експертизи просить доручити експертам Вінницької Філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

Представник заявника ОСОБА_5 в судове засідання не з`явився, подав на адресу суду заяву, в якій просить розглянути клопотання у його та заявника відсутність, клопотання підтримує, просить його задовольнити.

Представник особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, ОСОБА_6 в судове засідання не з`явилася, подала на адресу суду заяву, в якій просить розглянути клопотання у її та особи відсутність, клопотання підтримує, просить його задовольнити.

Заінтересовані особи ОСОБА_3 та ОСОБА_4 в судове засідання не з`явилися, подали на адресу суду заяви, в яких просять розглянути справу у їх відсутність, просять задовольнити вимоги заявника.

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування виконавчого комітету Ладижинської міської ради Вінницької області в судове засідання не з`явився, подав на адресу суду клопотання, в якому просить слухати справу у його відсутність, не заперечує проти задоволення вимог заявника.

Судом на підставі частини другоїстатті 247 Цивільного процесуального кодексу України(даліЦПК), у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи та подане клопотання щодо призначення судово-психіатричної експертизи, суд вважає, що по справі необхідно призначити судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_2 з огляду на наступне.

Відповідно до ч.1 ст.298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно з п.2 ч.1 ст. 105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї зі сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Для проведення експертизи в розпорядження експертів слід надати цивільну справу.

Проведення даної експертизи слід доручити експертам Вінницької Філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

Оскільки для проведення судово-психіатричної експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

Керуючись ст. ст. 103, 104, 105, 108, п.5 ч.1 ст. 252, п.9 ч.1 ст. 253, 260, 261, 298, 353 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Призначити у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Орган опіки та піклування Виконавчого комітету Ладижинської міської ради Вінницької області, про визнання особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

1) чи страждає психічними захворюваннями ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , якщо так, то якими?

2) чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внаслідок своєї хвороби розуміти значення своїх дій та керувати ними?

3) чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіки?

Проведення експертизи доручити експертам Вінницької Філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (вул. Пирогова,109, м. Вінниця).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384,385 КК України.

Строк проведення судово-психіатричної експертизи визначити в один місяць з часу отримання експертом ухвали суду від 29.03.2024.

Для проведення експертизи надати в розпорядження експертів:

- цивільну справу №135/159/24 (провадження №2-о/135/18/24) за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Орган опіки та піклування Виконавчого комітету Ладижинської міської ради Вінницької області, про визнання особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна.

Роз`яснити ОСОБА_1 положення ст.109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Вінницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя

Присяжні

Дата ухвалення рішення29.03.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118094494
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —135/159/24

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Волошина Т. В.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Волошина Т. В.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Волошина Т. В.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Волошина Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні