Ухвала
від 03.04.2024 по справі 138/889/24
МОГИЛІВ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 138/889/24

Провадження №2-о/138/53/24

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження у справі

03.04.2024 p. м. Могилів-Подільський

Суддя Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області Холодова Т.Ю., ознайомившись із заявою та доданими до неї документами ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки та піклування Могилів-Подільської міської ради про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до Могилів-Подільського міськрайонного суду з вказаною вище заявою в порядку окремого провадження. В поданій заяві заявник просить визнати недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заява подана з додержанням вимог ст. 318 ЦПК України, справа підсудна Могилів-Подільському міськрайонному суду Вінницької області.

Підстави для залишення заяви без руху, її повернення, відмови у відкритті провадження відсутні, тому заяву слід прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

Крім того, відповідно до ч. 1 ст. 294 ЦПК України під час розгляду справ окремого провадження суд зобов`язаний роз`яснити учасникам справи їхні права та обов`язки, сприяти у здійсненні та охороні гарантованих Конституцією і законами України прав, свобод чи інтересів фізичних або юридичних осіб, вживати заходів щодо всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи.

Згідно з ч. 1 ст. 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Відповідно до ст. 293 ЦПК України у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Згідно з вимогами п. 24 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають такі категорії фізичних осіб: особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб.

Враховуючи те, що розгляд справи про визнання фізичної особи недієздатною проводиться за участю особи, стосовно якої розглядається справа та обов`язковою участю адвоката такої особи, а також відсутність у матеріалах справи відомостей про наявність у ОСОБА_2 адвоката, залученого на договірній основі, з метою забезпечення дотримання процесуальних прав та забезпечення процесуальних гарантій особи про визнання її недієздатною, суд вважає за необхідне залучити ОСОБА_2 до участі у справі в якості заінтересованої особи, а також адвоката для представництва її інтересів, якого залучити через Томашпільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Крім того, в прохальній частині заяви заявник просить витребувати від органу опіки та піклування Могилів-Подільської міської ради Вінницької області висновок щодо доцільності призначення заявника опікуном ОСОБА_2 .

Вирішуючи заявлене клопотання приходжу до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 84, ч. 2 ст. 83 ЦПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом разом з поданням позовної заяви. При цьому, згідно з п. 4 ч. 2 ст. 84 ЦПК України у клопотанні повинні бути зазначені вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 Цивільного кодексу України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

При цьому відповідно до ч.ч. 3 ст. 63 ЦК України фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

Отже призначення опікуна у разі визнання особи недієздатною є обов`язком суду за умови наявності відповідного подання органу опіки та піклування, оскільки в такому випадку у повному обсязі досягається мета цивільного судочинства захист порушених, невизнаних, або оспорюваних прав особи, а в даному конкретному випадку - забезпечення повноцінного здійснення своїх прав недієздатною особою.

Отже, зверненню до суду з заявою про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна має передувати виважена та ґрунтовна підготовка, збір необхідної доказової бази.

Разом з тим, в заяві заявник зазначає, що звернувся до органу опіки та піклування Могилів-Подільської міської ради з заявою про призначення його опікуном ОСОБА_2 . Комісією було проведено обстеження матеріально-побутових умов проживання матері заявника та зазначено, що офіційний висновок про доцільність призначення заявника опікуном буде надано до суду.

Однак про докази, які б свідчили про звернення заявника до органу опіки та піклування Могилів-Подільської міської ради з заявою про доцільність призначення його опікуном ОСОБА_2 заявником в заяві не зазначено. Також, зі змісту заяви не вбачається, що на день звернення з заявою до суду органом опіки та піклування приймався висновок за заявою ОСОБА_1 .

Вказане свідчить про відсутність підстав стверджувати, що заявником вжито всі заходи для отримання такого доказу самостійно та здійснена ґрунтовна самостійна підготовка для звернення до суду, а також про наявність такого доказу.

Отже, позивачем не надано доказів, які б свідчили про те, що орган опіки та піклування Могилів-Подільської міської ради виносив висновок щодо доцільності призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 , а заявником здійснено всі заходи для його отримання, а тому немає підстав для задоволення клопотання про витребування судом такого доказу.

При цьому, за наявності підстав, подати таке подання суду є обов`язком органу опіки та піклування.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 83, 84, 260-261, 293-294, 299 ч. 1 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у цивільній справі.

Залучити ОСОБА_2 в якості заінтересованої особи.

Розгляд цивільної справи за заявою ОСОБА_1 (( АДРЕСА_1 ), заінтересовані особи орган опіки та піклування Могилів-Подільської міської ради (площа Шевченка, 6/16, м. Могилів-Подільський, Вінницька область), ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ) про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна.

Призначити судове засідання у справі в залі судових засідань Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області за адресою: вул. Сагайдачного, 1/30, м. Могилів-Подільський Вінницької області на 02 травня 2024 року на 10 год. 00 хв.

Про час та місце розгляду справи повідомити учасників судового розгляду.

Направити заявнику копію ухвали про відкриття провадження у справі, а заінтересованим особам - копію ухвали про відкриття провадження у справі разом з копією заяви та копіями доданих до неї документів.

Призначити для представництва інтересів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_2 , відносно якої розглядається цивільна справа про визнання її недієздатною та призначення опікуна, адвоката для участі в судових засіданнях у Могилів-Подільському міськрайонному суді Вінницької області в цивільній справі №138/889/24.

Виконання ухвали в частині призначення адвоката доручити Томашпільському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (площа Тараса Шевченка, 6, смт Томашпіль, Вінницька область, 24200, адреса електронної пошти: ІНФОРМАЦІЯ_2 ).

В задоволенні клопотання про витребування доказів - відмовити.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на сторінці на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: https://court.gov.ua/sud0215/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя: Т.Ю. Холодова

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118094539
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —138/889/24

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні