Рішення
від 07.03.2024 по справі 477/3222/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД

Миколаївської області

Справа №477/3222/23

Провадження №2/477/291/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 березня 2024 року Жовтневий районний суд Миколаївської області у складі: головуючого - судді Козаченка Р.В.,

із секретарем судових засідань Клюсевич-Шараповою Н.М.,

без участі сторін,

розглянувши в м. Миколаєві в загальному порядку у підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Первомайської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

У листопаді 2023 року позивачка звернулася до суду із зазначеним позовом, в якому просила надати їй додатковий строк для прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування своїх вимог вказувала, що після смерті матері відкрилася спадщина, в тому числі й на нерухоме майно у виді квартири, розташованої в смт Первомайське Миколаївського району Миколаївської області.

Вчасно не звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини за заповітом, оскільки через повномасштабне вторгненням збройних формувань російської федерації на територію України, яке потягло введення воєнного стану в Україні, бойові дії в межах території Миколаївської області та постійні ракетно-артилерійські обстріли населених пунктів області, вона вимушена була виїхати з постійного місця проживання.

Вказувала, що з цих підстав пропустила строк для прийняття спадщини з поважних причин, тому просила суд надати їй додатковий строк для прийняття спадщини.

В судове засідання сторони не з`явилися, про час та місце розгляду були повідомлені належним чином; представниця позивачки подала заяву з проханням здійснити розгляд справи без їх участі і задовольнити позов; представник відповідача також подав заяви з проханням розглянути справу без його участі і в заявах вказав, що визнає позов та не заперечує проти його задоволення.

Суд, вважаючи за можливе здійснити розгляд справи за відсутності сторін в підготовчому судовому засіданні за положеннями ст. 200 ЦПК України, дослідивши докази, прийшов до наступного висновку.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 і після її смерті відкрилася спадщина на рухоме та нерухоме майно, зокрема й на квартиру в смт Первомайське Миколаївського району Миколаївської області.

Часом відкриття спадщини є час смерті спадкодавця.

Відповідно до ч.ч.1-4 ст. 1268, ч.1 ст. 1269, ч. 1 ст. 1270 ЦК України вказують на те, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину шляхом подання відповідної заяви до нотаріальної контори за місцем її відкриття на протязі шести місяців з часу відкриття спадщини або шляхом проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1273 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу. Заява про відмову від прийняття спадщини подається до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини.

Позивачка відповідно до ст. 1233 ЦК України має право на спадкування за заповітом першої черги спадкування.

Згідно із зазначеними вище положення закону вона повинна була на протязі шести місяців після її смерті подати до нотаріальної контори або приватного нотаріуса заяву про прийняття спадщини, однак не вчинила цього.

На підставі ч. 3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до загально відомого факту, 24 лютого 2022 року почалося повномасштабне вторгнення збройних формувань російської федерацію на територію України, що потягло введення воєнного стану в Україні, спричинило бойові дії в межах території Миколаївської області й інших областей та постійні ракетно-артилерійські обстріли населених пунктів, тому її життя суттєво ускладнилося і вона виїхала в іншу місцевість.

Виходячи з цих обставин, з врахуванням визнання позову відповідачем, суд приходить до висновку, що позивачка пропустила строк для прийняття спадщини з поважних причин, тому вважає необхідним визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини строком у три місяця.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 200, 258, 259, 263-265 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 - задовольнити.

Надати ОСОБА_1 додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті матері ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном у три місяця з дня набрання законної сили цього рішення суду.

Рішення може бути оскаржене до Миколаївського апеляційного суду через Жовтневий районний суд Миколаївської області на протязі 30 днів з дня проголошення.

Суддя Р.В. Козаченко

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118095383
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —477/3222/23

Рішення від 07.03.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні