Ухвала
від 02.04.2024 по справі 522/4471/24-е
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/4471/24-Е

Провадження № 2/522/4020/24

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

02 квітня 2024 року м. Одеса

Суддя Приморського районного суду міста Одеси Павлик І.А., розглянувши матеріали справи запозовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Феміда та Немезіда» про розірвання договору купівлі-продажу нерухомого майна,

ВСТАНОВИВ:

26.03.2024 до Приморського районного суду м. Одеси надійшов позов ОСОБА_1 до ТОВ«Феміда та Немезіда» про розірвання договору купівлі-продажу нерухомого майна.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 ЦПК України позови до позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

27.03.2024 судом відповідно до приписів ч. 6 ст.187ЦПК України здійснено до Єдиного державного демографічного реєстру запит щодо зареєстрованого місцезнаходження відповідача.

27.03.2024 судом отримано відповідь з Єдиного державного демографічного реєстру №511815, з якої вбачається, що зареєстрованим місцезнаходженням ТОВ «Феміда та Немезіда» є: АДРЕСА_1 .

Розглянувши позовну заяву та додані до неї документи, суд дійшов висновку про необхідність залишення її без руху, з огляду на наступне.

Відповідно до положень ч. 7 ст.43ЦПК України у разі подання до суду документів в електронній формі учасник справи зобов`язаний надати доказ надсилання таких матеріалів іншим учасникам справи.

Такі документи в електронній формі направляються з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а у разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення.

Якщо інший учасник справи відповідно дочастини шостоїстатті 14 цього Кодексу зобов`язаний зареєструвати електронний кабінет, але не зареєстрував його, учасник справи, який подає документи до суду в електронній формі з використанням електронного кабінету, звільняється від обов`язку надсилання копій документів такому учаснику справи.

Згідно зі ст. 177 ЦПК України позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

У разі подання до суду позовної заяви та документів, що додаються до неї, в електронній формі через електронний кабінет позивач зобов`язаний додати до позовної заяви доказ надсилання іншим учасникам справи копій поданих до суду документів з урахуванням положеньстатті 43цього Кодексу.

До позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

До заяви про визнання акта чи договору недійсним додається також копія (або оригінал) оспорюваного акта чи договору або засвідчений витяг з нього, а у разі відсутності акта чи договору у позивача - клопотання про його витребовування.

Згідно з пунктом 29 Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів) у разі подання до суду документів в електронній формі учасник зобов`язаний у випадках,визначених процесуальнимзаконодавством, надатидоказ надсиланняіншим учасникамсправи копійподаних досуду документів.У випадку,коли іншийучасник справивідповідно довнесених ідентифікаційнихданих пронього маєзареєстрований Електроннийкабінет,функціонал Електронногосуду вавтоматичному режимінадає судута учасникусправи доказнадсилання доЕлектронних кабінетівінших учасниківсправи поданихдо судудокументів. В іншому випадку засобами Електронного суду користувача інформують про відсутність в іншого учасника справи зареєстрованого Електронного кабінету.

Водночас, матеріали справи, що надійшли до суду через систему "Електронний суд", не містять доказів надсилання до електронного кабінету відповідача копії позовної заяви з додатками чи у разі відсутності у нього електронного кабінету у паперовій формі листом з описом вкладення.

Згідно ч. 1 ст. 3 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Положеннями ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» установлено, що з 1 січня 2024 року прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 3 028,00 грн.

Згідно зі ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання позовної заяви немайнового характеру фізичною особою або фізичною особою-підприємцем ставка судового збору становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 1 211,20 грн.

При поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі - застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору (ч. 3 ст. 4 Закону України «Про судовий збір»).

Однак ОСОБА_1 до позовної заяви не додано доказів сплати судового збору у встановленому законом розмірі.

Крім того, з позовної заяви слідує, що предметом позову є визнання договору недійсним, проте у резолютивній частині позову позивач просить суд розірвати договір купівлі-продажу нерухомого майна.

Відповідно до ч.ч. 1-3 ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175 і177 цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає, щопозовна заява не відповідає вимогам ст.ст. 175, 177ЦПК України та підлягає залишенню без руху з наданням позивачу строку для усунення зазначених недоліків.

Для усунення недоліків позовної заяви позивачу слід сплатити судовий збір у сумі 968, 96 грн (1211,20 грн х 0,8), надати докази направлення позовної заяви з додатками відповідачу та визначитись з предметом позову.

Заяву про усунення недоліків необхідно надати до Приморського районного суду м. Одеси.

Керуючись ст.ст. 177, 185, 258, 260, 261 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Феміда та Немезіда» про розірвання договору купівлі-продажу нерухомого майна.

Встановити позивачу для усунення зазначених недоліків десятиденний строк з дня отримання копії ухвали суду про залишення заяви без руху.

Копію ухвали про залишення позовної заяви без руху надіслати позивачу.

У разі не усунення зазначених недоліків у встановлений строк, позовна заява вважатиметься неподаною та буде повернута заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню не підлягає.

Суддя І.А. Павлик

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118095932
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —522/4471/24-е

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Павлик І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні