Ухвала
від 03.04.2024 по справі 511/1329/24
РОЗДІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=

Роздільнянський районний суд Одеської області

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 511/1329/24

Номер провадження: 2-о/511/52/24

"03" квітня 2024 р. суддя Роздільнянського районного суду Одеської області Ільяшук А. В. ,ознайомившисьз матеріаламизаяви Степанівськоїсільської радиРоздільнянського районуОдеської області,заінтересована особа: НОМЕР_1 прикордонний загін Державної прикордонної служби України, про передачу безхазяйного нерухомого майна у комунальну власність територіальній громаді, -

ВСТАНОВИВ:

На адресу Роздільнянського районного суду Одеської області надійшла вищевказана заява, згідно якої заявник просить передати у комунальну власність Степанівській сільській територіальній громаді Роздільнянського району Одеської області в особі Степанівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області безхазяйне нерухоме майно, а саме: адміністративна будівля (А), топочна (Б), навіс (В), погріб (Г), склад (Д), склад (Е), навіс (Ж), навіс (З), мостіння (І), ганок (ІІ, ІІІ), огорожа, хвіртка (№ 1 2), загальною площею під забудовою 372,10 м2, під основою будівлею 253,70 м2, під погосподарськими, допоміжними будівлями та спорудами 118,40 м2, розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

Розгляд судом справ про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність, здійснюється в порядку окремого провадження, передбаченого главою 8 ЦПК України.

Так, частина 1 статті 331 ЦПК України визначає, що суд відмовляє в прийнятті заяви про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність територіальної громади, якщо вона не взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію права на нерухоме майно, або якщо заяву подано до закінчення одного року з дня взяття її на облік.

Статтею 335 ЦК України визначено, що безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий. Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації. Тільки після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

Отже, ЦК України передбачена можливість звернення до суду із заявою про передачу у комунальну власність лише нерухомих речей та лише у випадку вчинення всіх, передбачених законодавством дій.

Аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного Судувід 7червня 2023року усправі № 314/552/22.

Як встановлено з матеріалів справи та заяви, за заявою голови Степанівської сільської ради Бараненко Наталії взято на облік наступне безхазяйне нерухоме майно, а саме: адміністративна будівля площею 227,9 м2, господарські будівлі площею 12,0 та 40,8 м2, підвал площею 13,43 м2, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Разом з цим, заявник просить за вказаною адресою передати йому безхазяйне нерухоме майно загальною площею під забудовою 372,10 м2, під основою будівлею 253,70 м2, під погосподарськими, допоміжними будівлями та спорудами 118,40 м2, розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

На підставі встановлених обставин, а також у зв`язку з тим, що матеріали заяви не містять відомостей про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна загальною площею під забудовою 372,10 м2, суд прийшов до висновку про відмову у прийнятті заяви.

Керуючись статтями 260, 331, 353 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити в прийнятті заяви Степанівської сільськоїради Роздільнянськогорайону Одеськоїобласті,заінтересована особа: НОМЕР_1 прикордонний загін Державної прикордонної служби України, про передачу безхазяйного нерухомого майна у комунальну власність територіальній громаді.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Одеського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 15-ти денний строк з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена в день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

ССуддя: А. В. Ільяшук

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118096082
СудочинствоЦивільне
Сутьпередачу безхазяйного нерухомого майна у комунальну власність територіальній громаді

Судовий реєстр по справі —511/1329/24

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Ільяшук А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні