Рішення
від 01.04.2024 по справі 202/21200/23
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/21200/23

Провадження № 2/202/2391/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 квітня 2024 року Індустріальний районний суд м. Дніпропетровськ в складі головуючого судді Бєльченко Л.А., за участю секретаря судового засідання Ульянченко А.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпрі в загальному провадженні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Новогродівської міської ради про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

17.11.2023 року позивач звернулася до Індустріального районного суду м.Дніпропетровська з позовом до відповідача, в котрому просила визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , у три місяці.

В обґрунтування позову ОСОБА_1 зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її рідна тітка по материнській лінії - ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилась спадщина на все належне їй майно, в тому числі на квартиру по АДРЕСА_1 .

29.10.2012 року ОСОБА_2 було складено заповіт, посвідчений державним нотаріусом Новогродівської державної нотаріальної контори Донецької області за реєстровим номером 2299, за яким все належне спадкодавцю майно вона заповіла їй, ОСОБА_1 .

Позивач зазначила, що вона є єдиною спадкоємицею померлої, інших спадкоємців за заповітом чи за законом немає. Маючи намір прийняти спадщину, 03.10.2023 року вона звернулась до Новогродівської державної нотаріальної контори (нотаріус Коліушко Людмила Геннадіївна). Проте, постановою державного нотаріуса від 04.10.2023 року їй було відмовлено у вчиненні цієї нотаріальної дії з підстав пропуску терміну для подачі заяви про прийняття спадщини.

У встановлений законом шестимісячний строк вона не звернулася до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, у зв`язку з наступним.

У зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, на підставі розпорядження міського голови від 06.04.2022 № 50-р з 07.04.2022 року, вона у складі керівників та працівників структурних підрозділів Новогродівської міської ради була направлена до міста Калуш Івано-Франківської області. Відповідно до тимчасового посвідчення від 15.04.2022 № 9374 була зареєстрована як внутрішньо переміщена особа, що проживає на території міста Калуш. Повернулась до міста Новогродівки в листопаді 2022 року. На момент смерті ОСОБА_2 спільно з нею не проживала та не мала спільного побуту. Нотаріус про заповіт їй не повідомляв. Про факт існування заповіту, складеного на її користь, вона дізналася лише у серпні 2023 року від свого батька, ОСОБА_3 . Саме він передав їй оригінал заповіту, котрий знайшов в квартирі, де проживала померла. Комплект запасних ключів від своєї квартири, ОСОБА_2 власноруч передала її батькам ще на початку війни. До того ж, зазначена спадщина знаходиться на території Новогродівської міської громади, яку відповідно до наказу Мінреінтеграції від 22.12.2022 року №309 (зі змінами) включено до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, а саме територій можливих бойових дій (які межують з територіями активних бойових дій).

Так, у 2022 році, з моменту оголошення воєнного стану в Україні, в місті були відключені реєстри нотаріальних дій та не працював нотаріус. В новинах вона бачила інформацію, що всі строки для прийняття спадщини продовжуються в зв`язку з дією воєнного стану. Тому вважала, що строки подовжені до закінчення воєнного стану. Просила визначити додатковий строк для прийняття спадщини у три місяці.

В судове засідання позивач не з`явилася. Надала суду заяву, в котрій просила провести розгляд справи без її участі. Позовні вимоги підтримує та просить задовольнити. Проти ухвалення заочного рішення не заперечує.

Відповідач в судове засідання двічі поспіль не з?явився, про причини неявки до суду не повідомив, не направив відзив на позовну заяву.

За згодою представника позивача, суд відповідно до вимог ст.280 ЦПК України розглядає справу на підставі наявних доказів, заочно.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 (а.с. 17).

29.10.2012 року ОСОБА_2 було складено заповіт, посвідчений державним нотаріусом Новогродівської державної нотаріальної контори Донецької області за реєстровим номером 2299, за яким все належне спадкодавцю майно вона заповіла ОСОБА_1 (а.с. 8).

Встановлено, що 03.10.2023 року ОСОБА_1 звернулась до Новогродівської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини.

Поставою державного нотаріуса Новогродівської державної нотаріальної контори Коілушко Л.Г. від 24.10.2023 року відмовлено гр. ОСОБА_1 у вчиненні нотаріальної дії видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 у зв`язку з пропуском строку для прийняття спадщини (а.с.7).

Судом встановлено, що у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, на підставі розпорядження міського голови від 06.04.2022 № 50-р з 07.04.2022 року, ОСОБА_1 у складі керівників та працівників структурних підрозділів Новогродівської міської ради була направлена до міста Калуш Івано-Франківської області.

Відповідно до тимчасового посвідчення від 15.04.2022 № 9374 була зареєстрована як внутрішньо переміщена особа, що проживає на території міста Калуш.

Відповідно до частини 1 статті 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Згідно частини 1 статті 1270 ЦК України законодавець встановлює для прийняття спадщини строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Судом встановлено, що в установлений законом шестимісячний строк позивач із заявою про прийняття спадщини до нотаріуса не звернулася.

Згідно ч.3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини.

У пункті 24 (абз.6) постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» зазначено, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця для вчинення цих дій.

Отже, оцінюючи наведені позивачем причини пропуску строку звернення за оформленням спадкових прав, суд вважає їх поважними, оскільки дійсно встановлено, що позивач пропустила встановлений законом шестимісячний строк для прийняття спадщини з поважних причин у зв`язку тим, що через повномасштабне вторгнення військ російської федерації на територію України та на підставі розпорядження міського голови Новогродівської міської ради від 06.04.2022 року № 50-р з 07.04.2022 року ОСОБА_1 у складі керівників та працівників структурних підрозділів Новогродівської міської ради була направлена до міста Калуш Івано-Франківської області. Ппро факт існування заповіту, складеного на її користь, вона дізналась лише у серпні 2023 року.

У зв`язку з наведеним, суд вважає достатнім визначити ОСОБА_1 додатковий строк для прийняття спадщини після смерті померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 у три місяці, задовольнивши таким чином позовні вимоги.

Керуючись ст. ст.4,5,12,13,81,259,263-265, 281-282ЦПК України, суд-

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для прийняття спадщини після смерті померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 у три місяці.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржене до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Бєльченко Л.А.

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118096560
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —202/21200/23

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні