Ухвала
від 03.04.2024 по справі 938/295/24
ВЕРХОВИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 938/295/24

Провадження № 2-о/938/20/24

УХВАЛА

про повернення заяви

03 квітня 2024 року селище Верховина

Cуддя Верховинського районного суду Івано-Франківської області Чекан Н.М. вивчивши матеріали заяви ОСОБА_1 до заінтересованих осіб: орган опіки та піклування Верховинська районна державна адміністрація Івано-Франківської області, ОСОБА_2 про усиновлення дитини та внесення змін в актовий запис про народження дитини,-

ВСТАНОВИВ:

Представник заявника ОСОБА_1 - адвокат Бельмега М.В. звернувся до суду до заінтересованих осіб: орган опіки та піклування Верховинська районна державна адміністрація Івано-Франківської області, ОСОБА_2 з заявою про усиновлення дитини та внесення змін в актовий запис про народження дитини.

Відповідно до ч.3 ст.294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Відповідно до ч.2 ст.175 ЦПК України, (позовна) заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Нормою ч.1 ст.223 Сімейного кодексу України встановлено імперативну вимогу відповідно до якої особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення. Подання такої заяви через представника не допускається.

При вирішенні питання про прийняття заяви до розгляду та відкриття провадження встановлено, що заява ОСОБА_1 про усиновлення дитини, підписана не ним особисто, а його представником - адвокатом Бельмегою М.В., тобто подана до суду через представника.

Згідно п.1 ч.4 ст. 185 ЦПК України, заява повертається у випадку, коли заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має право її підписувати.

За таких обставин, оскільки судом встановлено, що заява про усиновлення дитини підписана не заявником, а його представником, на підставі п.1 ч.4 ст.185 ЦПК України, така заява підлягає поверненню заявнику.

При поданні вказаної заяви до суду сплачено судовий збір в розмірі 605,60 гривень.

Відповідно до положень п.2 ч.1 ст.7 Закону України «Про судовий збір», сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі повернення заяви або скарги.

Таким чином, питання щодо повернення судового збору у зв`язку із поверненням заяви, може бути вирішено судом виключно за заявою особи, яка його сплатила.

На підставі викладеного та керуючись ст. 223 СК України, ст.175, 185, 260, 261, 294, ЦПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 , подану його представником - адвокатом - Бельмегою Мирославом Васильовичем до заінтересованих осіб: орган опіки та піклування: Верховинська районна державна адміністрація Івано-Франківської області, ОСОБА_2 про усиновлення дитини та внесення змін в актовий запис про народження дитини - повернути заявнику.

Роз`яснити заявнику, що повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею, однак може бути оскаржена до Івано-Франківського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду.

Суддя Наталія ЧЕКАН

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118097080
СудочинствоЦивільне
Сутьнародження дитини

Судовий реєстр по справі —938/295/24

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Чекан Н. М.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Чекан Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні