Ухвала
від 02.04.2024 по справі 388/279/24
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 388/279/24

провадження № 2-к/388/1/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.04.2024м. Долинська

Долинський районний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого судді - Степанов С.В.

при секретарі - Лященко Я.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання представника заявника, адвоката Проценко Оксани Миколаївни, яка діє в інтересах ОСОБА_1 , заінтересована особа: Долинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Кропивницькому районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) про визнання рішення іноземного суду, що не підлягає примусовому виконанню, -

ВСТАНОВИВ:

09 лютого 2024 року до Долинського районного суду Кіровоградської області надійшло для розгляду дане клопотання, в якому заявник просить визнати на території України рішення Сімейного суду міста Лімасола Республіка Кіпр від 22 березня 2023 року про розірвання шлюбу між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , який був зареєстрований 09.08.2013 року Маловодянською сільською радою Долинського району Кіровоградської області, актовий запис № 30.

В судове засідання сторона заявника не з`явилась, до суду адвокатом Проценко О.М. було надано клопотання про розгляд справи без їх участі, заявлені вимоги підтримують, просили задовольнити дане клопотання за наявними матеріалами справи.

Представник заінтересованої особи - Долинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Кропивницькому районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) до суду не з`явився, про розгляд справи був повідомлений 07.03.2024 року, про що свідчить розписка про вручення. Заперечень до суду не надавали.

Відповідно до ч. 5 ст. 473 ЦПК України, неявка без поважних причин у судове засідання заінтересованих осіб або їх представників, стосовно яких суду відомо про своєчасне вручення їм повістки про виклик до суду, не є перешкодою для розгляду клопотання, якщо будь-якою із заінтересованих осіб не було порушено питання про перенесення його розгляду.

З матеріалів справи вбачається, що громадянка України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та громадянин Арабської Республіки Єгипет Самаан Міна ОСОБА_3 уклади шлюб 09 серпня 2013 року, зареєстрований Маловодянською сільською радою Долинського району Кіровоградської області, актовий запис № 30.

Шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , що був укладений 09 серпня 2013 року в с.Маловодяне, Долинського району Кіровоградської області, Україна, розірвано відповідно до Рішення Сімейного суду міста Лімасола (Республіка Кіпр) від 22 березня 2023 року, яким оголошено про розірвання шлюбу між сторонами, номер заяви 334/2022, рішення набрало законної сили 10.05.2023 року (а.с.6-10).

Згідно зі ст. 81 Закону України «Про міжнародне приватне право» в Україні можуть бути визнані та виконані рішення іноземних судів у справах, що виникають з цивільних, трудових, сімейних та господарських правовідносин, вироки іноземних судів у кримінальних виробництвах в частині, що стосується відшкодування шкоди та заподіяних збитків, а також рішення іноземних арбітражів та інших органів іноземних держав, до компетенції яких належить розгляд цивільних і господарських справ, що набрали законної сили.

Відповідно до пункту 12 постанови Пленуму Верховного Суду України від 24.12.1999 року № 12 «Про практику розгляду судами клопотань про визнання та виконання рішень іноземних судів та арбітражів і про скасування рішень, винесених в порядку міжнародного комерційного арбітражу на території України» клопотання про визнання і виконання рішень іноземних судів (арбітражів) суд розглядає в певних межах і не може входити в обговорення правильності цих рішень по суті, вносити в останніх будь-які зміни.

У п. 17 вказаної постанови визначено, що не потребують виконання рішення про: визнання прав; оголошення банкрутом; визнання недійсними певних актів; визнання, оспорювання батьківства; позбавлення батьківських прав; розірвання шлюбу; встановлення фактів, що мають юридичне значення; усиновлення; визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою.

Відповідно до ст. 471 ЦПК України рішення іноземного суду, що не підлягає примусовому виконанню, визнається в Україні, якщо його визнання передбачено міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності.

Частиною 6 ст. 473 ЦПК України встановлено, що за наслідками розгляду клопотання, а також заперечення у разі його надходження суд постановляє ухвалу про визнання в Україні рішення іноземного суду та залишення заперечення без задоволення або про відмову у задоволенні клопотання про визнання рішення іноземного суду, що не підлягає примусовому виконанню.

На підставі викладеного, враховуючи, що заінтересованою особою Долинським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Кропивницькому районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) до суду заперечень не було надано та будучи обізнаною про наявність на розгляді в суді зазначеного клопотання, суд вважає, що клопотання представника заявника, адвоката Проценко Оксани Миколаївни, яка діє в інтересах ОСОБА_1 про визнання рішення іноземного суду, що не підлягає примусовому виконанню, підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 471-473 ЦПК України, суд -,

У Х В А Л И В:

Клопотання представника заявника, адвоката Проценко Оксани Миколаївни, яка діє в інтересах ОСОБА_1 , заінтересована особа: Долинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Кропивницькому районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) про визнання рішення іноземного суду, що не підлягає примусовому виконанню - задовольнити.

Визнати на території України рішення Сімейного суду міста Лімасола Республіка Кіпр від 22 березня 2023 року, яке набрало законної сили 10.05.2023 року про розірвання шлюбу між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , який був зареєстрований 09.08.2013 року Маловодянською сільською радою Долинського району Кіровоградської області, актовий запис № 30.

Ухвала може бути оскаржена до Кропивницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення та на підставі статті 354 ЦПК України.

Суддя С.В. Степанов

СудДолинський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118097427
СудочинствоЦивільне
КатегоріяВиконання судових доручень іноземних судів

Судовий реєстр по справі —388/279/24

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Степанов С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні