Рішення
від 19.03.2024 по справі 405/4835/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/4835/23

2/405/776/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

заочне

19 березня 2024 року м. Кропивницький

Ленінський районний суд м. Кіровограда у складі:

головуючого-судді Драного В.В.

за участю секретаря Дятел О.В.

представника позивача ОСОБА_1

третьої особи ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом Органу опіки і піклування Кропивницької міської ради до ОСОБА_3 , третя особа: ОСОБА_2 , про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач Орган опіки та піклування Кропивницької міської ради, в інтересах дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , звернувся до суду з позовом до відповідача ОСОБА_3 в якому просив: позбавити батьківських прав ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 відносно дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; дитину передати на опікування органу опіки та піклування Кропивницької міської ради; стягнути з ОСОБА_3 аліменти у розмірі 1/4 частини заробітку (доходу), але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на утримання дитини, починаючи від дня пред`явлення позову і до повноліття дитини, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_3 ; стягнути з відповідача судові витрати. В обґрунтування позову зазначив, що під час проживання з матір`ю без реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 , дитина систематично не відвідувала заняття без поважних причин, відповідач на зауваження педагогів не реагувала, не вживала заходів спрямованих на отримання донькою освіти. Працівники управління з питань захисту прав дітей Кропивницької міської ради письмово попереджали ОСОБА_3 про відповідальність за ухилення від виконання батьківських обов`язків. Однак проведені заходи виховного характеру не дали позитивних результатів. 29.03.2023 року було виявлено малолітню Каблучну Крістіну, яка без супроводу дорослих перебувала на вулиці зі сторонніми особами. Дитину передано бабусі ОСОБА_2 . Як дитина стала проживати з бабусею, мати не цікавиться донькою. Відповідача було притягнуто до адміністративної відповідальності за ст.184 КУпАП, за неналежне виконання батьківських обов`язків. ОСОБА_3 неодноразово проходила лікування у КНП «Обласна клінічна психіатрична лікарня Кіровоградської обласної ради». Малолітня ОСОБА_5 повідомила, що бажає проживати з бабусею, яка здійснює її виховання та утримання. В зв`язку з чим, позивач вважає доцільним позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 відносно її доньки.

Ухвалою Ленінського районного суду м. Кіровограда від 14.07.2023 року прийнято позовну заяву та відкрито провадження у вказаній справі за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче судове засідання.

Копія ухвали про відкриття провадження та призначення справи до розгляду, з копією позовної заяви та доданими до неї документами були направлені за останнім відомим місцем проживання відповідача зареєстрованим у встановленому законом порядку.

Ухвалою суду від 27.09.2023 року підготовче провадження у справі закрито, призначено справу до судового розгляду по суті.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав, пославшись на викладене у позові, просив задовольнити позовні вимоги в повному обсязі, проти ухвалення заочного рішення не заперечував.

Третя особа у судовому засіданні позовні вимоги підтримала, просила позов задовольнити в повному обсязі. Підтримала викладене у письмових пояснення, які вона подала до суду 18.03.2024 року за вх. № 6825, в яких зокрема вказала, що мати дівчинки тривалий час ухиляється від виконання батьківських обов`язків, не здійснює виховання та утримання дитини, зловживає алкоголем, веде асоціальний спосіб життя. ОСОБА_2 тривалий час самостійно забезпечує онуку, контролюю її навчання. Онука категорично не бажає повертатись до матері, яка часто залишала її саму в квартирі, не дбала про дитину.

Відповідач ОСОБА_3 у судове засідання не з`явилась, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялась відповідно до вимог ст. ст. 128-131 ЦПК України. Заяв, клопотань до суду від відповідача не надходило, правом подання відзиву на позовну заяву не скористалась.

Згідно ч.1 ст. 223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті.

За таких обставин, зі згоди позивача, суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи відповідно до ст. 280 ЦПК України на підставі наявних у справі доказів.

Заслухавши пояснення учасників справи, дослідивши матеріали справи, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Дитина має бути забезпечена можливістю здійснення її прав, установлених Конституцією України, Конвенцією про права дитини, іншими міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, згідно положень ст. 7 СК України.

Відповідно до ст. 150 СК України батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини. Батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Батьки зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя. Батьки зобов`язані поважати дитину. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов`язку батьківського піклування щодо неї.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 , є матір`ю ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого Центральним відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Кіровоградського МУЮ, актовий запис № 184 (а.с.5)

Відповідно подання КЗ «Ліцей «Вікторія -П» Кропивницької міської ради» за № 68 від 30.01.2023 року адміністрація закладу звернулась до управління з питань захисту прав дітей Кропивницької міської ради за допомогою вирішення ситуації, що склалась стосовно учениці 2 класу закладу ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Вказано, що з 23.01.2023 року ОСОБА_6 не приступила до навчання, мати на повідомлення та дзвінки не реагує, дитина має багато пропусків без поважних причин, мати безвідповідально ставиться до своїх батьківських обов`язків (а.с. 9).

11.04.2023 року за № 121 адміністрація КЗ «Навчально-виховне об`єднання № 32 «СЗШ» І-ІІІ ступенів, позашкільний центр «Школа мистецтв» Кропивницької міської ради Кіровоградської області» звернулась з поданням до управління з питань захисту прав дітей Кропивницької міської ради з проханням, через невиконання ОСОБА_3 батьківських прав щодо ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , порушити питання щодо позбавлення ОСОБА_3 батьківських прав та встановлення опіки над дитиною на користь бабусі ОСОБА_2 (а.с. 10).

Згідно довідки сімейного лікаря Первозванівської лікарської амбулаторії загальної практики сімейної медицини ОСОБА_7 від 19.05.2023 року ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 перебуває на обслуговуванні Первозванівської ЛА ЗПСМ у сімейного лікаря ОСОБА_7 . За весь час за станом здоров`я дівчинки піклувалась бабуся, мама жодного разу в амбулаторію не з`явилась (а.с. 16).

Постановою Кіровського районного суду м. Кіровограда від 24.05.2022 року ОСОБА_3 визнано винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбачено ч. 1 за ст.184 КУпАП, і накладено на неї стягнення у виді попередження (а.с. 17).

30.01.2023 року ОСОБА_3 надала Управлінню з питань захисту прав дітей Кропивницької міської ради письмові пояснення, в яких вказала, що належним чином доглядає за дитиною, саму без нагляду не залишає, алкогольні напої наразі не вживає (а.с. 12).

З листа КНП генерального директора «Обласна клінічна психіатрична лікарня Кіровоградської обласної ради» Присяжного Олександра від 28.04.2023 року вбачається, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , неодноразово проходила стаціонарне лікування в умовах їхнього закладу, остання госпіталізація 29.03.2023 року, була доставлена каретою швидкої допомоги (а.с. 18).

У повідомленні начальника Кропивницького районного управління поліції ГУНП в Кіровоградській області Гудіми А. від 17.05.2023 року до управління з питань захисту прав дітей Кропивницької міської ради, зазначено, що 29.03.2023 року о 17.30 до управління надійшло повідомлення про те, що за адресою: АДРЕСА_2 , в кафе, яке знаходиться в ринку Босфор, ходить дівчина у нетверезому стані, з дитиною віком приблизно 5-6 років, дівчина неадекватно себе поводить, говорить незрозумілі речі. Прибувши на місце події мати дівчинки не виявлено, дитина повідомила, що в неї є бабуся, до якої її було доставлено. В ході проведення перевірки встановлено, що ОСОБА_3 на час виклику поліції перебувала у нетверезому стані з малолітньою донькою ОСОБА_8 . ОСОБА_3 доставлено каретою швидкої допомоги у відділення № НОМЕР_2 КНП «Обласна клінічна психіатрична лікарня Кіровоградської обласної ради». На даний час опитати ОСОБА_3 не представляється можливим, за вказаною адресою не проживає, телефон вимкнено, до батьків не з`являється, донькою не цікавиться. В разі встановлення місця знаходження, ОСОБА_3 буде притягнуто до відповідальності за неналежне виконання батьківських обов`язків (а.с. 13).

Згідно ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він, серед іншого, ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

У пункті 16 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» № 3 від 30 березня 2007 року роз`яснено судам, що ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкується з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Відповідно до ст. 165 СК України право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Згідно ч. 1 ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства» на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці. Виховання дитини має спрямовуватися на розвиток її особистості, поваги до прав, свобод людини і громадянина, мови, національних історичних і культурних цінностей українського та інших народів, підготовку дитини до свідомого життя у суспільстві в дусі взаєморозуміння, миру, милосердя, забезпечення рівноправності всіх членів суспільства, злагоди та дружби між народами, етнічними, національними, релігійними групами.

Згідно висновку № 3852/19 від 16.06.2023 року орган опіки і піклування Кропивницької міської ради, враховуючи рішення комісії з питань захисту прав дитини від 24.05.2023 року вважає доцільним позбавлення ОСОБА_3 батьківських прав по відношенню до її дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ( а.с. 19, 20-21).

Згідно вимог ст.ст. 76, 77, 79, 80 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Таким чином, в судовому засіданні достовірно встановлено, що відповідач ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини, не здійснює належного догляду за дитиною, неспроможна забезпечити необхідних умов для нормального життя та розвитку своєї дочки. Відповідачем не надано доказів про неможливість виконання батьківських обов`язків з незалежних від неї причин, тому в інтересах дитини суд вважає можливим позбавити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 відносно дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ч. ч. 2, 3 ст. 166 СК України, особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини, при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину.

Відповідно до вимог статей 180, 182, 183 СК України, батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину визначається судом.

Згідно з ч. 3 ст. 181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Відповідно до ст. 191 СК України аліменти присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

Враховуючи те, що позбавлення батьківських прав не позбавляє відповідача обов`язку утримувати свою дитину, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача аліменти на утримання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь тих осіб або установ, яким буде передана дитина, у розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 11.07.2023 року і до досягнення ОСОБА_4 повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішень у справах про стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України судовий збір на дві позовні вимоги в сумі (2684,00?2) 5 368,00 грн. підлягає стягненню з відповідача в дохід держави.

Керуючись ст. ст. 19, 81, 141, 258, 259, 263-265, 280 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов Органу опіки і піклування Кропивницької міської ради (25006, м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 41, ЄДРПОУ 04055251) до ОСОБА_3 (остання відома адреса: АДРЕСА_3 ), третя особа: ОСОБА_2 ( АДРЕСА_4 ) про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів - задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 відносно дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Дитину ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , передати на опікування органу опіки та піклування Кропивницької міської ради.

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 (остання відома адреса: АДРЕСА_3 ) на користь тих осіб або установ, яким буде передана дитина, аліменти на утримання дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 11.07.2023 року і до досягнення ОСОБА_4 повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 (остання відома адреса: АДРЕСА_3 ) в дохід держави судовий збір в розмірі 5 368,00 грн.

Допустити негайне виконання рішення в частині стягнення аліментів в межах суми платежу за один місяць.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення може бути оскаржене позивачем в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі оголошення лише вступної та резолютивної частини судового рішення, або у разі розгляду справи без повідомлення учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

В порядку статті 289 ЦПК України заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повне судове рішення складено 29.03.2023 року.

СуддяЛенінського районного суду

м. Кіровограда В.В. Драний

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118097479
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —405/4835/23

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Драний В. В.

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Драний В. В.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Драний В. В.

Ухвала від 14.07.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Драний В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні