Ухвала
від 03.04.2024 по справі 233/827/24
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

233 Справа № 233/827/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про призначення судово-психіатричної експертизи

03 квітня 2024 року

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючої судді Левчук О.О.,

присяжних Душебо О.А., Ракітянської О.В.,

за участю секретаря судового засідання Стогнушенко В.О.,

адвоката Полюхович Д.С. Юсєєва Т.С.

представника заінтересованої особи Кулікової Н.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції цивільну справу окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Костянтинівської міської ради - виконавчого комітету Костянтинівської міської ради, про визнання фізичної особи недієздатною і встановлення опіки, -

ВСТАНОВИВ:

09.02.2024 року ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про визнання недієздатним свого сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає разом з батьками в АДРЕСА_1 , та встановлення опіки над ним.

В заяві зазначив, що він є батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Його син є особою з інвалідністю першої групи з дитинства по психічному захворюванню. З 2010 року перебуває під наглядом дитячого психіатра з діагнозом: Легка розумова відсталість. Алалія. До 18-річного віку ОСОБА_2 , мав статус дитини з інвалідністю. З 2011 року навчався в спецкласі для дітей з вираженою інтелектуальною недостатністю. Навчальний матеріал не засвоював. В дитячому колективі був відокремлений, ігри мали стереотипний характер. Відзначалися без причини істеричні реакції, афективні спалахи. Неодноразово лікувався у умовах стаціонару Обласної клінічної психіатричної лікарні м.Слов`янська, через істеричні реакції, агресію, відсутність мови. Постійно приймає підтримуюче лікування, але позитивна динаміка слабка. ОСОБА_2 08.02.2024 року був оглянутий комісією ЛКК психіатричного диспансеру №2 у м.Костянтинівка, яка визначила, що за станом здоров`я він має потребу визнання його недієздатним та встановлення над ним опіки. Бажаючи встановити опіку над сином, заявник просить суд визнати ОСОБА_2 недієздатним.

Суд, вислухавши пояснення сторін, вивчивши матеріали справи, приходить до наступного.

Згідно ст.105ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: 1) характер і ступінь ушкодження здоров`я; 2) психічний стан особи; 3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Відповідно до ч.1 ст.298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я.

Для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

Відповідно до ст.21Закону України«Про психіатричнудопомогу» судово-психіатрична експертиза в адміністративних, цивільних справах, у кримінальному провадженні призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом, як це передбачено ч.4-6 ст.103 ЦПК України.

Відповідно до ст.7Закону України«Про судовуекспертизу» виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз. Тому проведення відповідної судово-психіатричної експертизи може бути доручено експертам Дніпровської філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

Відповідно п.5 ч.1 ст.252ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

Відповідно до п.9 ч.1 ст.253ЦПК України провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Для вирішення справи по суті необхідно призначити та провести судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_2 .

Оскільки по справі призначається експертиза, то відповідно до п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України, суд з власної ініціативи зупиняє провадження по справі.

Керуючись ст.ст.103-105, ст.252, ст.298 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Призначити судово-психіатричну експертизу у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Костянтинівської міської ради - виконавчого комітету Костянтинівської міської ради, про визнання фізичної особи недієздатною і встановлення опіки, на вирішення експерта поставити наступні питання:

1. Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , психічним захворюванням, якщо страждає, то чи може він розуміти значення своїх дій та керувати ними?

2. Чи має ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за станом свого здоров`я потребу в опіці?

3. Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за своїм станом здоров`я брати участь у судовому засіданні?

Проведення експертизи доручити експертам Дніпровської філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України», яка знаходиться за адресою: 49006, Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Надії Алексєєнко, буд. 84.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384, 385 КК України.

Оплату витрат за проведення експертизи віднести на рахунок держави.

Для проведення експертизи в розпорядження експертів надати:

- матеріали цивільної справи № 233/827/24, провадження № 2-о/233/20/2024.

- медичну карту амбулаторного хворого.

Про час проведення експертизи прошу повідомити:

- ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (РНОКПП НОМЕР_1 ), який проживає за адресом: АДРЕСА_1 (тел. моб. НОМЕР_2 );

- ОСОБА_3 , який проживає за адресом: АДРЕСА_2 (тел. моб. НОМЕР_3 ).

Попередити сторони про наслідки ст. 109 ЦПК України, а саме у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Судову експертизу провести у строки, передбачені пунктом 1.13. Інструкції "Про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень", що затверджена наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 року.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала можебути оскарженашляхом подачіапеляційної скаргидоДніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду. Ухвала суду набирає законної сили після закінчення зазначених вище строків, або після перегляду ухвали в апеляційному порядку, якщо її не скасовано.

Ухвалу постановлено та надруковано у єдиному примірнику в нарадчий кімнаті.

Суддя О.О. Левчук

Присяжні О.А.Душебо

О.В.Ракітянська

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118097611
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною і встановлення опіки

Судовий реєстр по справі —233/827/24

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Левчук О. О.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Левчук О. О.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Левчук О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні