Ухвала
від 02.04.2024 по справі 298/630/24
ВЕЛИКОБЕРЕЗНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 298/630/24

Номер провадження 2-о/298/21/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 квітня 2024 року смт. Великий Березний

Суддя Великоберезнянського районного суду Закарпатської області Тарасевич П.П., перевіривши на відповідність вимогамЦивільного процесуальногокодексу України заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Великоберезнянська селищна рада Ужгородського району Закарпатської області, про встановлення факту, що має юридичне значення,

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до суду із заявою в якій просить, суд встановити факт, що 57/100 частини приміщення придбаних громадянином ОСОБА_1 , згідно договору купівлі-продажу за реєстраційним № 44 від 31 січня 2000 року є самостійним об`єктом нерухомо майна в цілому за адресою: АДРЕСА_1 і належить на праві приватної власності громадянину ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ч.1 ст.293ЦПК України окреме провадження це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Як зазначається в заяві, заявник у вересні 2023 року з метою можливого відчуження або дарування належного заявникові приміщення магазину, площа якого не змінилась з моменту придбання ним 57/100 частини приміщення, звернувся до КП «Б`юро технічної інвентаризації Великоберезнянської селищної ради» для виготовлення електронного технічного паспорту на будівлю. 06 вересня 2023 року йому було видано електронний технічний паспорт і представниками БТІ повідомлено, що приміщення магазину фактично вважається часткою в розмірі 57/100 загального приміщення як фактично було придбано ним згідно договору кладеного у 2000 році та було запропоновано звернутися до суду із заявою про встановлення юридичного факту, що 57/100 частини приміщення придбаного ним згідно зазначеного вище договору є самостійним об`єктом нерухомого майна в цілому належного громадянину ОСОБА_1 на праві особистої приватної власності. Зазначена інформація в повному і доступному обсязі відображена в повідомленні виданому КП «БТІ Великоберезнянської селищної ради» за № 64 від 09 жовтня 2023 року.

Наголошує, що магазин є окремою будівлею, розташованій на окремій земельній ділянці з цільовим призначенням - для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, має безпосередній окремий вихід на вулицю, не порушує санітарно-технічні вимоги і правила експлуатації будівлі, не порушує прав сусідів-власників та має окремий адресний номер по АДРЕСА_1 .

З наданих суду матеріалів вбачається, що заявнику належить 57/100 приміщення, придбаного згідно договору купівлі-продажу за реєстраційним № 44 від 31 січня 2000 року, тобто він є власником даної частки на праві часткової власності.

Заявник просить встановити факт, що 57/100 частини приміщення є самостійним об`єктом нерухомого майна в цілому та належить йому на праві приватної власності, тобто фактично виділити його частку в натурі та визнати за ним право приватної власності на таку.

В порядку ч.4 ст.315ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо з заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, а якщо спір про право буде виявлений під час розгляду справи, - залишає заяву без розгляду.

З огляду на те, що зі змісту заяви вбачається спір про право, так як вимога про встановлення факту, що 57/100 частини приміщення є самостійним об`єктом нерухомого майна в цілому та належить заявнику на праві приватної власності пов`язана із бажанням заявника відчужити або дарувати майно, на яке можуть мати права інші співвласники, суд приходить до висновку про відмову у відкритті провадження.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.258-261, ч.4 ст.315,353-354 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити у відкритті окремого провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Великоберезнянська селищна рада Ужгородського району Закарпатської області, про встановлення факту, що має юридичне значення.

Роз`яснити ОСОБА_1 , що він має право подати позов на загальних підставах.

Копію ухвали суду разом з матеріалами заяви не пізніше наступного дня після її постановлення надіслати заявнику. Копію заяви залишити у суді.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвалу може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя Тарасевич П.П.

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118097711
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —298/630/24

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області

Тарасевич П. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні