Ухвала
від 03.04.2024 по справі 626/1298/24
КРАСНОГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 626/1298/24

Провадження № 2/626/318/2024

УХВАЛА

про залишення заяви без руху

03.04.2024 року м. Красноград

Суддя Красноградського районного суду Харківської області Гусар П.І., перевіривши позовну заяву ОСОБА_1 до виконавчого комітету Красноградської міської ради Харківської області, ОСОБА_2 про поновлення порушеного права на користування житлом, скасування рішення про зняття з зареєстрованого місця проживання,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася до Красноградського районного суду Харківської області з позовною заявою до виконавчого комітету Красноградської міської ради Харківської області, ОСОБА_2 про поновлення порушеного права на користування житлом, скасування рішення про зняття з зареєстрованого місця проживання в якому просить:

-скасувати рішення відділу реєстрації Красноградської міської ради від 23.02.2023 року про зняття з реєстрації місця проживання за адресою: АДРЕСА_1 ОСОБА_1 ;

-поновити порушене право користування житлом в будинку за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно ч. 1 статті 4 ЦПК України, кожна особа має право у порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За правилами цивільного процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідати вимогам, викладеним у ст. 175 ЦПК України, а також вимогам ст. 177 цього Кодексу.

Перевіривши позовну заяву ОСОБА_1 та додані до неї матеріали вважаю, що зазначена заява підлягає залишенню без руху враховуючи наступне.

Відповідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України. до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

До заяви не додано квитанцію про сплату судового збору та не заначено підстави для звільнення від сплати судового збору.

В зв`язку з цим позовна заява не відповідає вимогам ст. 177 ЦПК України.

Відповідно до п. 10 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах» від 17.10.2014 № 10, подані до суду позовні заяви чи заяви, а також зустрічні позовні заяви можуть містити кілька самостійних позовних вимог, кожна з яких є об`єктом справляння судового збору.

Згідно ч. 3 ст. 6 ЗУ «Про судовий збір» за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Із змісту позову вбачається, що він міститься дві самостійних вимоги немайнового характеру, а саме скасування рішення та поновлення порушеного права.

Однак, при зверненні з позовом до суду позивачем взагалі не сплачено судовий збір та не вказано в позовній заяві підстави звільнення від його сплати. В позовній заяві мається тільки посилення на те, що згідно ч. 9 ст. 175 ЦК України судові витрати по справі відсутні в тому числі і судовий збір.

Відповідно до пп.2 п. 1 ч. 2 ст. 4 ЗУ «Про судовий збір» ставка судового збору за подання до суду позовної заяви не майнового характеру фізичною особою становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня 2024 року становить 3028,00 грн.

Відповідно до Закону України «Про судовий збір» за подання до суду позовної заяви немайнового характеру фізичною особою, судовий збір складає 1211,20 грн (3028,00 грн х 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб=1211,20 грн).

Так яв в позовній заяві об`єднано дві вимог не майнового характеру, а отже розмір судового збору за подання даної позовної заяви становить 2422,40 грн (1211,20 грн х 2 позовних вимог немайнового характеру).

Таким чином, враховуючи вищевикладене, позивачу необхідно сплатити судовий збір у розмірі 2422,40 грн за наступними реквізитами: населений пункт Красноградський районний суд Харківської області/Красноградська міська ТГ, отримувач коштів ГУК Харків обл/МТГ Красноград/22030101, код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37874947, банк отримувача Казначейство України (ел. адм. подат.), код банку отримувача (МФО) 899998, рахунок отримувача UA038999980313191206000020611, код класифікації доходів бюджету 22030101, найменування коду класифікації доходів бюджету Судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050), наявність відомчої ознаки: «00» Без деталізації за відомчою ознакою.

Відповідно до п.2 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Крім того позивач в позовній заяві не вказує, відомості про наявність або відсутність у нього електронного кабінету в ЄСІТС.

У відповідності до вимог ч.1 ст.185 ЦПК України, суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати 10 днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити) (ч.2 ст.185 ЦПК України).

Європейський суд з прав людини у своїй практиці неодноразово наголошував, що право на доступ до суду, закріплене у статті 6 розділу 1 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, не є абсолютним: воно може бути піддане допустимим обмеженням, оскільки вимагає за своєю природою державного регулювання. Держави-учасниці користуються у цьому питанні певною свободою розсуду (справа «Принц Ліхтенштейну Ганс-Адам ІІ проти Німеччини»).

Таким чином, приходжу до висновку, що вищезазначені обставини є перешкодою для відкриття провадження у цивільній справі. З огляду на зазначене позовну заяву необхідно залишити без руху, надати позивачу строк для виправлення недоліків.

Керуючись ст. 185 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до виконавчого комітету Красноградської міської ради Харківської області, ОСОБА_2 про поновлення порушеного права на користування житлом, скасування рішення про зняття з зареєстрованого місця проживання - залишити без руху.

Встановити строк для усунення зазначених в ухвалі недоліків - 10 днів з дня вручення копії ухвали.

Для усунення недоліків позовної заяви позивачу необхідно сплатити судовий збір у розмірі 2422,40 грн та надати документ, що підтверджує його сплату до суду та вказати про наявність чи відсутність електронного кабінету в ЄСІТС.

Роз`яснити позивачу, що якщо він відповідно до ухвали суду у встановлений строк не усуне зазначені недоліки заяви, вона вважається неподаною та повертається позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала в апеляційному порядку оскарженню не підлягає.

Суддя

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118098041
СудочинствоЦивільне
Сутьзняття з зареєстрованого місця проживання

Судовий реєстр по справі —626/1298/24

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Красноградський районний суд Харківської області

Гусар П. І.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Красноградський районний суд Харківської області

Гусар П. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні