Ухвала
від 29.03.2024 по справі 635/479/24
ХАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 635/479/24

Провадження № 1-в/635/93/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 березня 2024 року селище Покотилівка

Харківський районний суд Харківської області у складі колегії суддів:

головуючий суддя ОСОБА_1

судді ОСОБА_2

ОСОБА_3

секретар судового засідання ОСОБА_4

прокурор ОСОБА_5

захисник адвокат ОСОБА_6

розглянувши у судовому засіданні в залі суду клопотання захисника адвоката ОСОБА_6 про заміну засудженому ОСОБА_7 невідбутої частини покарання більш м`яким, відповідно до ч. 5 ст. 82 КК України,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_7 засуджений за вироком Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 12 червня 2002 року за п.п. 1, 6, 13 ч. 2 ст. 115, ч. 2, 4, ст. 187, ч. 1 ст. 190, ч. 2 ст.194, ч. 2 ст. 70 КК України до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

Захисник засудженого ОСОБА_7 адвокат ОСОБА_6 звернувся досуду зклопотанням тапросить замінитиневідбуту частинупокарання ОСОБА_7 у видідовічного позбавленняволі напокарання увиді позбавленняволі настрок 15років,посилаючись нате,що ОСОБА_7 характеризується позитивно,став нашлях виправлення,добросовісно ставитьсядо праці,сумлінно виконуєобов`язки,покладені нанього,в межахустанови виконанняпокарань веденормальний спосібжиття,порядок непорушує,підтримує нормальнівідносини зіншими засудженимита ввічливоставиться допрацівників адміністраціїустанови виконанняпокарань,має заохочення, під час особистого спілкування вів себе врівноважено, спокійно, розповідав про життя в умовах установи виконання покарань та про обов`язки, які він сумлінно виконує, проявив себе дуже спокійною людиною, яка повністю визнала та розкаюється в раніше вчиненому злочині. Тобто засуджений ОСОБА_7 став на шлях виправлення, його поведінка є сумлінною, протягом переважного часу перебування в умовах ізоляції від суспільства мав заохочення, що у свою чергу свідчить про те, що останній прагнув досягнути виправлення, його позитивну характеристику, а також на день подання клопотання ОСОБА_7 фактично відбув 22 роки 01 місяців 21 день позбавлення волі, дає підстави замінити ОСОБА_7 покарання у виді довічного позбавлення волі на 15 років позбавлення волі, саме таке покарання, відповідатиме меті покарання, сприятиме подальшому виправленню засудженого та буде достатнім для запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень. Початок строку покарання - 25 листопада 2001 року.

Прокурор всудовому засіданніпроти заміниневідбутої частинипокарання ОСОБА_7 у видідовічного позбавленняволі напокарання увиді позбавленняволі настрок 15років заперечував посилаючись на те, що за даними особової справи ОСОБА_7 за підсумковою оцінкою ризику вчинення повторного кримінального правопорушення та результатів індивідуальної програми кримінально-виховної роботи (за загальним балом 58) засуджений ОСОБА_7 не став на шлях виправлення (не довів своє виправлення), ступінь ризику середній; мав стягнення, яке хоча і погашене, однак вказана обставина негативно характеризує засудженого; заохочення отримав тільки протягом останніх років відбування покарання.

Захисник ОСОБА_7 адвокат ОСОБА_6 в судовому засіданні підтримав заявлені вимоги, просив їх задовольнити з підстав викладених у клопотанні, крім того, зазначив, що оцінка ризику вчинення повторного кримінального правопорушення це тільки цифри.

Представник державної установи «Темнівська виправна колонія (№100)» в судове засідання не з`явився, подав суду заяву про розгляд справи без його участі.

ОСОБА_7 подав суду заяву про розгляд справи без його участі.

Суд, заслухавши прокурора, захисника, розглянувши заяви представника державної установи «Темнівська виправна колонія (№100)» та засудженого, дослідивши матеріали особової справи ОСОБА_7 встановив наступне.

Як вбачається з матеріалів справи ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уроженець міста Чирчик Ташкентської області Узбекистану, громадянин України, має середню освіту, не одружений, не працевлаштований, засуджений за вироком Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 12 червня 2002 року за п.п. 1, 6, 13 ч. 2 ст. 115, ч. 2, 4, ст. 187, ч. 1 ст. 190, ч. 2 ст.194, ч. 2 ст. 70 КК України до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна, вироком Судакського міського суду Автономної Республіки Крим за ч. 4 ст. 185, ч. 3 ст. 186, ч. 1 ст. 70, ч. 4 ст. 70 КК України до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна, проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Початок строку покарання 25 листопада 2001 року. Довічне позбавлення волі. Фактично відбутий строк 22 роки 04 місяці 04 дня.

За данимихарактеристики назасудженого,з 07 грудня 2001 року ОСОБА_7 тримався в Сімферопольському слідчому ізоляторі, з 28 жовтня 2002 року в Київському слідчому ізоляторі (№13), з 16 листопада 2002 року - в Сімферопольському слідчому ізоляторі, з 22 червня 2004 року в Темнівській виправній колонії (№ 100), з 24 березня 2005 року - в Сімферопольському слідчому ізоляторі.

З 25 листопада 2005 року відбуває покарання в державній установі «Темнівська виправна колонія (№ 100)». За оцінюваний період відбування покарання не зафіксовано спроб втечі, на профілактичному обліку не перебуває. За час відбування покарання має одне дисциплінарне стягнення, яке погашене у встановленому законодавством порядку. Заохочувався два рази; характеризується позитивно. 30 листопада 2022 року рішенням комісії установи відмовлено у застосуванні ст. 82 КК України. 18 січня 2023 року переведено до багатомісного приміщення камерного типу сектору максимального рівня безпеки.

За висновком щодо ступеня виправлення засудженого з урахуванням аналізу критеріїв оцінки виправлення засудженого, характеристики під час відбування покарання, психологічної характеристики засудженого, підсумкової оцінки ризику вчинення повторного кримінального правопорушення та результатів індивідуальної програми кримінально-виховної роботи (за загальним балом 58) засуджений ОСОБА_7 не став на шлях виправлення (не довів своє виправлення) та не може бути представлений до заміни покарання у виді довічного позбавлення волі на покарання у виді позбавлення волі на певний строк.

Згідно до ч. 1 ст. 82 КК України, невідбута частина покарання у виді обмеження, позбавлення волі або покарання у виді довічного позбавлення волі можуть бути замінені судом більш м`яким покаранням, строк якого обчислюється з дня заміни невідбутої частини покарання або покарання у виді довічного позбавлення волі більш м`яким.

Відповідно до ч. 3 ст. 82 КК України, заміна невідбутої частини покарання більш м`яким може бути застосована, якщо засуджений став на шлях виправлення.

Відповідно до ч.5ст.82 ККУкраїни,покарання увиді довічногопозбавлення воліможе бутизамінено напокарання увиді позбавленняволі строкомвід п`ятнадцятидо двадцятироків,якщо засудженийвідбув неменше п`ятнадцятироків призначеногосудом покарання.

Судом встановлено, що ОСОБА_7 за більше ніж 22 роки відбутого покарання має лише два заохочення, які застосовані у 2022 році та у 2023 році, за висновком щодо ступеня виправлення засудженого з урахуванням аналізу критеріїв оцінки виправлення засудженого, характеристики під час відбування покарання, психологічної характеристики засудженого, підсумкової оцінки ризику вчинення повторного кримінального правопорушення та результатів індивідуальної програми кримінально-виховної роботи (за загальним балом 58) засуджений ОСОБА_7 не став на шлях виправлення (не довів своє виправлення).

Вищевказані обставини у їх сукупності, не зважаючи на позитивну характеристику засудженого та його працевлаштування, не дають підстав вважати, що засуджений ОСОБА_7 став на шлях виправлення, тому відсутні передбачені ч. 3 ст. 82 КК України підстави для заміни покарання увиді довічногопозбавлення воліна покаранняу видіпозбавлення воліна строк15років, і колегія суддів відмовляє в задоволенні клопотання захисника адвоката ОСОБА_6 .

Керуючись ст. 537, 539 КПК України, ст. 82 КК України, суд,

УХВАЛИВ:

в задоволенні клопотання захисника адвоката ОСОБА_6 про заміну засудженому ОСОБА_7 невідбутої частини покарання більш м`яким, відповідно до ч. 5 ст. 82 КК України - повністю відмовити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом 7 днів з дня її проголошення до Харківського апеляційного суду через Харківський районний суд Харківської області.

Головуючий суддя ОСОБА_1

судді ОСОБА_2

ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення29.03.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118098222
СудочинствоКримінальне
Сутьзаміну засудженому ОСОБА_7 невідбутої частини покарання більш м`яким, відповідно до ч. 5 ст. 82 КК України

Судовий реєстр по справі —635/479/24

Ухвала від 29.03.2024

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Пілюгіна О. М.

Ухвала від 29.03.2024

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Пілюгіна О. М.

Ухвала від 16.01.2024

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Пілюгіна О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні