Рішення
від 01.04.2024 по справі 452/888/24
САМБІРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 452/888/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"01" квітня 2024 р. м. Самбір

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

у складі: головуючого судді Казана І.С.,

розглянувши у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у підготовчому засіданні в місті Самборі Львівської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Новокалинівської міської ради Самбірського району Львівської області, - про встановлення факту, що має юридичне значення та визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до суду із вказаним позовом. Свої вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 , після смерті котрої відкрилась спадщина на належне їй майно, в тому числі те, що вона фактично успадкувала після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 свого чоловіка ОСОБА_3 , однак не оформила своїх спадкових прав; зокрема на право на земельні частки (пай) в с. Корналовичі Самбірського району Львівської області. За життя померла ОСОБА_2 склала заповіт, відповідно до якого все своє майно, яке належатиме їй на день смерті, заповіла своїй дочці ОСОБА_1 позивачу по справі. Будучи спадкоємцем майна матері за заповітом, позивач звернулася до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину, так як прийняла спадщину шляхом спільного проживання із спадкодавцем; однак їй було відмовлено у видачі такого свідоцтва у зв`язку із тим, що правовстановлюючі документи на спадкове майно - Сертифікати старого зразка та втратили свою чинність, а також через розбіжність імені померлої матері позивача у такому правовстановлюючому документі. Оскільки іншого порядку переходу такого права немає, позивач просить судовим рішенням встановити факт приналежності ОСОБА_2 сертифікату на право приватної власності на землю (середню земельну частку) та визнати за нею право земельні частки (паї) в порядку спадкування після смерті матері.

До суду позивач та її представник-адвокат Борода В.Ф. не з`явилися, остання подала заяву про підтримання позову та розгляд справи в їх відсутності; представник відповідача Новокалинівської міської ради Самбірського району Львівської області до суду не прибув і звернувся із заявою про визнання позову та розгляд справи у його відсутності.

Згідно ст. 206 ЦПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову в прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Разом з тим згідно п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30.05.2008 року у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину, особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою. Також відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Оскільки як установлено судом визнання представником відповідача позову не суперечить закону та із його звернення, а також із поданих позивачем даних не встановлено підстав, що порушують права, свободи чи інтереси інших осіб; позивач звернулася до суду із таким спором, бо іншого порядку переходу такого права немає і такий є законним на підставі наведених вище норм і наявних у справі доказів, а тому такий позов слід задовольнити.

Керуючись ст. ст. 7, 10, 12, 13, 200, 206, 258, 263-265, 268, 315 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт належності Сертифікату на право приватної власності на землю (середню земельну частку) серії ЛВ №074284, виданий 21.05.1997р. на ім`я ОСОБА_4 на підставі розпорядження голови Самбірської райдержадміністрації №310 від 07.05.1996р. та зареєстрованого у книзі записів сертифікатів на право приватної власності на землю (середню земельну частку) за №257, - ОСОБА_2 , яка згідно Свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , актовий запис №20.

Встановити факт належності Сертифікату на право приватної власності на землю (середню земельну частку) серії ЛВ №074283, виданий 21.05.1997р. на ім`я ОСОБА_5 на підставі розпорядження голови Самбірської райдержадміністрації №310 від 07.05.1996р. та зареєстрованого у книзі записів сертифікатів на право приватної власності на землю (середню земельну частку) за №256, - ОСОБА_3 , який згідно Свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , актовий запис №5.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жителькою АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_3 , - у порядку спадкування за заповітом після смерті матері ОСОБА_2 право на земельну частку (пай):

- розміром 1,82 в умовних кадастрових гектарах без контурного визначення зовнішніх меж на місцевості в землі Корналовицької спілки власників селянських господарств, яка розташована в с. Корналовичі Самбірського району Львівської області згідно Сертифікату на право приватної власності на землю (середню земельну частку) серії ЛВ №074284, виданий 21.05.1997р. на ім`я ОСОБА_4 ;

- розміром 0,78 в умовних кадастрових гектарах без контурного визначення зовнішніх меж на місцевості в землі Корналовицької спілки власників селянських господарств, яка розташована в с. Корналовичі Самбірського району Львівської області згідно Сертифікату на право приватної власності на землю (середню земельну частку) серії ЛВ №074283, виданий 21.05.1997р. на ім`я ОСОБА_5 , після смерті котрого фактично успадкувала його дружина ОСОБА_2 , проте не оформила своїх спадкових прав.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів із дня його проголошення.

Суддя

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118099549
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення та визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —452/888/24

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Казан І. С.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Казан І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні